Лятото е сезонът, в който на трапезата ни присъстват най-много плодове и зеленчуци. Как храните могат да ни помогнат да преборим липсата на тонус от жегите, но пък и да бъдем и по-здрави. На гости в "Добро утро, България!" по ТВ7 беше диетологът Анна Йорданова.
Плодовете и зеленчуците са изключително полезни, като е препоръчително да се поемат по 400 г. минимум на ден. За превенция на ракови заболявания, количеството е дори двойно 800 г. Плодовете са богати на витамини, минерали, много фибри и целулоза, които намаляват холестерола и са полезни за много болести.
Плодове се приемат с цел поддържане на теглото, отслабване или за лекуване на някой болести. Например динята е сред тези с най-малко калории, но не е препоръчително да се прави динена диета, защото при нея гликемичния индекс е много висок, напомни Йорданова. Ябълката е един от най-препоръчваните плодове при голяма част от заболяванията.
Всичко е строго индивидуално, припомни Анна Йорданова. В зависимост от болестта е важно как се приемат плодовете, в натурален вид или под формата на пюре. При раздразнен стомашно-чревен тракт е препоръчително да се консумират без обелките.
Цитрусите имат намаляващо апетита действие, но не е препоръчително да се консумират първи сутрин, заради високата си киселинност. Прасковите и кайсиите, съдържат голямо количество калии, което е добро за сърдечно-съдови заболявания. Малините и ягодите са семкови и съдържат много полезни вещества и влакна, но заедно с доматите и бананите са силни алергени, разясни за отделните плодове диетологът.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА