Цената на киселото мляко в магазините вече достига два лева. Защо поскъпва един от най- характерните български продукти и колко струва реално една кофичка от този масов продукт?
"Не знам защо се вдигна толкова цената, като се има предвид, че прясното мляко се изкупува за около лев на литър. Млечните крави, които се отглеждат в обор - дават между 40 и 50 литра мляко на крава, което е доста рядко", обясни пред Нова тв фермерът Красимир Кирилов.
Той обясни, че кравите, които отглежда той, дават между 5 и 10 литра добив. "Тоест количеството мляко е по-малко, но е по-маслено. То е много качествено и не му извличаме по никакъв начин маслеността. Предполагам, че поскъпването на млякото в магазина се дължи на по-големия марж на търговеца, защото никой от фермерите не е забогатял", подчерта Кирилов.
Оказва се обаче, че можем да си направим кисело мляко и у дома. Христина от село Видлица разкрива тънкостите на домашното квасено мляко. За да го направи, тя си купува домашно прясно краве мляко.
„Когато се надигне съвсем малко млякото, трябва да се отстрани от огъня, за да се запазят свойствата му, които изчезват, когато много заври”, обяснява Христина Тодорова.
Млякото се оставя да изстине преди да се налее в буркана. За точната температура Христина от село Видлица си има своя тайна. „Баба ми ме е учила да топна пръст вътре. И ако мога да търпя топлината докато преброя до 20 - е готово за квасене“, споделя тя.
Докато приготвяме млякото в буркана му правим и сметката. „Аз бурканчетата в магазина съм ги виждала по 1 50- 1,80 лева най- малко. За да си направиш домашно мляко ще платиш много по-малко“, твърди Христина.
Тя купува литър домашно краве мляко за 2 лева. „За качеството – дори няма да говорим. Не може да се сравни млякото от вкъщи с това, което е в магазина“, категорична е Христина. А домашното кисело мляко е готово след около три часа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Козлодуй
09:42 09.03.2025
2 Гост
09:45 09.03.2025
3 Европеада
Коментиран от #34
09:50 09.03.2025
4 Механик
Друг е въпроса, дали това кисело мляко е кисело мляко. В хладлника имам отворена и начената преди месец и половина кофичка. Снощи се оказа, че "млякото" вътре нито се е вкиснало за тоя месец, нито е променило вкус, външен вид и консистенция. Е, питам аз, от какво е направено това "кисело мляко" ???????
Коментиран от #6
09:55 09.03.2025
5 Никой
09:56 09.03.2025
6 Камък
До коментар #4 от "Механик":
Оптимист! Бабата почина преди година, хладилникът ѝ не работи, а млякото е все едно току що заквасено... поне на вид.Коментиран от #29
09:58 09.03.2025
7 БеГемот
09:58 09.03.2025
8 АМАH OT ИДИOTИ
НЕ Е ГОТ, НАЛИ ?
ПО ДОБРЕ РОБ. 🤣
Коментиран от #9, #41, #52
10:02 09.03.2025
9 Успокой топката
До коментар #8 от "АМАH OT ИДИOTИ":
Ти явно не си запознат с европейските правила за отглеждане и с дейността на БАБХ. Купи си крава и ще ги научиш, като молитва.Коментиран от #15
10:07 09.03.2025
10 Васил
10:07 09.03.2025
11 РЕАЛИСТ
Коментиран от #36
10:09 09.03.2025
12 Някой
10:11 09.03.2025
13 един
Коментиран от #50
10:13 09.03.2025
14 Къде е млякото
Коментиран от #20
10:14 09.03.2025
15 АМАH OT ИДИOTИ
До коментар #9 от "Успокой топката":
ЗА ЕДНА ИЛИ ДВЕ КРАВИ, НИТО БАБХ, НИТО ЕBPO - ГEЙCKИTЕ НОРМАТИВИ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ, ПРАКТИЧЕСКИ 😄Коментиран от #23
10:14 09.03.2025
16 България е Съвецка
10:15 09.03.2025
17 Хайл Хитлер
10:15 09.03.2025
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 И ЕС са мафия и на тех да им Е Б М
10:18 09.03.2025
20 Троян
До коментар #14 от "Къде е млякото":
Иди до Кърнаре. На изхода за Троянския проход, има истинско кисело мляко, истинско сирене, истински кашкавал.Отдавна съм се отказал от ментетата по магазините.10:22 09.03.2025
21 UK 🇬🇧 Британеца
Коментиран от #59
10:22 09.03.2025
22 Всеки може да ти предложи пари
10:24 09.03.2025
23 От първо лице
До коментар #15 от "АМАH OT ИДИOTИ":
Да, опитай, знам, какво ти казвам!10:25 09.03.2025
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Овчар
1. Няма химия – консерванти и други подобрители.
