13 Октомври, 2024 11:52 1 987 26

Европейците се влюбиха в българското овче сирене, търсенето нарасна

  • сирене-
  • овче сирене-
  • овце-
  • агнета-
  • европа-
  • франция-
  • германия

Във Франция искат наши агнета - млекодайните овце са изключително желани

Българското овче саламурено сирене става все по-търсено в Европа. А Франция иска български агнета за своя пазар. Това разбраха над 90 български фермери, които посетиха най-голямото животновъдно изложение на Стария континент, което се проведе преди седмица във Франция, предаде NOVA.

Веселина Найденова и съпругът ѝ вече 20 години гледат овце. Започват с 20 животни, а сега се грижат за над 800. Семейството беше част от българската делегация на животновъдното изложение във Франция, където разбират, че у нас изоставаме много в отглеждането на животни – технологично, законодателно и като цяло – професионално.

„Там генетиката е на много високо ниво. Води се селекция, а в България се случва много по-трудно. Фермите са механизирани, модернизирани”, обясни Веселина.

За да е модернизирано овцевъдството във Франция, местните животновъди са направили нещо много просто – сдружили са се в кооперативи.

„България е на опашката в ЕС по сдружаване, а това единствената алтернатива за всички малки и средни животновъдни стопанства. Въпросът е, че ние нямаме законодателства. Във Франция дори една от големите банки е собственост на фермерски кооператив”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Кооперативът във Франция решава най-големият проблем, който имат българските животновъди – бюрокрацията. Обсъдена и възможност за кръстосване на френски месодайни породи с български млекодайни овце, което би било полезно и за двете страни. А българската овца е харесана, защото дава от двете по много. Затова Франция иска наши агнета.

Ако започне износ на български агнета за Франция, то това би било потенциален проблем отчетоха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От бранша се единни затова как най-добре да си партнират европейските с българските овцевъди – с млечни продукти, които били високо ценени. „Средната цена на млечни продукти в този регион беше над 20 евро. Над 80 процента от производството на такива сирена в България – от овче и козе мляко - е за износ. Голяма част от тях са за Западна Европа. Основният клиент на България за овче сирене е Германия. И то не трябва да е само емблема за износ, а да е емблема за България”, обясни Симеон Караколев – съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендида

    71 1 Отговор
    И аз съм влюбена в българското, овче сирене. Но пък се оказа, че на българския пазар овчето, не е овче, а и не се знае, сирене ли е въобще.

    Коментиран от #14

  • 2 А браво

    51 1 Отговор
    От кокос какво овче сирене правят нашите, ум да ти зайде.
  • 3 ХУбаво е

    47 2 Отговор
    Палма и сол
  • 4 Белитса

    10 13 Отговор
    храня русомилите с мирене
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 никола гешев

    27 1 Отговор
    Караколев отглежда 14 овце, но според ушните марки овцете му са 500!
  • 7 от село

    34 0 Отговор
    Произвеждаме най-качествено овче сирене ,защото овцете са 5 милиона и ядат само трева , а здраво ги доят !!
  • 8 Ха-ха-ха…

    26 11 Отговор
    Те като че ли си нямат там агнета, трева и саламура…
    Такива новини са ми леко смешновати.
    Търсачи на заглавия за балъци…
  • 9 Старчовек със спомени

    34 13 Отговор
    Французите скоро са научили, какво е най-добре и са започнали да се сдружават в кооперативи. А ние у нас ги имахме още преди 60-70 години, но тъпите седесарски продажници и други като тях предатели на националния интерес се постараха да разтурят всички кооперативи и сега трябва да започваме отначало.

    Коментиран от #15

  • 10 надупничанин

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Дупничанин":

    харесваш мириниту
  • 11 СМЕХОРИИ

    24 2 Отговор
    ТО ДОБРЕ, ама няма овци бе... на едно момче това лято му изгоряха над 300 елитни глави...
    А от колко литра мляко, ама млякко, става едно кило сирене...
  • 12 Факт

    10 2 Отговор
    Правят гръцко фета сирене,или кашкавал,никъде не пише че е от българско мляко,но го правят хубаво
  • 13 Аве

    26 0 Отговор
    Че къде го това българско истинско овче сирене!? То за нашия пазар няма такова те у Европата го искали!? Явно на европейците им харесва заместващия продукт?
  • 14 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бендида":

    Дали се знае че и последните стада овце бяха уморени уж заради зараза. То и като се пътува се вижда по полята колко стада има. Ама пък тя химията се развива, защо са ти овце.

    Коментиран от #16

  • 15 Един

    11 8 Отговор

    До коментар #9 от "Старчовек със спомени":

    Само че по комунистически тип не е много забавно за хората, а само за държавата и дерибеите отгоре.
  • 16 Бендида

    19 2 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Не е точно така. Имам близки, които отглеждаха овце за мляко. Знаеш ли какъв беше един от проблемите - отпускането на средства и най вече „де минимис“. Простичко казано, има продукция, цената е нормална, но няма купувачи. Когато не реализираш достатъчно, няма подпомагане. Същевременно се пищи навсякъде.......няма мляко, няма мляко.....
  • 17 факуса

    16 0 Отговор
    ама за там не слагат палма,щот великите не е ядат тя е за кандидат членки кат нас,дет сме обслужващ персонал
  • 18 дядото

    11 0 Отговор
    чудесна новина,само дето овцете в българия са обидно малко
  • 19 Kaлпазанин

    13 0 Отговор
    5 мил овце ,и да ядем сирене от палмово масло и китайско сухо мляко ,срамота
  • 20 Kaлпазанин

    12 2 Отговор
    Пък ако знаете как византийците печелят от нашето истинско сирене
  • 21 Тома

    6 0 Отговор
    Първо да дойдат от България да си купят овче сирене и да разберат какъв боклук ядат

    Коментиран от #22

  • 22 бай Даньо

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тома":

    то КАЛПАЗАНИН го е казал по-нагоре
    Гърците ядат истинско сирене, не фета или Олимпус... Ами алъшвериша да върви
  • 23 Ала-бала

    3 1 Отговор
    Българско сирене във Франция не съм виждал. Гръцко да- саламурено бяло козе, овче, краве или смес. Има и френско-обикновено е краве. Като цяло французите не са му фенове, а цената му е като тук, да не кажа, че на козето и овчето е даже по-ниска!
  • 24 Ристо

    0 1 Отговор
    Накусете френското овче сирене Valbreso и че запрете да думате глупости. Даже нема и да погледнете българското тебеширено овче сирене след това.
  • 25 След Европа

    0 0 Отговор
    Това вече не е сирене. Вместо сол му слагат Е202. Вкус на горчиво л има сега. В Европа бялото саламурено сирене се произвежда само в Германия. Хич не се залъгвайте. Дори известни специални сирена от Турция, се произвеждат само в Германия. В Западна Европа нема българско сирене. Нема и да има.
  • 26 Kaлпазанин

    0 0 Отговор
    Те отдавна го ядът ,ама във византийска опаковка