Колко струва киселото мляко?

9 Март, 2025 09:40 2 514 65

  • кисело мляко-
  • краве мляко-
  • мандра

Млякото се оставя да изстине преди да се налее в буркана, ако го квасим сами

Колко струва киселото мляко? - 1
Снимка: БГНЕС

Цената на киселото мляко в магазините вече достига два лева. Защо поскъпва един от най- характерните български продукти и колко струва реално една кофичка от този масов продукт?

"Не знам защо се вдигна толкова цената, като се има предвид, че прясното мляко се изкупува за около лев на литър. Млечните крави, които се отглеждат в обор - дават между 40 и 50 литра мляко на крава, което е доста рядко", обясни пред Нова тв фермерът Красимир Кирилов.

Той обясни, че кравите, които отглежда той, дават между 5 и 10 литра добив. "Тоест количеството мляко е по-малко, но е по-маслено. То е много качествено и не му извличаме по никакъв начин маслеността. Предполагам, че поскъпването на млякото в магазина се дължи на по-големия марж на търговеца, защото никой от фермерите не е забогатял", подчерта Кирилов.

Оказва се обаче, че можем да си направим кисело мляко и у дома. Христина от село Видлица разкрива тънкостите на домашното квасено мляко. За да го направи, тя си купува домашно прясно краве мляко.

„Когато се надигне съвсем малко млякото, трябва да се отстрани от огъня, за да се запазят свойствата му, които изчезват, когато много заври”, обяснява Христина Тодорова.

Млякото се оставя да изстине преди да се налее в буркана. За точната температура Христина от село Видлица си има своя тайна. „Баба ми ме е учила да топна пръст вътре. И ако мога да търпя топлината докато преброя до 20 - е готово за квасене“, споделя тя.

Докато приготвяме млякото в буркана му правим и сметката. „Аз бурканчетата в магазина съм ги виждала по 1 50- 1,80 лева най- малко. За да си направиш домашно мляко ще платиш много по-малко“, твърди Христина.

Тя купува литър домашно краве мляко за 2 лева. „За качеството – дори няма да говорим. Не може да се сравни млякото от вкъщи с това, което е в магазина“, категорична е Христина. А домашното кисело мляко е готово след около три часа.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    15 10 Отговор
    колко се търси един продукт толко по Висока е Цената му
  • 2 Гост

    47 1 Отговор
    Защото българският капитализъм е безконтролен и вълчи. Държавниците делят с дерачите, вместо да ги контролират и ограничават. И вземат заплати от нашите данъци.
  • 3 Европеада

    48 3 Отговор
    Да поскъпва, но да е мляко и българска бактерия, а то са алхимични субстанции от нишесте, палмови масла и всякакви лешове, заквасени с всичко друго, но не и с лактобацилус булгарикус. Във всичко това са замесени предимно големите вериги и западните "инвеститори", френци, немци, ингилизи!

    Коментиран от #34

  • 4 Механик

    42 1 Отговор
    В същност, киселото мляко отдавна надхвърли 2 лева. И това не за килограм или литър, а за кофичка от 0.4 мл.
    Друг е въпроса, дали това кисело мляко е кисело мляко. В хладлника имам отворена и начената преди месец и половина кофичка. Снощи се оказа, че "млякото" вътре нито се е вкиснало за тоя месец, нито е променило вкус, външен вид и консистенция. Е, питам аз, от какво е направено това "кисело мляко" ???????

    Коментиран от #6

  • 5 Никой

    1 0 Отговор
    Полезно е като цяло и това.
  • 6 Камък

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Оптимист! Бабата почина преди година, хладилникът ѝ не работи, а млякото е все едно току що заквасено... поне на вид.

    Коментиран от #29

  • 7 БеГемот

    31 0 Отговор
    Едно време киселото мляко вкисваше за два дена сега за два месеца....а вие плачете за соца още....домата като падне под масата ,след месец го изтъркваш и си прайш шопска салата със воднисто сирене за 15 лева килото...
  • 8 АМАH OT ИДИOTИ

    27 4 Отговор
    КУПУВАШ СИ КРАВА, В НАЧАЛОТО МОЖЕ И БЕЗ БИК. ГЛЕДАШ Я, ПАСЕШ Я, ЗАПЛОЖДАШ Я. (ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ СА НАЯСНО, НЕ ЛИЧНО) ИЗРАЖДАШ ТЕЛЕТО И СЛЕД ВРЕМЕ ДОИШ. КЕФ ТИ МЛЯКО, КЕФ ТИ КАШКАВАЛ. САМО ЧЕ НЯМА СЛУЖБА, НЯМА ОФИС, НЯМА ОТПУСК. НЯМА И ДАЛАВЕРА. 😝
    НЕ Е ГОТ, НАЛИ ?
    ПО ДОБРЕ РОБ. 🤣

    Коментиран от #9, #41, #52

  • 9 Успокой топката

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "АМАH OT ИДИOTИ":

    Ти явно не си запознат с европейските правила за отглеждане и с дейността на БАБХ. Купи си крава и ще ги научиш, като молитва.

