Защо на Никулден има традиция да се яде шаран?

4 Декември, 2024 10:32 1 140 9

  • никулден-
  • риба-
  • шаран-
  • традиция-
  • свети николай-
  • свети николай чудотворец

Колко добре сме запознати с историята на Никулден

Защо на Никулден има традиция да се яде шаран? - 1
Снимка: Shutterstock

На 6 декември всяка година хиляди българи почитат свети Николай Чудотворец – закрилник на моряците, рибарите и семействата. Този ден е не само повод за празнични обреди и молитви, но и традиция, която обединява семейството около трапезата с ястия от риба.

Защо обаче именно рибата, и защо шаранът, са неразделна част от обичаите на Никулден?

Свети Николай – мореплавателят и закрилникът на рибарите

Свети Николай Мирликийски е историческа и религиозна фигура, която се превръща в символ на добродетелност, милосърдие и защита. Легендите разказват, че той е бил епископ в град Мир (днешна Турция) и е извършвал чудеса, свързани с морето. Една от най-известните истории е за бурята, която свети Николай укротил, спасявайки кораб и екипажа му. Заради това рибарите, моряците и всички, зависими от морето, започнали да го почитат като свой небесен закрилник.

В християнската традиция рибата символизира Исус Христос – древен знак за вярата и спасението. Това я превръща в подходящо ястие за празника на светеца.

Защо шаранът е "рибата на свети Николай"?

Шаранът се свързва с конкретна легенда за свети Николай, която разказва как той веднъж запушил пробойна в кораб с помощта на риба – именно шаран. Така спасил пътниците от удавяне. Затова този вид риба е не само символ на чудото, но и важна част от обредността на празника.

Освен това шаранът е сладководна риба, която се отглежда лесно и е широко достъпна в България – фактор, който също допринася за популярността му на празничната трапеза. Традицията повелява шаранът да бъде приготвен "на трапезата на свети Николай", обикновено пълнен с орехи, лук и булгур.

Обредната трапеза и ритуалите

На Никулден трапезата има ритуален характер и включва постни и рибни ястия. Централното място обаче е заето от рибата, най-често шаран, който се приготвя според регионалните традиции. Ето някои от тях:

  • Пълнен шаран с орехи и булгур: Това е най-разпространената рецепта, като в нея орехите символизират плодородието, а булгурът – изобилието.
  • Шаран на фурна с домати и зеленчуци: В някои райони добавят разнообразие от зеленчуци и подправки, за да подсилят вкуса.
  • Рибник: В северна България често се приготвя рибник – шаран, увит в тесто и изпечен, което допълнително обогатява трапезата.

Според традицията костите на шарана не се изхвърлят, а се заравят в земята или пускат в река – като благодарност към свети Николай и за осигуряване на плодородие и късмет през следващата година.

Никулден днес: от традиция към съвременност

Дори в днешния модерен свят, когато културните и религиозни обичаи често отстъпват място на удобството, Никулден остава един от най-устойчивите празници в България. Много семейства продължават да спазват традицията за рибна трапеза, като пълненият шаран остава основно ястие, независимо от регионалните вариации.

Интересно е да се отбележи, че рибата е и важна част от кулинарната идентичност на България. Затова празникът не само съхранява религиозния и културен дух, но и подчертава значимостта на местните традиции.

Никулден е празник, който съчетава вяра, обредност и кулинарни традиции. Яденето на риба – и най-вече шаран – е символ на почит към свети Николай, на благодарност за неговата закрила и на връзката между човека и природата. Този обичай ни напомня за важността на семейството, традициите и надеждата за по-добър и плодоносен живот.

Следващият път, когато на 6 декември приготвяте пълнен шаран или друга рибна гозба, си спомнете за историята и значението на тази прекрасна традиция – тя е повече от просто ястие; тя е връзка с миналото и надежда за бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Даньо

    1 6 Отговор
    който няма НДЕНИЦА, КЮФТЕТА,... той яде шарана
  • 2 това е традиция

    5 3 Отговор
    тлъстия шаран , може 4-5 дена да държи . Напълнен с орехи и домати с много олио . Пуска си мазнината . Много засища . Има и поговорка : Какъв си шаран . хехехехе Имен ден вече не се празнува . Ники няма да почерпи . Да си хапва повече шарани . 1,5-2 кг е добро тегло . с 500 гр подплънка и 3-4 хляба . 4 дни като Побин Зон Крузо . само около 45-55 лева . ВСЕКИ ДЕН ПРАЗНИЦИ . пОПОВЕТЕ КАТО СА ГИ ПИСАЛИ И ВСЕКИ ДЕН СА ПРАЗНУВАЛИ . ОХОХОХОХОХОХОХ
  • 3 Тази година

    5 1 Отговор
    Ще си купя шаран и ще го приготвя на фурна с домати и зеленчуци . Надежда за по-добър и плодоносен живот.
  • 4 Пич

    6 7 Отговор
    Това е за религиозните фанатици ! То по моретата плуват милиарди шарани...... ама по църквите - повече !!!

    Коментиран от #9

  • 5 Мъдрият

    8 2 Отговор
    Това с яденето на шаран е просто благочестива традиция! НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

    Свети Николай Мирликийски Чудотворец е велик светец, който е извършил много чудеса, има и такива свързани с морето: възкресил е паднал от мачтата моряк, укротявал е много пъти морски бури...
    Свети Николай е бил и защитник на бедните и онеправданите, помагал е на много хора и приживе, и след успението си и досега също!

    И всичко писано в Житията на светиите за него не е легенда - а реални случки, описани в житието на светеца!
    (Това, че запушил дупка на кораб със шаран - не е вярно! - няма описано такова нещо в житието му!)

    Освен това Свети Николай е първообраза на добрият старец който раздава подаръци на Рождество Христово! - т.нар. Дядо Коледа или Дядо Мраз - през социализма.

    По молитвите на Свети Николай Мирликийски Чудотворец - Господ Иисусе Христе Сине Божий - помилуй и спаси нас! Амин!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ловеца

    3 0 Отговор
    Това на снимката не е шаран.
  • 8 Жо суи негро

    3 0 Отговор
    Риба, не шаран. Теадицията е да се яде риба. Шаран в европа почти никой не яде, смята се за мръсна и неядлива риба. Българските балъци в испания се хвалят по фейсбуците какви шарани по 10 15 кила хващат по тамошните водоеми под присмехулния поглед на испанците.
  • 9 На слука

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Тия дето лапат шарани поради споменатите причини са, лапнишарани.