С колко поскъпва рибата и морските дарове от рибарската лодка до масата в ресторанта? На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 4 лева за килограм цаца до 40 лева за килограм калкан. А от пазара до чинията в ресторанта цената на морските продукти скача двойно. Почивка на българското Черноморие обаче не може да мине без вкусна цаца на плажа, най-често в комбинация с картофки или студена бира.
Георги Димов-Чикагото е дългогодишен рибар. Екипът на bTV пое навътре в морето, за да провери дали ще има късмет с улова.
„За съжаление в момента рибата е много малко. Сезоните се смениха, много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме влезе надълбоко в по-хладни води“, обяснява рибарят Георги Димов.
Късметът се усмихва и екипът на bTV хваща сафрид. Но топлата вода и прекомерният улов са едни от основните причини, за да има по-малко и по-скъпа риба на пазара.
„В целия свят рибата е скъпо удоволствие. Тук преди години не беше така, рибата беше много по-евтина, но сега пазарът се регулира и това нещо – става според количествата и според търсенето. Сафридът е евтин, при нас го изкупуват в рамките на 5-7 лева, на пазара обаче е 10-12 лева. Попчето 12 лева го изкупуват, а на 14 лева го продават. И то не достига понеже има доста рибни ресторанти“, категоричен е Георги Димов.
„Клиентите в момента предпочитат сафрид. Пресен черноморски сафрид имаме в момента, много е хубав. По-рядко излиза едър улов, повечето е граца. В момента е сезона на мидите, юли-август ядката е най-пълна и най-хубава. Всеки ден получаваме пресни миди. Най-предпочитани в момента са мидите и раците. Ние гледаме за всеки клиент да имаме риба, како имаме на 4-5 лева риба, така имаме и по 15-20 лева“, обяснява Зекие Мехмедова.
„Много е топло за цацата, само замразена имаме. Няма на всеки магазин. Мидите са си на 4 лева от много години насам, сафрида е на 10 лева, ако е пресен. Прясното попче се продава на 15 лева. Има и вносна риба – като лаврак и ципура. Прясна риба се намира все по-малко и може би затова е по-скъпа“, категоричен е и търговецът Надя Келер.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 едра мида
Коментиран от #18, #20
16:13 04.08.2024
2 от село
16:15 04.08.2024
3 Гост
Коментиран от #9
16:16 04.08.2024
4 И рибар съм, и ловец съм
16:41 04.08.2024
5 де го чукаш де се пука
16:41 04.08.2024
6 един
16:43 04.08.2024
7 Павел пенев
17:02 04.08.2024
8 Ха ха ха
17:08 04.08.2024
9 А сирене
До коментар #3 от "Гост":
Ядеш ли?Коментиран от #10
17:10 04.08.2024
10 Гост
До коментар #9 от "А сирене":
Само произвеждам вече ти го ядеш.17:22 04.08.2024
11 Баракуда
17:24 04.08.2024
12 Винкело
17:28 04.08.2024
13 Край
17:45 04.08.2024
14 Яжте
17:46 04.08.2024
15 уйко калеко
Коментиран от #19
18:46 04.08.2024
16 Морски
Коментиран от #17
18:50 04.08.2024
17 уйко калеко
До коментар #16 от "Морски":
Мидата всъщност филтрира водата .Където има мидени полета съответно и водата е по чиста. Затова както казват старите хора консумирайте ,,ПО МАЛКО И С ЛЯБ,, Една напълно развита мида филтрира около 25 литра вода на денонощие и всичко което се съдържа във водата преминава през нейния организъм.19:10 04.08.2024
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 хрешнооо
До коментар #15 от "уйко калеко":
не Балтийска…..КИТАЙСКА и ВИЕТНАМСКА21:41 06.08.2024
20 пак ще поправя
До коментар #1 от "едра мида":
изяЖТе21:43 06.08.2024