21 Ноември, 2024 07:51 2 534 5

Днес е празникът на младото вино Божоле Нуво

  • божоле нуво-
  • младо вино-
  • празник-
  • франция

Той се отбелязва на третия четвъртък на месец ноември

Днес е празникът на младото вино Божоле Нуво - 1
Снимкa: Shutterstock

От десетилетия във Франция, а от няколко години и в други страни по света, третият четвъртък на месец ноември се празнува като „Ден на младото вино Божоле Нуво“, пише winebg.info.

Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на деветнайсети век, като първи отбелязват празника винопроизводителите от град Божу (Beaujeu). Френски декрет от 1951 година разрешава на производителите да пласират на пазара вина от същата година най-рано през месец декември. Но хората, които произвеждат новото божоле, успяват да договорят по-ранна дата и тя е изтеглена в средата на ноември.

Днес е празникът на младото вино Божоле Нуво
Снимкa: Shutterstock

Le Beaujolais Nouveau est arrive! или It’s Beaujolais Nouveau Time! се анонсира точно в 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември. Празненствата продължават цял ден – в четвъртък във всички магазини за вино, кафета и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира новото божоле. Това е младо вино от сорта грозде гаме, което се консумира до февруари. Произвежда се в малък винарски регион на север от Лион. Гроздоберът му се извършва през септември, задължително на ръка. В рамките на месец преминава през две ферментации между реколтата и разливането в бутилките.

За виното Божоле Нуво

Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет, често има плодов привкус на вишни, малини, а миналата година се предлагаше дори с привкус на банан. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. За мезе с него се сервират месо, колбаси или сирена.

Днес е празникът на младото вино Божоле Нуво
Снимкa: Shutterstock

Най-големи консуматори на новото божоле във Франция са парижани, с 1,3 милиона изпити бутилки. Япония е най-големият експортен пазар за тази стока със 7 милиона пласирани бутилки. Следват САЩ с 2,4 милиона продадени бутилки и Германия – 1,2 милиона.

Разбира се, най-бурно празнуват в Божоле - там се случват около 120 фестивала, свързани с младото вино. Най-популярният е Les Sarmentelles в столицата на Божоле - Божу. Петдневният празник включва дегустации, музика и танци, огромно разнообразие от местна храна. В полунощ с фойерверки се отварят бъчвите с младото вино, което се пие до сутринта. Не само във Франция младото божоле е повод за празник. В Япония, Китай, САЩ и цяла Европа потребителите посрещат божоле нуво с бурни наздравици.

В България в третия четвъртък на ноември специализираните магазини също предлагат избор и дегустации на младото вино. То влиза и във винената листа на много заведения и остава там за месец или два – младото вино е нетрайно и трябва да бъде изпито най-късно до пролетта.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ласкав магураджия със Свищовски кетап

    3 9 Отговор
    Веднъж един син на някакъв български уж боржоа ме черпи
    няма такава глупост
  • 2 когато е с вкус

    9 3 Отговор
    на дребни червени плодове,значи е ОК,но когато има нотки на банан е боклук. Като цяло виното няма никаква стойност,но е един добър пример за маркетингов продукт.
  • 3 Факт

    4 1 Отговор
    Младо вино.
  • 4 плюс минус

    3 2 Отговор
    "Клошмерл", интересен роман от 1934 година с автор Габриел Шевалие за младото вино Божоле....
  • 5 ганю

    1 0 Отговор
    Французите освен отлични готвачи и кулинари
    много му разбират на виното
    заедно с италианците отдавна спорят кой е по добрия
    в бранша и винопроизводството.