20 Декември, 2021 23:00 3 771 18

Как в Япония учат децата да се хранят здравословно

  • япония-
  • деца-
  • училище-
  • диета

В островната държава темата за здравословното хранене е част от учебния план във всички начални и средни училища

Как в Япония учат децата да се хранят здравословно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протеин, ориз, зеленчуци и прясно мляко: задължителните съставки на обяда в японските училища. Там децата се хранят срещу само 2 евро за порция обяд. В училище те изграждат здравословни навици, които се пренасят у дома.

Всеки ден децата в начално училище номер 6 в Кодаира край Токио получават здравословен и балансиран обяд. В училищната градина, която прилича по-скоро на селска нива, учениците засаждат различни зеленчуци - като сладки картофи и репи.

"Децата би трябвало да познават храните не само от супермаркета", обяснява учителката Хидеко Шиари. В училището тя отговаря за хранителния режим и редовно придружава класовете до училищното опитно поле. За децата всяко посещение там се превръща в приключение. Второкласничката Ико Натака казва: "За пръв път прибирам реколтата от зеленчуци. Това ми достави огромно удоволствие".

Две евро за порция обяд

В Япония темата за здравословното хранене е част от учебния план във всички начални и средни училища. В училището в Кодаира са особено активни в тази сфера. Картофите от училищната градина се превръщат в изследователски обект за децата, а после отиват в казана с училищния обяд. Всеки ден в училището се готви пресен обяд за над 600 деца.

Съвместният обяд е неотменна част от ежедневието на учениците в държавните японски начални и средни училища. Обичаят, възникнал във времена на недоимък, междувременно показва положителното си въздействие и в едно заможно общество. Дори самият факт, че всички ученици обядват заедно в постоянен час, се отразява добре на здравето на децата. Не на последно място по този начин се оказва неоценима помощ и на родителите - те плащат за един обяд само по около 2 евро.

И чаша прясно мляко

В училищното хранене Япония залага на система, която е била усъвършенствана в продължение на десетилетия. За разлика от класическия обяд в едно германско училище, който се състои от едно основно ястие и десерт, в японските училища обядът е комбинация от различни компоненти: по правило винаги има ястие, което е богато на нишесте - често ориз, към него се добавя храна, която съдържа предимно протеини - например риба или месо, както и вегетарианска гарнитура от зеленчуци. Към обяда задължително се предлага и малка бутилка с прясно мляко.

Училището в Кодаира отдава голямо внимание на баланса между отделните хранителни съставки и постоянно експериментира с нови рецепти. Много от учениците виждат тук някои храни, с които вкъщи не са свикнали, но готвачът не прекалява в това отношение. Основното правило е храната да е вкусна и децата да я хапват с удоволствие.

Предварително се пресмята хранителната стойност на всеки отделен обяд - в началното училище той трябва да има между 600 и 700 килокалории. Не е желателно и не се разрешава децата да си носят храна от вкъщи, защото "чуждата храна", независимо дали от училищната лавка или от родителите, може да разбърка училищния хранителен режим.

Всички печелят от това

Общият обяд в училище се подчинява на строго определени правила: децата сами сервират храната. Обядва се в класната стая и по време на храненето не е желателно да се разговаря, а това е улеснено от факта, че учениците в началния курс седят само по един на чин. Правилата в японските училища са строги и учат на дисциплина, но в начално училище номер 6 в Кодаира атмосферата е доста свободна. По време на обяда звучи приятна музика, а чиниите на децата обикновено бързо се изпразват.

"Възпитателните въздействия по отношение на здравословното хранене оказват влияние и над семействата", казва Наоко Маекда от японското аграрно министерство. "Онова, което децата научат за хранителните продукти, оказва влияние над храненето им и извън училище. В резултат на това например се повиши делът на децата, които редовно закусват вкъщи", казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    12 4 Отговор
    В Япония чипс и “детски” сокове и близалки пълни с оцветители, консерванти и подсладители не продават. А фризерите на -20 са предимно за сладолед и лед 💁 Тайната, зеле, е в плановата икономика. В случая - храната.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 asd

    5 4 Отговор
    Ган.щайните са толкова кухи, че още малко ще започнат и с японците да се сравняват. ХАХАХаХахахахахАХаха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 аааа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Така де,ма не ги учат ,как от алки да крадат!!Разликта с чешката пластика е много малка ,но съществена!
  • 6 kkk

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Точно така е. Там няма видите реклами на шоколади, шоколадови бонбони, кремове, пасти, чипсове, понички, кифли, торти и каквито и да е други концентрирани въглехидрати. Те не са широко достъпни. В уличните автомати такива продукти няма. Има нискокалорийни храни, много от тях съдържащи водорасли. И с наднормено тегло са единствено сумистите - докато спортуват, разбира се.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Няколко пъти съм ходил в сумо ресторант. Слагат един казан, който го пълниш с това, което си поръчал. Ври пред теб. Въпросът е, че една порция за един сумист се яде от петима нормални 😂
  • 8 Япония

    2 4 Отговор
    Пропуснахте да кажете, че японските ученици сами си готвят обяда в училище.
  • 9 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Иначе, в севън илевън има доста понички….мммм сега като се сетя 😋 Най важното е прясната храна, която наистина се планира ! И другото което прави впечатление, че за разлика от консуматорските западни общества за които препълнената количка е признак за просперитет, такива в Япония се виждат изключително рядко. Хората пазаруват умерено, ден за ден.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 БЪЛГАРИН В КОРЕЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    да бе и в Корея е така и основните ястия са главно с доста люто(на някой хора не им се нрави лютото но аз го харесвам)
  • 11 БЪЛГАРИН В КОРЕЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    има доста Влогове в Тубата на тая тема даже има една Корейска хубавица(FUME) готви най вече МУКБАНГ но пък има и други разнообразни Ястия ако си падаш по Азиатската кухня бива да и посетиш канала
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не ги мислете

    2 0 Отговор
    Те нали ядът предимно 70-80% морска храна а тя както знаем е много полезна
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Игра на Полове

    5 1 Отговор
    И защо прясноо мляко да е полезно за хора, които вече не сучат? Природата ли е шашава или ние? Човешкото мляко за хората, котешката за котките, мишето за мишките. Бъдеш ли отбит кой и с млякото. Само във вид на кисело. Поотраснал организъм не преработва правилно лактозата.
  • 16 инж технолог

    0 0 Отговор
    Оризът, зеленчуците и прясното мляко нямат ли протеини?
  • 17 kirasirav

    0 0 Отговор
    То и хлябът има протеини особено истинския, ама колко хляба трябва да изядеш за да ги набавиш ?
    Относно протеини в зеленчуци и другите - същото, има, но не достатъчно.
    Относно млякото - за повечето деца става (напоследък обаче се увеличават случаите на непоносимост към лактоза ). За повечето възрастни - не е подходящо, но все пак има хора за които не е проблем до края на живота им.
  • 18 Ерец

    1 0 Отговор
    Снимката не е от японско училище . Текстът над ТВ монитора е на корейски , освен това учениците не са с традиционните кожени чанти-ранички и униформи . Допреди 10тина години в менюто имаше и филе от кит.
Новини по държави: