България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, произвеждайки близо 200 тона годишно.
През последните години насажденията с етерично-маслената култура да достигнали 30 хиляди декара, според данните на производители от чирпанското село Средно градище, където се проведе празника на лавандулата, предаде БНР.
Наред с маслодайната роза, в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на средногорските села.
Заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказа един от големите производители на лавандулово масло в чирпанското село Средно градище - Веселин Димов.
"Между другото, Франция, която е вторият по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната промишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло."
Лавандулата е все по предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ежко бежко
10:48 15.07.2018
2 ежко бежко
10:49 15.07.2018
3 К.К.
Коментиран от #4
11:54 15.07.2018
4 onq s konq
До коментар #3 от "К.К.":
За предпочитане е цъфнала лавадула пред препикано мушкато12:14 15.07.2018
5 Валентин
Хората произвеждат продукти с висока добавена стойност, а ние сме първенци в осигуряването на суровини!
Коментиран от #7
13:06 15.07.2018
6 пипи дългото чорапче
13:35 15.07.2018
7 Дикембе Мутомбо
До коментар #5 от "Валентин":
Що, ти днес какво по-стойностно произведе, че тези, дето гледат лавандула да не са ти на нивото?14:28 15.07.2018
8 Osman
Коментиран от #9
16:28 15.07.2018
9 CL500
До коментар #8 от "Osman":
Турция също от най-големите производители на розово масло, но българското, както и лавандуловото ни са с много по-добри показатели и качества. В Турция не знам къде ще сеят, ама почвата там предимно е мега зле спрямо нашата. За турчилята да се радват - те са най-големия производител на лешници, за черешите също, ако не са на 1-во място, то поне са от първите.За етеричните култури за козметиката - колкото и да произвеждат, нямат нашето качество!
Коментиран от #10
17:12 15.07.2018
10 Osman
До коментар #9 от "CL500":
В цяла Турска Тракия почвата е като българската така че не се притеснявай. Тези митове за качеството вече са остарелиКоментиран от #11
17:24 15.07.2018
11 CL500
До коментар #10 от "Osman":
Тракия да не е България? И в Тракия да не е най-плодородна земята в България? Най-добрата ни земя е в Добруджа, затова и цените на чернозема там са най-високи. А тук специално ти и казаха, че там е основното ни производство на лавандула.Но и, ако това не е от значение - то виж цените на розовото и лавандуловото масло, за да се ориентираш, къде е най-качествено, а именно БЪЛГАРСКОТО!
20:20 15.07.2018
12 Този коментар е премахнат от модератор.