27 Октомври, 2024 07:31 1 566 28

Български учени създадоха безалкохолна мастика

  • мастика-
  • безалкохолна-
  • учени

Напитката вече се предлага в столичен ресторант

Български учени създадоха безалкохолна мастика - 1
Снимкa: Shutterstock

Безалкохолна мастика за шофьори е новият хит на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия (ССА), наследник на някогашния Институт за космически храни в България.

Напитката бе сервирана по време на празника на земеделската наука „Даровете на природата“, който по традиция се отбелязва в навечерието на Димитровден в двора на академията в столицата, пише novini.bg.

Тогава всички институти към ССА излагат на богато украсени и цветни трапези последните си разработки и открития в сферата на храните.

Мастиката бе сервирана в чаши с много лед и студена вода. Тя на аромат и външен вид, включително типичното побеляване, е досущ като на оригиналната.

Шеф на екипа е доктор Николай Солаков, който работи върху продукта няколко години. "Безалкохолната мастика, освен че може да се пие от шофьори и хора, които не бива да употребяват спиртни напитки, има и медицинско приложение, защото вложените екстракти имат лечебни свойства", обясни ученият.

В нея има звездовиден анасон, който доставя кислород на хора с дихателни проблеми, таратулово дърво с микотично действие, конски кестен за еластичност на съдовете и мастика за здрава храносмилателна система. На щанда бе представена и нова напитка със спирулина, която е със свеж син цвят и има антиоксидантно действие.

За първи път учените представиха и чипс от зеленчуци и плодове, продуктите все още са в разработка. Идеята е да се даде алтернатива на деца, които не обичат зеленчуци, и е здравословен заместител на солените фастфууд. Учените са използвали тиквички, целина, дюли, цвекло и др., които са леки като перце с много нежен и приятен вкус.

Причината е, че не са нито пържени, нито печени, а са подложени на лиофилизация (извличане на водата чрез дълбоко замразяване) така, както се приготвят храните за космонавти. Безалкохолната мастика вече се предлага в столичен ресторант в кв. „Лозенец“, където може да се дегустира. Чипсът вероятно ще се появи до една година на пазара, допуснаха от института.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си

    18 17 Отговор
    я пият !

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боздуган

    19 19 Отговор
    И меката патка са открили в собствените си гащи!
  • 4 Не знам, но

    13 11 Отговор
    знам, че дпс от една секция в турция могат да ти докарат и 20 000 гласа.
    Стига да си платиш…
  • 5 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    28 13 Отговор
    Мастиката не се пие само заради аромата и белия цвят,
    а най-вече - за алкохола...
  • 6 Нещо

    25 12 Отговор
    като дървено желязо !

    Коментиран от #27

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор
    Искам я !
  • 8 Как

    9 10 Отговор
    Много хубаво но алкохолната е за пиене. Това е куриоз.
  • 9 Днес пак ли…

    10 8 Отговор
    Нали вчера я създадоха…
  • 10 Сега

    14 9 Отговор
    утрепахме Узото !
  • 11 За баланс

    26 9 Отговор
    Сега за баланс да създадат алкохолен айрян

    Коментиран от #20

  • 12 Хахах

    10 9 Отговор
    Като една безалкохолна мента в Метро и като прочетеш етикета, всичкото е химия.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баце ЕООД

    2 6 Отговор
    не са учени това ами херетици!
  • 15 БАН

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Да си":

    Това е сериозен пробив, достоен за нобелова награда. Следващият проект ще е безалкохолна ракия и водка.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Механик

    11 6 Отговор
    Само едно мога да кажа- Откачена, откачена работа!
    Не може да има безалкохолна маситка. Това е така, защото мастиката е АЛКОХОЛНА напитка. Това, без алкохола е всичко друго, но не и мастика. Железни дъски, таратор без краставица и кисело мляко, тъмнокоси блондинки и умни журналисти НЯМА!
  • 18 Безалкохолна

    10 6 Отговор
    напитка може , но НЕ и мастика !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Следващата разработка

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "За баланс":

    ще бъде айран без кисело мляко, т.е. гола вода.

    Коментиран от #21

  • 21 Закъснели са

    11 3 Отговор

    До коментар #20 от "Следващата разработка":

    Отдавна има и мляко без мляко.
  • 22 Ироничен

    2 1 Отговор
    Това са извращения.
  • 23 дядо поп

    4 1 Отговор
    Все едно да ближеш , каквото и да е , но през стъкло.
  • 24 ристю

    2 1 Отговор
    Безалкохолната напитка не е само за шофьори,а и за работещи в други професии също. Те не трябва да пият алкохол.
  • 25 нннн

    1 1 Отговор
    Браво! Имало полза от учените.Да работят и за създадаване на безалкохолна ракия.
  • 26 Христо

    0 0 Отговор
    Поздрави за ненужното ви "изобретение"..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Злогош

    0 0 Отговор
    Улавя работа, безалкохолна бира , безалкохолни вино , безалкохолни джин а сега безалкохолна мастика ! Това е като згодна жена без цици !