    Коментиран от #15

  • 10 Васил

    18 1 Отговор
    В тази кофичка няма нищо истинско нито мляко нито никакви бактерии само една чиста химия примесена с вода.
  • 11 РЕАЛИСТ

    6 4 Отговор
    Това време не помня, но от родителите си знам, че киселото мляко се е продавало в гастронома на килограм. Режели са го с нож и на кантара. Това сега е по-скоро айрян. Ползват сухо мляко за да заприлича малко на кисело мляко. Кравите сега давали по5-10 литра, вместо 40-50. Ами омързелиха се. Тъпчат кравите с глупости и чакат добив. Минавам в Англия през селата. Вечер прибират кравите от паша. Вимето им се влачи по земята. Ето затова Великобритания е най-големият производител на мляко в цяла Европа.

    Коментиран от #36

  • 12 Някой

    18 0 Отговор
    Струва колкото кажат от картела. Преди прясното за дни го направиха почти лев по-скъпо. Само че от такива сдружения и асоциации (картели) са дори обикновено в парламента.
  • 13 един

    8 0 Отговор
    Полу-пълни глупости в тая статия,общо взето нито средната цена на кис.мляко е 2лв., нито пък млякото се кваси изстинало!Преди да се подкваси млякото трябва да е топло така, че като си потопи човек пръста в млякото, да понася температурата/давам пример в домашни условия ако не използваме термометър/,според мен около 40градуса!

    Коментиран от #50

  • 14 Къде е млякото

    15 1 Отговор
    То в България се внася сухо мляко сгъстява се с гума гуяр слага се натриев глутамат за вкус и тн и тн

    Коментиран от #20

  • 15 АМАH OT ИДИOTИ

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Успокой топката":

    ЗА ЕДНА ИЛИ ДВЕ КРАВИ, НИТО БАБХ, НИТО ЕBPO - ГEЙCKИTЕ НОРМАТИВИ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ, ПРАКТИЧЕСКИ 😄

    Коментиран от #23

  • 16 България е Съвецка

    2 12 Отговор
    У р и н а
  • 17 Хайл Хитлер

    2 8 Отговор
    Винаги с нацистите срещу Русия
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 И ЕС са мафия и на тех да им Е Б М

    2 6 Отговор
    Но това не значи че трябва да сме руски роби!!
  • 20 Троян

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Къде е млякото":

    Иди до Кърнаре. На изхода за Троянския проход, има истинско кисело мляко, истинско сирене, истински кашкавал.Отдавна съм се отказал от ментетата по магазините.
  • 21 UK 🇬🇧 Британеца

    15 1 Отговор
    В България няма животновъдство няма земеделие няма нищо заради Зърнарската из мет с субсидиите взимат милиони и връщат ресто на политици. За ска па на пшеница Останатото се с сипва.

    Коментиран от #59

  • 22 Всеки може да ти предложи пари

    14 0 Отговор
    Да си съсипеш родината и народа но и ти можеш да ги откажеш.Само че м1ршите не ги отказват!Български кирливи м1рши под човеци!Ганйовски!
  • 23 От първо лице

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "АМАH OT ИДИOTИ":

    Да, опитай, знам, какво ти казвам!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Овчар

    16 0 Отговор
    Предимства на домашното кисело мляко:
    1. Няма химия – консерванти и други подобрители.
    2. Няма добавка на палмова мазнина или нишесте за сгъстяване.
    3. Полезно е за стомаха и за червата.
    Предпазва да не се развиват гнилостни микроорганизми, които предизвикват загниване на стомаха и на червата, благодарение на добрата млечна киселина.
    Качественото кисело мляко предпазва и от рак на стомаха
  • 26 Овчар

