Климатичните промени вече се отразяват не само на времето, но и храната ни. Един от засегнатите продукти са лютите чушки. Земеделските производители прилагат различни методи за спасяването им, посочи "Нова телевизия".
„Отглеждаме ги във вече създадена среда, която наподобява техните условия в природата. Гледаме ги в оранжерии, имаме напоителни системи, подхранваме почвата с микроорганизми”, обяснява Александър.
Климатолозите вече наблюдават как екстремните температури и променливите метеорологични условия засягат добивите.
„Лютите чушки са топлолюбива култура, но прекомерните горещини водят до изсушаване на цветовете и увяхване на растенията. Липсата на влага забавя растежа, намалява продукцията и прави растенията по-уязвими към вредители и болести”, обясни климатологът Георги Стефанов.
„В момента има голям проблем с вноса на люти суровини и затова сме ние в България, за да отглеждаме родно производство, в което знаем какво има вложено”, казва Александър.
Според експертите заради промените в климата традиционните ястия ще се променят, а вкусът им ще остава само в спомените.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ☠️ ЕКCXYMATOPЬТ ☠️
10:52 23.03.2025
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Гост
Не е от климата.
От управата е.
10:54 23.03.2025
4 Перничанин
10:54 23.03.2025
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 1488
11:05 23.03.2025
7 Механик
п.п.
Да ва ..... у експертите!!!
п.п.п.
И да, най-лютите чушлета растат в много горещи и сухи зони. Така че затоплянето няма нищо общо с изчезването им от България.
11:13 23.03.2025
8 От Мария
11:19 23.03.2025
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Зевзек
11:24 23.03.2025
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Ами
11:48 23.03.2025
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Мразя
12:14 23.03.2025
16 Хасковски каунь
и ти си Цонкеле кът нееея
12:24 23.03.2025
17 При
13:08 23.03.2025
18 Зайче скок подскок
13:17 23.03.2025