2. Няма добавка на палмова мазнина или нишесте за сгъстяване.
3. Полезно е за стомаха и за червата.
Предпазва да не се развиват гнилостни микроорганизми, които предизвикват загниване на стомаха и на червата, благодарение на добрата млечна киселина.
Качественото кисело мляко предпазва и от рак на стомаха
10:27 09.03.2025
26 Овчар
Пастьоризирате прясното мляко – сварявате го.
Оставяте го да изстине. Едва ли ще имате у дома млекарски термометър, с който да измерите температурата за подквасване, която не трябва да надвишава 30 градуса.
Затова се доверете на вашия инстинкт – пробва с кутрето. Вашето кутре е най-чувствителният пръст, затова него натопете в подвареното прясно мляко. Ако е топло, но в същото време не горещо и не пари на вашия пръст, можете да добавите закваската.
Закваската трябва да е стояла на стайна температура. Това важи както за зимата, така и за лятото.
Не слагайте закваската студена, директно извадена от хладилника.
Разбъркайте млякото в кофичката с вилица и го добавете към прясното мляко.
С плавни движения разбъркайте, за да може подкваса да се смеси с прясното мляко.
Можете да постъпите по 2 начина. Да оставите млякото да се подкваси както е в самата тенджера.
Можете да разлеете млякото с подквасата във винтови или други буркани.
Сложете бурканите или тенджерата с мляко на такова място, че да можете да ги увиете с вълнен плат, одяло или по друг начин. Трябва да бъде на топло място, но в никакъв случай близо до печката, защото ще пусне цвик – суроватка.
Млякото трябва да престои поне 6-7 часа, за да се подкваси.
Оставете го малко да се охлади и след това го приберете в хладилника.
10:29 09.03.2025
27 моди э эдераст
10:31 09.03.2025
28 Студопор
Аз си квася мляко постоянно. Не си купувам кисело мляко от поне 4 години.
Коментиран от #61
10:46 09.03.2025
29 Студопор
До коментар #6 от "Камък":
Вие сте големи мундари щом за година и половина не сте го изчистили тоя хладилник.Месото как е, става ли и то?
Коментиран от #31
10:48 09.03.2025
30 Другo 20
10:48 09.03.2025
31 Камък
До коментар #29 от "Студопор":
Хладилникът е изчистен, а млякото е тестово, има и един домат, взе да омеква.10:56 09.03.2025
32 шопо
11:03 09.03.2025
33 От село
Коментиран от #65
11:03 09.03.2025
34 шопо
До коментар #3 от "Европеада":
и на пръво место безроднио алчен българин11:04 09.03.2025
35 Овчар
– Защото България се е превърнала в една шкембеджийница, в която всички готвят. Ами вижте телевизиите – готвят разни женици, артисти, певци, готвят манекенки. Мога да дам един милион примери – миналата неделя по БНР една журналистка каза следното (обърнете внимание!): взимате 700 г брашно, 350 г захар, 250 г мед и мая и правите този сладкиш. Можете ли да си представите каква взривоопасна по отношение на въглехидратите смес се получава. И всяка неделя тази жена ни облъчва от ефира с подобни безумия. Убийствено предаване!
Коментиран от #43
11:06 09.03.2025
36 От чужбина
До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":
НЕЕ, преувеличили са или нещо не си запомнил добре. Млякото се продаваше в бурканчета по 500мл. По тошово време си спомням, че на село млекото идваше 3 пъти в седмицата и бабичките се редяха на опашка за мляко. И тогава имаше недостиг. Вечно си имаше недостиг на нещо...Някъде около 84-та или 85-та имаше недостиг на картофи, ама това сигурно са го позабравили. Това дето се продаваше на калъп и го режеха с нож е ябълков мармалад.Коментиран от #45, #53, #56
11:08 09.03.2025
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 за 3 часа !
Кисело млеко !
Не може да стане !
Но за 7-8 !
Ако е Истинско от Кравата !
Но колко струва Парното което поддържа процеса Топъл! За да стане ?
Че от 30 ст. да стане 1.80 ! Със Съмнително качество .
11:11 09.03.2025
39 Овчар
– Тук не става дума за това. А за продуктите, природните храни, които трябва да присъстват на трапезата ни. Българинът например по традиция обича фасула. Той е уникален – предотвратява развитието на раковите заболявания. Ако всеки ден човек изяжда по една малка паничка фасул, на 30-ия ден лошият холестерол ще бъде изгонен. А ако прибавим и 2 ябълки дневно – ставаме бетон.
11:11 09.03.2025
40 ОБЕКТИВНИЯ
Коментиран от #46
11:12 09.03.2025
41 Запознат
До коментар #8 от "АМАH OT ИДИOTИ":
Забравил си да споменеш, че кравата трябва да яде много сено (трева) и фураж за да дава мляко. Освен, че много яде след това и яко сре :-))). Акто обикновено се използва за естествено наторяване (ако имаш нива или градина). Ако нямаш къде да го съхраняваш, съседите бързо ще ти докарат съответните органи, които да те санкционират. Така накрая сам ще стигнеш до извода, че е по-добре да си купиш кофичка мляко за 2 лв. и да не навличаш "беля на главата"11:13 09.03.2025
42 От село
Съставки: 4 чаши естествено кисело мляко, 150 гр варена и пасирана тиква, 1 супена лъжица натурален пчелен мед.
Приготвяне: Вземете 4 чаши кисело мляко и 150 грама варена и пасирана тиква. Всичко това разбъркайте добре, добавете една супена лъжица натурален пчелен мед. Това е наистина страхотно напитка, която действа изключително добре на храносмилателната система, ускорява метаболизма и укрепва имунитета на целия организъм
11:15 09.03.2025
43 Всеки се Прави !
До коментар #35 от "Овчар":
Всеки се Прави !На Много Оригинален !
Същински Гений !
11:15 09.03.2025
44 БАРС
11:18 09.03.2025
45 ОБЕКТИВНИЯ
До коментар #36 от "От чужбина":
Киселото мляко го продаваха на килограм!Беше в алуминиеви легени и с голямаплоска лъжица слагаха в съдове които всеки носеше!По късно го продаваха в стъклени буркани!
Коментиран от #48
11:18 09.03.2025
46 Важен е Етикета !
До коментар #40 от "ОБЕКТИВНИЯ":
Важен е Етикета !А не Каква Гнъс !
Има вътре !
90% от хората нищо не разбират !
И Плащат с Готновност !
Коментиран от #47
11:18 09.03.2025
47 А Добрия вкус !
До коментар #46 от "Важен е Етикета !":
А Добрия вкус !Засища По-Бързо !
11:19 09.03.2025
48 Реже !
До коментар #45 от "ОБЕКТИВНИЯ":
Реже !И се чуди !
Как да го набута във буркана !
Коментиран от #55
11:20 09.03.2025
49 българин
11:21 09.03.2025
50 От чужбина
До коментар #13 от "един":
Тук, в чужбина си правя кисело мляко от мноооого време. За подквас купувам българско от турските магазини. Има и едно англииско на което на куфичката си пише, че съдържа "лактобактерикус булгарикус", но предпочитам директно българско. Направеното от мен кисело мляко НЕ ползвам за подквас, не става същото, изражда се, променя се. КАК го правя? Млякото го загрявам, ако мога го бъркам непрекъснато за да не се захваща на дъното. НЕ е нужно да заври, достатъчно е да е горещо за да се убият евентуални бактерии... т.е над 60-70 С Когато поизстине се подквасва като температурата се "мери" с малкия пръст. Топваш пръста и ако можеш да го държиш и броиш до 10 е добре. Ако го подквасиш с повече подквас и /или по-висока температура сякаш става по-кисело, и обратното се получава по-...блудкаво. Тук, във Великобритания прясното млякото по магазините е около 0.67 паунда за литър или около 1.50-1.60 лв/литър, това е за голяма туба. По-малките тубички или разните марки са по-скъпи. По фермите млякото е по-скъпо, но е силно маслено.11:22 09.03.2025
51 Сандо
11:22 09.03.2025
52 Сандо
До коментар #8 от "АМАH OT ИДИOTИ":
Хубаво,ама европата въведе куп изисквания и ограничения,а в скоро време може да забрани и изобщо отглеждането на крави.Изобщо не е лесна работата на хората на село,то и затова вече няма животни и животновъдство.11:25 09.03.2025
53 спомени
До коментар #36 от "От чужбина":
Преди 40 години кравето мляко се продаваше в стъклени буркани. 1985 година лятото бях на хижа вежен в Стара планина. Сутрин, обед и вечер, десертът беше овче мляко с уникален вкус. Беше в големите тави, в които се готвеше всичко и го режеха с нож и го сервираха. Близо до хижата имаше голям овчарник и взимаха оттам млякото без да му е извлечена мазнината. И сега, ако си намериш истинско овче мляко от пасищни животни и българска закваска, може да го направиш в тава и да го режеш.11:25 09.03.2025
54 От село
Eтo и peцeптaтa, блaгoдapeниe нa ĸoятo щe пoддъpжaтe нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap в нopмa и пo тoзи нaчин щe зaбaвитe yвpeждaниятa.
Eдин oт нaчинитe дa пoддъpжaтe в нopмa нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap e ĸaтo xaпвaтe peдoвнo ĸиceлo мляĸo.
Дoĸaзaнo e, чe пpoбиoтицитe, cъдъpжaщи ce в тoзи пpoдyĸт oĸaзвaт блaгoтвopнo въздeйcтвиe нe caмo въpxy xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa и мeтaбoлизмa, ĸoитo ca cлaбoтo мяcтo нa мнoгo диaбeтици, a и ce пpoявявa ĸaтo peгyлaтop нa ĸpъвнaтa зaxap.
Paзбиpa ce тoвa нe oзнaчaвa, чe тpябвa дa ce xpaнитe caмo c ĸиceлo мляĸo или дa пpeĸaлявaтe c пpиeмa мy.
Дoбpe би билo oбaчe дa нaмepитe нaчин дa гo вĸлючитe в мeнютo cи пo вeднъж нa дeн
11:25 09.03.2025
55 ОБЕКТИВНИЯ
До коментар #48 от "Реже !":
С МЕРАК !професоре.Мисля ,че хумора е неуместен ,а незнанието
ТРАГИЧНО !
11:26 09.03.2025
56 Шипков
До коментар #36 от "От чужбина":
Мармалад …11:27 09.03.2025
57 Овчар
91-годишният Марин Димов е легенда в Свиленград и околността. Той е най-старият пчелар, който до преклонните 89 години всеки ден е ходел с колелото си до село Пъстрогор, където са кошерите му. После обаче жена му започнала да се страхува и за „застраховка“ го изпращала с автобуса.
А рецептата за здраве, която е патент на стария пчелар, продължава да се предава от уста на уста в региона. Тя се състои от една кофичка с кисело мляко, в която се слагат една лъжица мед, 30-ина капки прополис и счуканите ядки от десетина ореха.„Тате има исхемична болест на сърцето. Изморяваше се и постоянно се задъхваше. Бай Марин тогава ми каза: „Взимаш, момиче, 50 или 70 грама мед и ги смесваш с двадесетина капки мента, глог и валериан. Това нещо го разпределяш от три до пет приема на ден и даваш на човека по една лъжичка“. Направих го точно два месеца, както ме беше посъветвал пчеларят и наистина баща ми живна“, пише читателката.
11:30 09.03.2025
58 От село
Закуска:
1. Зелен чай без захар
2. Малка купа кисело мляко с нарязани плодове
3. Една чаша портокалов, или сок от нар (без захар)
Обяд:
1. Купа варено месо, салата , или кисело мляко с пюре от кафяв ориз
2. Плодов сок.
Вечеря:
1. Билков чай, или зеленчуков бульон
2. Киселото мляко се разрежда с ябълков сок
3. Микс от зеленчуци, сварени с билки
11:38 09.03.2025
59 Сандо
До коментар #21 от "UK 🇬🇧 Британеца":
А имаш ли представа какво съдържа договора ни за присъединяване към ЕС в частта за селско стопанство?Само заради тая част не трябваше да го подписваме,а нашите депутати полегнаха без да са го чели,камо ли пък осмислили.13:09 09.03.2025
60 Бай село
13:47 09.03.2025
61 Млякото
До коментар #28 от "Студопор":
Прясното,ако не е домашно надали ще се подкваси.13:56 09.03.2025
62 Горски
14:00 09.03.2025
63 Луд
17:44 09.03.2025
64 Будител
Аз и в Германия си правя домашно кисело мляко, сирене...дори и кашкавал.
..фермите в Германия имат автомат ( Milchtankstelle) за прясно мляко...1л. =1 евро
12:08 12.03.2025
65 Будител
До коментар #33 от "От село":
В Германия също едно от скъпите кисели млека е с български бацил и до миналата година го пишеше на кофичките...от тази година вече не го пише...но е все е със същото качество....ползвам го за подкваска на домашно мляко и си става -СУПЕР12:16 12.03.2025