    19 0 Отговор
    Как се приготвя домашно кисело мляко?
    Пастьоризирате прясното мляко – сварявате го.
    Оставяте го да изстине. Едва ли ще имате у дома млекарски термометър, с който да измерите температурата за подквасване, която не трябва да надвишава 30 градуса.
    Затова се доверете на вашия инстинкт – пробва с кутрето. Вашето кутре е най-чувствителният пръст, затова него натопете в подвареното прясно мляко. Ако е топло, но в същото време не горещо и не пари на вашия пръст, можете да добавите закваската.
    Закваската трябва да е стояла на стайна температура. Това важи както за зимата, така и за лятото.
    Не слагайте закваската студена, директно извадена от хладилника.
    Разбъркайте млякото в кофичката с вилица и го добавете към прясното мляко.
    С плавни движения разбъркайте, за да може подкваса да се смеси с прясното мляко.
    Можете да постъпите по 2 начина. Да оставите млякото да се подкваси както е в самата тенджера.
    Можете да разлеете млякото с подквасата във винтови или други буркани.
    Сложете бурканите или тенджерата с мляко на такова място, че да можете да ги увиете с вълнен плат, одяло или по друг начин. Трябва да бъде на топло място, но в никакъв случай близо до печката, защото ще пусне цвик – суроватка.
    Млякото трябва да престои поне 6-7 часа, за да се подкваси.
    Оставете го малко да се охлади и след това го приберете в хладилника.
  • 27 моди э эдераст

    1 1 Отговор
    MoDи прави $$$вирки.
  • 28 Студопор

    10 0 Отговор
    "Оказва се обаче, че можем да си направим кисело мляко и у дома" - а не бе!! Това преди две поколения го знаеше всеки!! Сега Мара го дава като новина във ФАКТИ.
    Аз си квася мляко постоянно. Не си купувам кисело мляко от поне 4 години.

    Коментиран от #61

  • 29 Студопор

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Камък":

    Вие сте големи мундари щом за година и половина не сте го изчистили тоя хладилник.
    Месото как е, става ли и то?

    Коментиран от #31

  • 30 Другo 20

    5 0 Отговор
    Да. Кравите виновни.
  • 31 Камък

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Студопор":

    Хладилникът е изчистен, а млякото е тестово, има и един домат, взе да омеква.
  • 32 шопо

    8 0 Отговор
    поскъпна суото млеко дека е внос и палмовото масло
  • 33 От село

    8 0 Отговор
    Взрив в медицината: Проф. Мермерски сензационно: Открих бомба-убиец на рака! Това е…ИСТИНСКОТО БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО.....с двете бактерии Лактобациликус булгарикус и Стрептококус термофилус, живеещи в Стомаха на Овците, пасящи трева по полята и планините на Балканския полуостров. Ако Българската овца от балкана я пренесете да пасе трева в друг край на света, след време тия две ПРОБИОТИК БАКТЕРИИ умират. И затова всяка година със Самолети България изнася двете Бактерии Лактобациликус булгарикус и Стрептококус термофилус за здраве до Япония и Америка. В щата Тексас се произвежда Българското Кисело мляко ORGANIC WHITE mountain Bulgarianjogurt. А в Калифорния Български Ковбои направиха овча ферма Sunnyside farms и продават по магазините BULGARIAN KULTURED BUTTERMILK ... По магазините в Америка може да си купиш в пакетче двете Български пробиотик бактерии и да си направиш сам Здравословното Кисело Мляко!

    Коментиран от #65

  • 34 шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Европеада":

    и на пръво место безроднио алчен българин
  • 35 Овчар

    11 0 Отговор
    Преди дни излезе класация на дебелите нации. Според нея българите държим първенството по този показател в света, защо?
    – Защото България се е превърнала в една шкембеджийница, в която всички готвят. Ами вижте телевизиите – готвят разни женици, артисти, певци, готвят манекенки. Мога да дам един милион примери – миналата неделя по БНР една журналистка каза следното (обърнете внимание!): взимате 700 г брашно, 350 г захар, 250 г мед и мая и правите този сладкиш. Можете ли да си представите каква взривоопасна по отношение на въглехидратите смес се получава. И всяка неделя тази жена ни облъчва от ефира с подобни безумия. Убийствено предаване!

    Коментиран от #43

  • 36 От чужбина

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    НЕЕ, преувеличили са или нещо не си запомнил добре. Млякото се продаваше в бурканчета по 500мл. По тошово време си спомням, че на село млекото идваше 3 пъти в седмицата и бабичките се редяха на опашка за мляко. И тогава имаше недостиг. Вечно си имаше недостиг на нещо...Някъде около 84-та или 85-та имаше недостиг на картофи, ама това сигурно са го позабравили. Това дето се продаваше на калъп и го режеха с нож е ябълков мармалад.

