Сдружението на заведенията и Българската асоциация на заведенията ще потърсят съдебна отговорност от клиента, който преди няколко дни се оплака, че е платил стотици левове за пържоли, консумирани в заведение на морето. Това съобщават в свое отворено писмо двете съсловни организации.
Според тях мъжът се е опитал "да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка слава", уточнява БНР. "По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще", категорични са СЗБ и БАЗ.
"Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, принудени от факта, че през последната седмица станахме свидетели на изкуствената ескалация по темата с поръчаните стекове във варненски ресторант, както и от назначената впоследствие проверка от КЗП и тиражираните в медийното пространство твърдения, които не кореспондират с реалната ситуация, изпращаме на вашето внимание нашето официално становище.
На първо място подчертаваме, че подобни скъпи и изключително качествени стекове, могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения на територията на Варна. Това е и едно от нещата, които отличават елитните ресторанти. И ако искаме да насърчаваме развитието на кулинарията и предлагането на така наречения гурме туризъм, както вътрешен, така и международен, то по никакъв начин не би следвало да се атакуват умишлено, още повече от държавни институции, ресторантите, които се стремят да предлагат високо качество на храна. Разбира се, на съответната цена", пишат в отвореното си писмо от Сдружението на заведенията и Асоциацията за заведенията.
"КЗП не може да бъде репресивен орган и да взима еднолични решения, основаващи се на непрофесионално мнение по специфични теми, каквато е технологията, свързана с предлагането на висококачествени храни в ресторантите", допълват съсловните организации.
Те настояват за незабавно прекратяване на проверката срещу заведението и обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за напълно стандартна и лоялна.
Настояват и за извинение от директора на КЗП, който, според тях е споделил твърдения в национален ефир, които уронват престижа на целия бранш.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Любопитен
Коментиран от #52, #116, #118, #119
21:39 22.07.2023
3 Точно ако го съдят
21:40 22.07.2023
4 Аре бегай ве Алибегов
21:41 22.07.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 БОЗА
Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
21:42 22.07.2023
7 Гаргантюа
21:43 22.07.2023
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Българан
21:43 22.07.2023
10 Гост от Силистра
Коментиран от #96
21:43 22.07.2023
11 Гост от Силистра
Коментиран от #79
21:43 22.07.2023
12 Дрън дрън та пляс
Коментиран от #15
21:44 22.07.2023
13 Маке
Коментиран от #25
21:46 22.07.2023
14 Би Дж бизнес
Жалък БиДжи бизнес! Ей такива заслужават и хубави ревюта в трипа, щот все клиентите им са виновни!
21:47 22.07.2023
15 Ами
До коментар #12 от "Дрън дрън та пляс":
Коректно е цените на такъв тип ородукти да са на килограм, както е по света!21:49 22.07.2023
16 Татко Барва
21:50 22.07.2023
17 Кен Еф
21:51 22.07.2023
18 РЕАЛИСТ
Коментиран от #105, #110
21:51 22.07.2023
19 Пали
21:52 22.07.2023
20 Вече
21:55 22.07.2023
21 В България всеки отрасъл
21:59 22.07.2023
22 Тоя с паржолите е звезда вече
21:59 22.07.2023
23 Ром от Лом
22:00 22.07.2023
24 Само питам
22:00 22.07.2023
25 И на мен ми е смешно
До коментар #13 от "Маке":
Като ви гледам да влизате в Македония на морето, как сутринта колите ви са облепени с лепенки на които пише "вие не сте македонци, вие сте българи, Македония е Гърция"! И много ме кефи другата лепенка със знамето ви и маймунката!Коментиран от #37
22:01 22.07.2023
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 голям рев
Коментиран от #32, #35
22:01 22.07.2023
28 Костя
22:02 22.07.2023
29 Саманта
Коментиран от #34, #53
22:02 22.07.2023
30 истината
22:03 22.07.2023
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Българин
До коментар #27 от "голям рев":
Точно.Тези, които могат, знаят и печелят, ще ходят по хубави ресторанти (ако искат).
Тези, които пак искат някой да им "даде", докато се излежават и се занимава с глу пости - в къщи.
Коментиран от #62
22:04 22.07.2023
33 цитирам и подкрепям
Второ: разбрахме, че е достатъчно да надиплиш 20-левки в сметката - ама точно по 20 да са, за да се превърнеш в национална новина.
Трето: разбрахме, че колкото и нечленоразделен да е онзи, дето ял пържолите, щото искал да се похвали, че няма проблем да ги плати, всички медии ще излъчат невнятната му реч.
Четвърто: макар от самото видео да става ясно, че ресторантът и неговият мениджмънт напълно коректно са предоставили информация за цената и изрично са предупредили клиента, че става дума за цена на 100 гр. сурово месо, сега Комисия за защита на потребителите ще им прави проверка.
Пето: Ако всеки пиян, който твърди, че е станал жертва на бърза помощ или на полицията; всеки бачкатор с няколко пачки в джоба, гордо платил вечерята си и записал плащането на видео; всеки манипулатор, който направи бум във ФБ с каква да е лична история може да се превърне в тиражирана многодневна национална новина, изобщо не бива да се чудим, че от трибуната на Народното събрание се лее най-примитивният език, някога използван в тази сграда. Нивото на новините е заложено още там - от високата трибуна.
22:05 22.07.2023
34 Ами
До коментар #29 от "Саманта":
Те се слагат за зреене при определени условия и могат да изкарат буквално седмици. Не ги мисли.Коментиран от #38
22:05 22.07.2023
35 Мариела
До коментар #27 от "голям рев":
Ами да сложат табела с менюто и цените както в Турция бе . Да знае човек къде да седне .Коментиран от #39
22:05 22.07.2023
36 Румен
22:05 22.07.2023
37 Маке
До коментар #25 от "И на мен ми е смешно":
Приятна почивка ти желая. Ние извън нашта царина не отговаряме за други хора като българи,гърци или срби22:06 22.07.2023
38 Саманта
До коментар #34 от "Ами":
Като узреят с червеите ли ще ги ядат ? Или и те влизат в грамажа ?Коментиран от #40
22:06 22.07.2023
39 ами ти като седнеш
До коментар #35 от "Мариела":
и видиш менюто, не разбираш ли, че не си за там?!?Коментиран от #44
22:07 22.07.2023
40 Ами
До коментар #38 от "Саманта":
Виж сега, като не ги разбираш нещата се ориентирай към плетенето, пък ако и то не ти се удава виж там нещо ставай инфлуенсърка.Коментиран от #42
22:08 22.07.2023
41 ненормалняци
22:09 22.07.2023
42 Саманта
До коментар #40 от "Ами":
А ти защо си мислиш че разбираш . Прясното месо да не ти е кашкавал !Коментиран от #54
22:10 22.07.2023
43 Този коментар е премахнат от модератор.
44 Мариела
До коментар #39 от "ами ти като седнеш":
Мисля че от ресторанта нарочно са се изгаврили с хората .22:11 22.07.2023
45 може ли статистика
22:12 22.07.2023
46 гадно е
22:12 22.07.2023
47 истината
22:13 22.07.2023
48 даа
22:14 22.07.2023
49 Простите черпаци как ще го направите
22:14 22.07.2023
50 А бе
22:17 22.07.2023
51 По-гадни и
22:20 22.07.2023
52 Милен
До коментар #2 от "Любопитен":
Ще дойдеш при мен да ти направя истинско барбекю да нямаш проблеми, аз на ресторант не ходя22:24 22.07.2023
53 Всичко
До коментар #29 от "Саманта":
съхраняват във фризера,и в края на сезона ще Ви го сервират,като прясно охладено!22:26 22.07.2023
54 Ама
До коментар #42 от "Саманта":
Много си остроумна ,кога ядеш наденица как е на грам на сантиметър ,или както дойде,въпросът е да има сосКоментиран от #56
22:27 22.07.2023
55 Добра е цената
22:28 22.07.2023
56 Саманта
До коментар #54 от "Ама":
Наденицата е едно , пръжолата съвсем друго . Ако имаш предвид суджук - то той се суши . Пръжолата - не . А иначе прясната наденица има поне сол и може да трае няколко дни , а пръжолата няма нищо . Още повече претендиращата за първокачествен стек .22:30 22.07.2023
57 Този коментар е премахнат от модератор.
58 Гоуст
22:47 22.07.2023
59 Всеки има свободното право
22:49 22.07.2023
60 Казуар
22:50 22.07.2023
61 Този коментар е премахнат от модератор.
62 Този коментар е премахнат от модератор.
63 Този коментар е премахнат от модератор.
64 Човекът се е похвалил със сметката бе
Коментиран от #126
22:57 22.07.2023
65 Тръгвам с везната
23:01 22.07.2023
66 Те трябва
23:01 22.07.2023
67 Делото Пържола
23:03 22.07.2023
68 Една банка 113гр. 4 унции черен хайвер
23:10 22.07.2023
69 Този коментар е премахнат от модератор.
70 Този коментар е премахнат от модератор.
71 Хаха
Коментиран от #72
23:22 22.07.2023
72 цървули са Тея в ресторанта
До коментар #71 от "Хаха":
Щото като им гледах на записа чиниите и инвентара ми се доплака..... И другият въпрос е категоризацията на обекта ? Да чу случайно колко звезди е това заведение а?23:26 22.07.2023
73 Основният въпрос е:
23:40 22.07.2023
74 Майко мила, майко мила
"Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията....... нещо като Балкан Турист Слънчев бряг ......само че сега са 20 % поне, криминално проявени
23:46 22.07.2023
75 Клиент
23:55 22.07.2023
76 Този коментар е премахнат от модератор.
77 Хахаха
00:00 23.07.2023
78 Автото
00:01 23.07.2023
79 Българин
До коментар #11 от "Гост от Силистра":
Кво разбираш ве? Няма нито един ресторант по тия земи със звезда Мишлен! Всичките тея гуру черпаци по телевизията са на ниво леличка в обществан стол, разсипваща храната. Кво ще съдят? Цената е за порция според законодателя, не за 100 грама.Коментиран от #90
00:07 23.07.2023
80 Значи
00:12 23.07.2023
81 До Една банка
00:23 23.07.2023
82 Никакво значение няма
Коментиран от #94
00:23 23.07.2023
83 Конфликт
00:24 23.07.2023
84 С бокинг
00:30 23.07.2023
85 Стана ми интересно и сега погледнах
Крайбрежна .... Места 200 вътре/ 300 вън.... Нещо от типа Наргиле Гюбек, Шише Джам Диван близичко до пясъчника и нито е бутиков ресторант нито нещо особенно и малко го удря на Ууунея с надуваемите кукли. И точно на плажа тамън за стекове на 40 градуса. Ама и верно бая слънчасали хора има. А менюто просто е сбирщайн от сладолед във фунийка до шкембе чорба с дъх на праскови
00:39 23.07.2023
86 Правила
00:45 23.07.2023
87 То остави ами
00:47 23.07.2023
88 Като
00:50 23.07.2023
89 Имашие и
00:59 23.07.2023
90 Боко
До коментар #79 от "Българин":
Като е на грамаж храната в ресторанта,мога ли да си поръчам стек 50 гр.?01:05 23.07.2023
91 Ами
01:24 23.07.2023
92 Списъкът
01:33 23.07.2023
93 Кила
01:45 23.07.2023
94 Точно!
До коментар #82 от "Никакво значение няма":
Като си поръчаш супа или таратор напр., стандартната порция е 300 грама. Детето ми не може да изяде и половината, та по тяхната логика дали да не поръчам за две деца по 100гр. и за двама възрастни по 200гр.? Потрес, лакомия, подвеждане и подигравка с клиентите!01:46 23.07.2023
95 Турчин
Коментиран от #104
02:05 23.07.2023
96 Бачо Киро
До коментар #10 от "Гост от Силистра":
Мхм, бастун. Има законодателство. Не си в месарницата, а в ресторант. Цената трябва да е за порция и с грамаж. И по 150 евро томахоци сме яли, не в тея коптори, винаги си пише - 1200гр суров и цената. Тея тарикатщини само по нашите меридиани, после се чудят що няма клиенти...Ще съдят дедовия, на кого ги разправят...
02:43 23.07.2023
97 Този коментар е премахнат от модератор.
98 Този коментар е премахнат от модератор.
99 Да попитам всички Бг шеф-мастъри-"Мишлен
03:34 23.07.2023
100 Все тая
04:49 23.07.2023
101 Този коментар е премахнат от модератор.
102 Този коментар е премахнат от модератор.
103 дядото
06:55 23.07.2023
104 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #95 от "Турчин":
Не си правят харакири....това са същите клонове и кланове на дс,които са произвели...едните са произвели тези Бифтеци от говеда гледани на 1000метра в стара планина и вие им казахте името,а аз съм ги чистил и гледал 2-3 пъти да подчертая ,безплатно....Но,както казваше един ,който почина.....Тази успя да изгони и този,който и работи БЕЗплатно.........та ,говедата не са нищо особенно.За тези години вероятно е направено Стадо.Те са с по скъпо месо от нормалните кравички,които са за мляко.Тези Ангъси с млякото си хранят телетата.живеят на открито.Хубаво е да имат кучета Каракачаски овчарки срещу вълците горе,но тези животни са разбойници и с тях внимателно....Кравите са 500-700 кила....ЕЛ.пастиризадължително ,много са яки и са бая опасни.Вие породата покрай шефовете кулинари я знаете повече от "чистача" на Крави Ангъс....Преди години като ги бяха докарали съм ги гледал 24ч в обор...И тази опитност я имам,хахахах!Горе долу вече ми е ясно кой стои в дъното натази трагикомедия и ви плаши с адвокати...На нея и бях казал,че държавата е по силна от всеки неин адвокат...та затова налитат на обикновенни баровци........Навсякъде е дс,дори при "супер готвачите ви" от тв......е...м ти бг!Тази порода за да е с чиста линия трябва да се осеменява от един бик или спермата му....Така във времето се получава "Чиста линия".НЕ Е ПРОСТА РАБОТА,като да си купиш пластмасов мерцедес.....И после да му слагаш държавен бензин.....07:25 23.07.2023
105 Батко ти и другите писачи тук
До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":
Изобщо не сте наясно какво пишете тук.Такъв стек съм хапвал преди 22г.в Прага и дори цената беше по-скъпа наистина е адски вкусен но това не е за всеки гурме.Да се е научил да чете бай Индиец нама как да се направят два еднакви по грамаж стека и за това цената е за 100г.Това са рядки породи отгледани свободно в много чиста среда и за това месото е адски вкусно крехко и сочно.И ако си опитвал повярвай ми няма как да те излъжат с пържола от Лидъл.Те и Фераритата са скъпи гледам не ги карат много.В петък бях да си празнувам рож.ден в ресторант в Пловдив сега ще кача снима да видиш каква е цаната там.Така, че няма измама те и трюуфелите се продават на грамаж като някой стигат дори до над 1000€ за кг.Коментиран от #107, #111, #120
07:38 23.07.2023
106 Ето на
Коментиран от #117
07:42 23.07.2023
107 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #105 от "Батко ти и другите писачи тук":
Като има.........да дават такива пари за гъба Трюфел.....Ти гъби береш ли,ядеш ли???Или само в ресторант.Трюфел е латинска шашма за да отличи,своите от гоите.Едно време на тоз дет му броят лебедите за му донасяли и най големите риби и най големите манатарки и жените преди омъжване....Сега поне можем да ядем нормални гъби засега .Месото не е толкова по-вкусно за този ,който яде месо.то изглежда ,като месо от диво животно.трябва марината да се накисне както се накисват месо от диво животно.Подобре си отгледай сам животно иимай Сърце да го убиеш и изядеш.Да не би Ферари да върши повече работа от лада с багажник,а???Не очаквах ,че има толкова сноби в бг....То си заслужава да им направиш ресторант....08:00 23.07.2023
108 Хари
Коментиран от #109
08:49 23.07.2023
109 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #108 от "Хари":
Такива Документно са изрядни!Напротив може да е обикновенно телешко,но ще имат документ и то реален за.........ангъс.Документа не е проблем.Всеки случай не мислете,че ангъс ядат някакво специално сено........вижте в стара планина какво има това ядат.....единственно от мерите горе махат Чемериката с едни специални иструменти метални защото чемериката има дълъг корен и е отровна за говедата.Това са по проекти на ЕС.Най вероятно дълбоко заровен в дъното на проблема,който се разисква е онзи от едно варненско село....В бг,всичко за,което се пише и говори е дс-Запомнете това е аксиома.09:37 23.07.2023
110 Този коментар е премахнат от модератор.
111 Баща ти
До коментар #105 от "Батко ти и другите писачи тук":
И като се събуди,чаршафът мокър!!!11:51 23.07.2023
112 За протокола
Освен това, не е сигурно дали изобщо е това, за което го представят. Единици у нас са разбирачите, които биха разбрали какво точно са им сервирали.
Изобщо, ясно е, че при този начин на работа не може да се гарантира нито количеството, нито качеството на сервираното ястие и това, в комбинация, с неясното обявяване на цената, е отлична комбинация за осигуряване на свръхпечалби. Би било интересно да разберем колко често подобни "рибешки очи" се консумират в този ресторант.
12:14 23.07.2023
113 Факти
12:40 23.07.2023
114 Никой
14:07 23.07.2023
115 Лицемерие
15:19 23.07.2023
116 Баба Вуна
До коментар #2 от "Любопитен":
Ами вечно ще са затворени.На всички им е ясно,каква е хигиената в нашите заведения.А има и предване,Кошмари в кухнята.Жалко но да не се правят на невинни,че целия ми трудов стаж мина през тези кухни,много добре зная, какво е и какво ти нарежда шефа.Стига вече излишни оправдания на ресторантьорите,стават жалки.А тях,кой ще ги съди като работиш и не ти плащат,колкото часа си висял в тази кухня или изобщо в заведението.Отдавна трябваше да ги почнете с голямата метла,много закъсняхте!15:19 23.07.2023
117 Местния Козар
До коментар #106 от "Ето на":
Ок де, ама трябва тоя стек да е бил над 1кг, щото излиза 460лв на кг.....аз такъв стек килограм не съм получавал никъде из цяла Европа и Скандинавия, вкл. Англия и Ирландия, явно тук ти сервират на великани.......17:37 23.07.2023
118 Този коментар е премахнат от модератор.
119 Този коментар е премахнат от модератор.
120 Този коментар е премахнат от модератор.
121 Е прекаляват
04:26 24.07.2023
122 Този коментар е премахнат от модератор.
123 Морски
Да им вдигнат ДДС-то на 50%
Да ги проверяват всички контролни органи.
11:02 24.07.2023
124 Някой си
17:15 24.07.2023
125 Само така
17:34 24.07.2023
126 Ник.а
До коментар #64 от "Човекът се е похвалил със сметката бе":
Ти нещо не си разбрал,бре ..Не го съдят затова. Иди се осведоми и ела пак да дрънкаш
08:19 25.07.2023
127 Отношение към клиента
11:05 25.07.2023