Само българско месо в българските колбаси - за това настояват родните животновъди. Горна Оряховица е мястото, където се произвежда Горнооряховски суджук. Първото защитено географско указание и все още единственият хранителен продукт, защитен пред Европейската комисия.
Новината, че българските месопроизводители искат да се влага само българско месо по държавен стандарт стресна колбасарите, защото се оказа, че в България няма толкова количество месо, което да отговаря на изисквания, съобщава Нова телевизия.
Румяна Добрева е близо три десетилетия в месопреработването. Има бутикова фабрика в Горна Оряховица, която е под защита на Европейската комисия за производство на Горнооряховски суджук. Още при защитата на рецептата пред Европа преди 15 години от Комисията посочили условие.
„Нямаме достатъчно суровина. Поради тази причина върнаха документите и трябваше да преработим цялата тази документация и да отбележим, че този продукт ще се произвежда и от европейско месо”, посочи Добрева.
Допреди една година тя се е старала да влага предимно българско месо в Горнооряховския суджук, но сега ѝ е невъзможно. Затова и не разбира какво точно искат животновъдите у нас, след като не могат да предложат количество от суровината.
„Винаги е имало недостиг на говеждо месо. Още по времето на социализма внасяхме от Бразилия и Аржентина. Това не е нищо ново. Този отрасъл липсва. Никъде не пише месодайни говеда. Пише 30 000, но млекодайни”, казва производителката.
Затова Добрева използва месо от Румъния, както е записано в регламента. „От Румъния идва охладено, с транспорт, прекрасно. Най-вероятно догодина ще внасяме и гръцко. Това в никакъв случай не намалява и качеството на продукта”, допълва Добрева.
Цената на Горнооряховския суджук е запазена от производителите му - само три фирми, дълго време непроменена.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Германец
Коментиран от #24
09:58 01.07.2023
2 Смех
Коментиран от #5, #6, #11
09:58 01.07.2023
3 факуса
10:01 01.07.2023
4 най добре
да има само българи в държавата да затворим границата
да има само българска храна по магазините, да спрем вноса на храна!
и.т.н.
туй че сме били проЗт народ с алчни до краен предел с неоцизко мислене народ не е вярно, ние сме един велик неонациЗки безкрайно алчен и прозт народ.
Коментиран от #7
10:02 01.07.2023
5 Месаря
До коментар #2 от "Смех":
То в колбасите месо няма, така че спокойно може да се слага само българско. Колбасите ни съдържат оцветители, овкусители, консерванти, като пълнител се ползват смлени РНК (рога, нокти и копита).10:02 01.07.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Копейкин
До коментар #4 от "най добре":
Откъде имаш партийната програма на Възраждане за следващите избори?10:03 01.07.2023
8 Реалност
10:04 01.07.2023
9 факуса
Коментиран от #13
10:04 01.07.2023
10 Какво месо ?
А животновъдството ни изхранваше 9 милиона население с месо без примеси, че и за износ имаше...
10:08 01.07.2023
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Бях
Коментиран от #16
10:09 01.07.2023
13 Хммм
До коментар #9 от "факуса":
Развали опорката на другарите, че не произвеждаме. Явно произвеждаме, но го изнасяме.Коментиран от #19
10:10 01.07.2023
14 Купуват
10:11 01.07.2023
15 Всяка година
Коментиран от #17
10:11 01.07.2023
16 Германец
До коментар #12 от "Бях":
"Германия. Български продукти с топ качество" Дай някой пример.Коментиран от #25
10:11 01.07.2023
17 Германец
До коментар #15 от "Всяка година":
"и продаваме на познати." Данъци плащаш ли? :)10:12 01.07.2023
18 Лагрестин
10:12 01.07.2023
19 Само
До коментар #13 от "Хммм":
Да ви кажа ,че фермера ако го продаде на бг месокомбинат ,то дефакто пак ще отиде зад граница.По-добре фермера да си го продаде на печалба отколкото тука на безценица и ония с вратовръзките да си пълнят сметките с пари.Коментиран от #20
10:13 01.07.2023
20 Хммм
До коментар #19 от "Само":
Не виждам нищо лошо в това да изнасяме. Парите остават в България.10:14 01.07.2023
21 бай Гъдю
10:17 01.07.2023
22 Зомбайо
Коментиран от #23
10:20 01.07.2023
23 УжасТ
До коментар #22 от "Зомбайо":
Абе, какви ги приказваш, другарете от соца ни убеждават, че в колбасите няма истинско месо, ти говориш за телешко, агнешко и свинско!10:22 01.07.2023
24 Реалист
До коментар #1 от "Германец":
Биричет то на село селяните кокошки немат да не говорим за добитък:))) та въпросъ е ут къде бг мисо?11:06 01.07.2023
25 Ако
До коментар #16 от "Германец":
Главно млечните продукти на известни наши фирми ,нищо общо с качеството там и тук.Коментиран от #30
11:07 01.07.2023
26 Бягаййй
11:08 01.07.2023
27 Българин
Ние сме рая.
11:20 01.07.2023
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Али турчинът
11:34 01.07.2023
30 Германец
До коментар #25 от "Ако":
В Германия поначало има НИЩОЖЕН брой каквито и да било български "млечни продукти", камо ли да ги произвеждат по различен начин СПЕЦИАЛНО за тамошния пазар. Това е просто невярно.11:49 01.07.2023
31 Папа Люга
11:59 01.07.2023
32 Васил
12:37 01.07.2023
33 уйко-калеко
14:08 01.07.2023
34 Тома
14:13 01.07.2023
35 Пъпеша
14:36 01.07.2023
36 Читател
20:11 01.07.2023
37 Петров
20:33 01.07.2023
38 Прърое
20:40 01.07.2023
39 Купувач
22:02 01.07.2023
40 Дрън дрън та пляс
21:24 02.07.2023
41 Българското теле
Или съм заклано още преди 15 години
или идвам от Испания и Франция.
19:40 03.07.2023