    Коментиран от #45, #53, #56

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 за 3 часа !

    3 1 Отговор
    за 3 часа !

    Кисело млеко !

    Не може да стане !

    Но за 7-8 !

    Ако е Истинско от Кравата !

    Но колко струва Парното което поддържа процеса Топъл! За да стане ?

    Че от 30 ст. да стане 1.80 ! Със Съмнително качество .
  • 39 Овчар

    3 0 Отговор
    – Г-н професоре, но нали добрият апетит е показател за добро здраве? Тежко болните отказват да се хранят.
    – Тук не става дума за това. А за продуктите, природните храни, които трябва да присъстват на трапезата ни. Българинът например по традиция обича фасула. Той е уникален – предотвратява развитието на раковите заболявания. Ако всеки ден човек изяжда по една малка паничка фасул, на 30-ия ден лошият холестерол ще бъде изгонен. А ако прибавим и 2 ябълки дневно – ставаме бетон.
  • 40 ОБЕКТИВНИЯ

    6 1 Отговор
    От години няма истинско прясно или кисело мляко както и млечни продукти!

    Коментиран от #46

  • 41 Запознат

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "АМАH OT ИДИOTИ":

    Забравил си да споменеш, че кравата трябва да яде много сено (трева) и фураж за да дава мляко. Освен, че много яде след това и яко сре :-))). Акто обикновено се използва за естествено наторяване (ако имаш нива или градина). Ако нямаш къде да го съхраняваш, съседите бързо ще ти докарат съответните органи, които да те санкционират. Така накрая сам ще стигнеш до извода, че е по-добре да си купиш кофичка мляко за 2 лв. и да не навличаш "беля на главата"
  • 42 От село

    0 0 Отговор
    . Ето и рецепта за напитка от тиква за отлично функциониране на системата за храносмилане и за укрепване на имунитета .
    Съставки: 4 чаши естествено кисело мляко, 150 гр варена и пасирана тиква, 1 супена лъжица натурален пчелен мед.
    Приготвяне: Вземете 4 чаши кисело мляко и 150 грама варена и пасирана тиква. Всичко това разбъркайте добре, добавете една супена лъжица натурален пчелен мед. Това е наистина страхотно напитка, която действа изключително добре на храносмилателната система, ускорява метаболизма и укрепва имунитета на целия организъм
  • 43 Всеки се Прави !

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Овчар":

    Всеки се Прави !

    На Много Оригинален !

    Същински Гений !
  • 44 БАРС

    4 0 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ САМО В КАУФЛАНДА ГО ИМА МЮНХЕНСКО КИСЕЛО МЛЯКО ПО БЪЛГАРСКА РЕЦЕПТА С БЪЛГАРСКА БАКТЕРИЯ И СТРУВА 500 ГРАМА А НЕ 400 ГР. КАКТО В БЪЛГАРИЯ СТРУВА 1.09 ЕВРО.НА КОФИЧКАТА ЕИЗРИСУВАН ТИПИЧЕН БЬЛГАРСКИ ДЯЛО С БЕЛИ МУСТАЦИ И КАЛПАКА НА ГЛАВАТА И ПИШЕ ПО БЪЛГАРСКА РЕЦЕПТА И МОГА ДА КАЖА ЧЕ ЗА 15 ГОД.В ГЕРМАНИЯ ЕДИНПЬТ ВИДЯХ ДА ГО ИМА НА ПРОМОЦИЯ НА 0.95 ЦЕНТА И ЧЕСТО БЬРЗО СВЬРШВА.ВЯРНО МОЖЕ БИ НЕ КАРАТ ТОЛКОВА КОЛИЧЕСТВА КАКТО ДРУГИТЕ ОБИКНОВЕННИ МАРКИ ВЪВ ВСИЧКИТЕ СУП.МАРКЕТИ.ДА НЕМСКОТО СТРУВА 0.95 ЦЕНТА ДА ИМАТ ЕДНО 1.40 ЕВРО НЕМСКО НО НЕ СА КАТО ТОВА ПО БЬЛГАРСКА РЕЦЕПТА ТО Е ГЪСТО А ТИЯ НЕМСКИТЕ СА ПО РЕДКИ И ИМ СЛАГАТ СОЛ МАЛКО.
  • 45 ОБЕКТИВНИЯ

    12 0 Отговор

    До коментар #36 от "От чужбина":

    Киселото мляко го продаваха на килограм!Беше в алуминиеви легени и с голяма
    плоска лъжица слагаха в съдове които всеки носеше!По късно го продаваха в стъклени буркани!

    Коментиран от #48

  • 46 Важен е Етикета !

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    Важен е Етикета !

    А не Каква Гнъс !

    Има вътре !

    90% от хората нищо не разбират !

    И Плащат с Готновност !

    Коментиран от #47

  • 47 А Добрия вкус !

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Важен е Етикета !":

    А Добрия вкус !

    Засища По-Бързо !
  • 48 Реже !

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    Реже !

    И се чуди !

    Как да го набута във буркана !

    Коментиран от #55

  • 49 българин

    1 1 Отговор
    Какъв е този "фермер", който казва, че "Млечните крави, които се отглеждат в обор - дават между 40 и 50 литра мляко на крава", този има предвид някоя публикация за безаналоговите съветски млечни крави или по рецепта 50 на 50 мляко и вода, а?!
  • 50 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Тук, в чужбина си правя кисело мляко от мноооого време. За подквас купувам българско от турските магазини. Има и едно англииско на което на куфичката си пише, че съдържа "лактобактерикус булгарикус", но предпочитам директно българско. Направеното от мен кисело мляко НЕ ползвам за подквас, не става същото, изражда се, променя се. КАК го правя? Млякото го загрявам, ако мога го бъркам непрекъснато за да не се захваща на дъното. НЕ е нужно да заври, достатъчно е да е горещо за да се убият евентуални бактерии... т.е над 60-70 С Когато поизстине се подквасва като температурата се "мери" с малкия пръст. Топваш пръста и ако можеш да го държиш и броиш до 10 е добре. Ако го подквасиш с повече подквас и /или по-висока температура сякаш става по-кисело, и обратното се получава по-...блудкаво. Тук, във Великобритания прясното млякото по магазините е около 0.67 паунда за литър или около 1.50-1.60 лв/литър, това е за голяма туба. По-малките тубички или разните марки са по-скъпи. По фермите млякото е по-скъпо, но е силно маслено.
  • 51 Сандо

    3 0 Отговор
    Колко е кисело мляко киселото мляко - ето това е въпросът?Аз лично си го правя в къщи от краве мляко,доставено от производител от село.
  • 52 Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "АМАH OT ИДИOTИ":

    Хубаво,ама европата въведе куп изисквания и ограничения,а в скоро време може да забрани и изобщо отглеждането на крави.Изобщо не е лесна работата на хората на село,то и затова вече няма животни и животновъдство.
  • 53 спомени

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "От чужбина":

    Преди 40 години кравето мляко се продаваше в стъклени буркани. 1985 година лятото бях на хижа вежен в Стара планина. Сутрин, обед и вечер, десертът беше овче мляко с уникален вкус. Беше в големите тави, в които се готвеше всичко и го режеха с нож и го сервираха. Близо до хижата имаше голям овчарник и взимаха оттам млякото без да му е извлечена мазнината. И сега, ако си намериш истинско овче мляко от пасищни животни и българска закваска, може да го направиш в тава и да го режеш.
  • 54 От село

    2 0 Отговор
    Рецепта, с която ще облекчите коварния диабет. Πpeдлaгaмe ви изпитaнa peцeптa, c ĸoятo щe oблeĸчитe ĸoвapния диaбeт и щe нopмaлизиpaтe нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap. He cлyчaйнo нapичaт тoвa зaбoлявaнe „тиxият yбиeц” Tя нaнacя cepиoзни yвpeждaния нa oчитe (диaбeтнa peтинoпaтия), нa ĸpaйницитe (диaбeтнa нeвpoпaтия или пoлинeвpoпaтия), нa бъбpeцитe (диaбeтнa нeфpoпaтия), нa cъpцeтo ĸaтo в нepeдĸи cлyчaи вoди дo инфapĸт.
    Eтo и peцeптaтa, блaгoдapeниe нa ĸoятo щe пoддъpжaтe нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap в нopмa и пo тoзи нaчин щe зaбaвитe yвpeждaниятa.
    Eдин oт нaчинитe дa пoддъpжaтe в нopмa нивoтo нa ĸpъвнaтa зaxap e ĸaтo xaпвaтe peдoвнo ĸиceлo мляĸo.
    Дoĸaзaнo e, чe пpoбиoтицитe, cъдъpжaщи ce в тoзи пpoдyĸт oĸaзвaт блaгoтвopнo въздeйcтвиe нe caмo въpxy xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa и мeтaбoлизмa, ĸoитo ca cлaбoтo мяcтo нa мнoгo диaбeтици, a и ce пpoявявa ĸaтo peгyлaтop нa ĸpъвнaтa зaxap.

    Paзбиpa ce тoвa нe oзнaчaвa, чe тpябвa дa ce xpaнитe caмo c ĸиceлo мляĸo или дa пpeĸaлявaтe c пpиeмa мy.
    Дoбpe би билo oбaчe дa нaмepитe нaчин дa гo вĸлючитe в мeнютo cи пo вeднъж нa дeн
  • 55 ОБЕКТИВНИЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Реже !":

    С МЕРАК !професоре.
    Мисля ,че хумора е неуместен ,а незнанието
    ТРАГИЧНО !
  • 56 Шипков

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "От чужбина":

    Мармалад …
  • 57 Овчар

    1 0 Отговор
    Най-старият пчелар в Свиленград: Лекарства не знам, а съм здрав и с кръвно на младеж! (личната му рецепта)
    91-годишният Марин Димов е легенда в Свиленград и околността. Той е най-старият пчелар, който до преклонните 89 години всеки ден е ходел с колелото си до село Пъстрогор, където са кошерите му. После обаче жена му започнала да се страхува и за „застраховка“ го изпращала с автобуса.
    А рецептата за здраве, която е патент на стария пчелар, продължава да се предава от уста на уста в региона. Тя се състои от една кофичка с кисело мляко, в която се слагат една лъжица мед, 30-ина капки прополис и счуканите ядки от десетина ореха.„Тате има исхемична болест на сърцето. Изморяваше се и постоянно се задъхваше. Бай Марин тогава ми каза: „Взимаш, момиче, 50 или 70 грама мед и ги смесваш с двадесетина капки мента, глог и валериан. Това нещо го разпределяш от три до пет приема на ден и даваш на човека по една лъжичка“. Направих го точно два месеца, както ме беше посъветвал пчеларят и наистина баща ми живна“, пише читателката.
  • 58 От село

    2 0 Отговор
    3 диети с кисело мляко за детокс и отслабване до 10 кг за 10 дни. Антибиотиците, често унищожават и „приятелските“ бактерии, а консумирането на кисело мляко може да помогне за възстановяването на тези бактерии в организма.
    Закуска:
    1. Зелен чай без захар
    2. Малка купа кисело мляко с нарязани плодове
    3. Една чаша портокалов, или сок от нар (без захар)
    Обяд:
    1. Купа варено месо, салата , или кисело мляко с пюре от кафяв ориз
    2. Плодов сок.
    Вечеря:
    1. Билков чай, или зеленчуков бульон
    2. Киселото мляко се разрежда с ябълков сок
    3. Микс от зеленчуци, сварени с билки
  • 59 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "UK 🇬🇧 Британеца":

    А имаш ли представа какво съдържа договора ни за присъединяване към ЕС в частта за селско стопанство?Само заради тая част не трябваше да го подписваме,а нашите депутати полегнаха без да са го чели,камо ли пък осмислили.
  • 60 Бай село

    3 0 Отговор
    Имаш крава пиеш мляко.
  • 61 Млякото

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Студопор":

    Прясното,ако не е домашно надали ще се подкваси.
  • 62 Горски

    5 0 Отговор
    Когато имат фирмичка с двама трима и им дерат кожите за да си купят джипка или нова къща капитализма е хубав. Когато фалират и минат от страната на магарето капитализма става лош. Хранителни вериги, банки, застрахователи, магазини за строителни материали, златодобив и др. изнасят около 10 милиарда чиста печалба на година. Които пари не се водят в междудържавни отношения никъде понеже ги наричат - бизнес. Парите около 3 милиарда които ЕС дава се пишат ма книга. И някой ден ще си ги търсят ако искаме да излезем от тоя клозет.
  • 63 Луд

    0 0 Отговор
    И аз така правя млякото , топвам го и ако не падне до 20 значе е ок , после продавам .
  • 64 Будител

    1 0 Отговор
    Точно така се прави...
    Аз и в Германия си правя домашно кисело мляко, сирене...дори и кашкавал.
    ..фермите в Германия имат автомат ( Milchtankstelle) за прясно мляко...1л. =1 евро
  • 65 Будител

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "От село":

    В Германия също едно от скъпите кисели млека е с български бацил и до миналата година го пишеше на кофичките...от тази година вече не го пише...но е все е със същото качество....ползвам го за подкваска на домашно мляко и си става -СУПЕР
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове