1 Юли, 2023 09:55 3 350 41

Да има само българско месо в българските колбаси

  • колбаси-
  • месо-
  • животновъди

Това предлагат животновъдите

Да има само българско месо в българските колбаси - 1
Снимка: БГНЕС

Само българско месо в българските колбаси - за това настояват родните животновъди. Горна Оряховица е мястото, където се произвежда Горнооряховски суджук. Първото защитено географско указание и все още единственият хранителен продукт, защитен пред Европейската комисия.

Новината, че българските месопроизводители искат да се влага само българско месо по държавен стандарт стресна колбасарите, защото се оказа, че в България няма толкова количество месо, което да отговаря на изисквания, съобщава Нова телевизия.

Румяна Добрева е близо три десетилетия в месопреработването. Има бутикова фабрика в Горна Оряховица, която е под защита на Европейската комисия за производство на Горнооряховски суджук. Още при защитата на рецептата пред Европа преди 15 години от Комисията посочили условие.

„Нямаме достатъчно суровина. Поради тази причина върнаха документите и трябваше да преработим цялата тази документация и да отбележим, че този продукт ще се произвежда и от европейско месо”, посочи Добрева.

Допреди една година тя се е старала да влага предимно българско месо в Горнооряховския суджук, но сега ѝ е невъзможно. Затова и не разбира какво точно искат животновъдите у нас, след като не могат да предложат количество от суровината.

„Винаги е имало недостиг на говеждо месо. Още по времето на социализма внасяхме от Бразилия и Аржентина. Това не е нищо ново. Този отрасъл липсва. Никъде не пише месодайни говеда. Пише 30 000, но млекодайни”, казва производителката.

Затова Добрева използва месо от Румъния, както е записано в регламента. „От Румъния идва охладено, с транспорт, прекрасно. Най-вероятно догодина ще внасяме и гръцко. Това в никакъв случай не намалява и качеството на продукта”, допълва Добрева.

Цената на Горнооряховския суджук е запазена от производителите му - само три фирми, дълго време непроменена.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германец

    14 1 Отговор
    Ами, влагайте бе, какво ви пречи? :)

    Коментиран от #24

  • 2 Смех

    37 2 Отговор
    И месо откъде. Ние животновъдството го унищожихме, както и много други неща

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 3 факуса

    33 0 Отговор
    няма един свестен салам,що кат все качествено,салам бургас преди 4 съставки сега цели 17,кое ги налага,а вкуса никакъв
  • 4 най добре

    15 11 Отговор
    да има само българска техника в бг магазините, да спрем вноса на техниката!
    да има само българи в държавата да затворим границата
    да има само българска храна по магазините, да спрем вноса на храна!
    и.т.н.
    туй че сме били проЗт народ с алчни до краен предел с неоцизко мислене народ не е вярно, ние сме един велик неонациЗки безкрайно алчен и прозт народ.

    Коментиран от #7

  • 5 Месаря

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    То в колбасите месо няма, така че спокойно може да се слага само българско. Колбасите ни съдържат оцветители, овкусители, консерванти, като пълнител се ползват смлени РНК (рога, нокти и копита).
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Копейкин

    4 16 Отговор

    До коментар #4 от "най добре":

    Откъде имаш партийната програма на Възраждане за следващите избори?
  • 8 Реалност

    22 0 Отговор
    От доста време в колбасите няма месо ,има кожи копита мазни изрезки и химия да ги сгъсти след като ги отделят "механично" както пише по етикетите, пресоват и мелят всичко накуп и ако има и суха кръв от чужбина се добавя и та за грамаж.
  • 9 факуса

    21 0 Отговор
    бивш колега гледат говеда със субсидии,та казва,че иде албанеца с тирове и товари всички телета,така е у нас,плащаме субсидии да храним чужди

    Коментиран от #13

  • 10 Какво месо ?

    27 2 Отговор
    Сега са на мода буболечките !
    А животновъдството ни изхранваше 9 милиона население с месо без примеси, че и за износ имаше...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бях

    20 0 Отговор
    В Германия по работа.Български продукти с топ качество ,а тука за нас само мешилки и помии.

    Коментиран от #16

  • 13 Хммм

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "факуса":

    Развали опорката на другарите, че не произвеждаме. Явно произвеждаме, но го изнасяме.

    Коментиран от #19

  • 14 Купуват

    13 0 Отговор
    най - евтиното месо залежавало с години по света във фризерите , произвеждат боклуци , искали били само българско месо ?! Наглост безгранична !
  • 15 Всяка година

    16 1 Отговор
    Гледаме по 10 месодайни телета и си правим около 1тон суджук и продаваме на познати.Ама топ суджук 70/30 със свинско.От магазин не съм си купувал доста години нито суджук ,нито луканка.

    Коментиран от #17

  • 16 Германец

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бях":

    "Германия. Български продукти с топ качество" Дай някой пример.

    Коментиран от #25

  • 17 Германец

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Всяка година":

    "и продаваме на познати." Данъци плащаш ли? :)
  • 18 Лагрестин

    10 2 Отговор
    Стига вече с този фалшив патриотизъм!Който иска да се избира българското ще му се наложи да влага във всичко повече старание и качество.Не говоря за конкретния случай,а по принцип и за всички сфери.Винаги трябва да има почтеност и родните тарикати следва да отпаднат от всякаква търговия.
  • 19 Само

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хммм":

    Да ви кажа ,че фермера ако го продаде на бг месокомбинат ,то дефакто пак ще отиде зад граница.По-добре фермера да си го продаде на печалба отколкото тука на безценица и ония с вратовръзките да си пълнят сметките с пари.

    Коментиран от #20

  • 20 Хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Само":

    Не виждам нищо лошо в това да изнасяме. Парите остават в България.
  • 21 бай Гъдю

    14 0 Отговор
    Нямаме достатъчно животновъдство! Затрихме си стопанствата и фермите!
  • 22 Зомбайо

    18 1 Отговор
    Работя в Бони. Всичкото ни свинско е от Испания. Телешкото ни е от Нидерландия. Агнешкото е румънско, но със син български печат вече от там. По време на така наречената свинска чума, полицията денонощно вардеше пред порталите да не би случайно да вкараме някой тир с българско месо.

    Коментиран от #23

  • 23 УжасТ

    2 10 Отговор

    До коментар #22 от "Зомбайо":

    Абе, какви ги приказваш, другарете от соца ни убеждават, че в колбасите няма истинско месо, ти говориш за телешко, агнешко и свинско!
  • 24 Реалист

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Германец":

    Биричет то на село селяните кокошки немат да не говорим за добитък:))) та въпросъ е ут къде бг мисо?
  • 25 Ако

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Германец":

    Главно млечните продукти на известни наши фирми ,нищо общо с качеството там и тук.

    Коментиран от #30

  • 26 Бягаййй

    15 1 Отговор
    Литър краве мляко е 0,65ст от фермера ,а по маркетите е 3,20 за литър.Същата е схемата и с месото
  • 27 Българин

    15 0 Отговор
    Не може да има само българско месо, щото такова няма. Освен това, директивата от ЕС е да купуваме месо (и не само), единствено от тях.
    Ние сме рая.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Али турчинът

    1 7 Отговор
    Требе и домуз да има, и копейки от Костя ага.
  • 30 Германец

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ако":

    В Германия поначало има НИЩОЖЕН брой каквито и да било български "млечни продукти", камо ли да ги произвеждат по различен начин СПЕЦИАЛНО за тамошния пазар. Това е просто невярно.
  • 31 Папа Люга

    4 0 Отговор
    с посолството говорили ли са?
  • 32 Васил

    9 0 Отговор
    Колкото има мляко в кашкавала сиренето и маслото толкова ще има месо и в колбасите. Хранителните продукти произведени у нас са със съмнително качество на завишени цени и непродаваеми на други пазари извън България защото никой не иска скъпи боклуци.
  • 33 уйко-калеко

    4 3 Отговор
    Няма значение от къде е месото.НаЙ важното да не е ШПРИЦОВАНО. Имал съм случаи от 1 кг чисто месо излиза 0,3 литра вода (измерено)
  • 34 Тома

    7 0 Отговор
    Ама в българските колбаси и месо ли има
  • 35 Пъпеша

    6 0 Отговор
    Българско месо?! От какво? От германски, холандски и датски хибридни свине? Българско месо е оксиморон.
  • 36 Читател

    5 0 Отговор
    Няма как да стане тая работа. Вярно е, че няма необходимото количество българско месо. А и да има цената му е некункорентна спрямо вносното/давам за пример Испанскпто/. Това е така поради разликата в субсидиите отпускани в различните държави от ЕС. Ситуацията при млечните продукти е абсолютно същата. Преди повече от 32 години Западняците ни обяснява ха, че НЕ МОЖЕ ТКЗС-тата да съществуват на ДОТАЦИИ при пазарна икономика. В наши дни на дотациите им викаме СУБСИДИИ, но ТКЗС вече няма. Има само внос от Запада. Това го пиша защото съм свързан по един или друг начин с този бранш. Погледнете етикетите на продуктите и ще видите, че там пише ПРОИЗХОД НА СУРОВИНАТА ЕС. А сега си отговорете сами защотрябваше да няма ТКЗС, АПК, Глеми свине комплекси и краварници. Ако се замислите и ощо малко ще установките и какви Български магазини за хранителни стоки са останали. България е като куче на каишка. Ако му подхвърля 1 филия хляб ще яде, ако ли не просто ще чака да му я подхвърля. Българите сами са си виновни за това положение защото не проявяват гражданска съвест, поради което не ходят да гласуват. Затова ни Управляват продажник политици докопали се с измама до властта. Това последното го пиша на база на самопризнания от самите тях.
  • 37 Петров

    4 0 Отговор
    Животни български има но те струват ,,пари,,а вносните боклуци са без пари,,
  • 38 Прърое

    4 0 Отговор
    Защо Албанците се избиват за бълг,телета алоо Горна Оряховица--суджуга-май лъжеш,,,че няма бълг месо,,тъпчи европейски боклуци ,трови народа ,важно е печалбата,,,
  • 39 Купувач

    3 0 Отговор
    А ние молим да слагате месо в колбасите, независимо дали е внос.
  • 40 Дрън дрън та пляс

    0 0 Отговор
    яко кокали и копита
  • 41 Българското теле

    0 0 Отговор
    Няма ме !!!
    Или съм заклано още преди 15 години
    или идвам от Испания и Франция.