Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в четвъртък да наложи мита от 200 процента върху всички "вина, шампанско и алкохолни продукти" от Франция и други страни от ЕС.
Заплахата идва, след като Белият дом наложи глобални мита върху стоманата и алуминий и ЕС обяви, че подготвя собствени ответни мита. Те ще бъдат наложени на два етапа през април, съобщи Европейската комисия в сряда сутринта.
В публикацията си в Truth Social Тръмп твърди, че ЕС е "наложил неприятни 50-процентови мита върху уискито", въпреки че тарифата на ЕС за бърбън ще влезе в сила едва от 1 април.
По-рано еврокомисарят по търговията Марош Шефчович заяви, че администрацията на Доналд Тръмп не изглежда ангажирана с усилията за предотвратяване на търговска война с Европейския съюз.
Шефчович, който миналия месец пътува до Вашингтон с цел да започне диалог, за да предотврати "ненужната болка от мерки и контрамерки", посочи, че не вижда желание за компромис от страна на САЩ.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния Софиянец
Коментиран от #6
15:13 13.03.2025
2 Тръмп
15:13 13.03.2025
3 Делю Хайдутин
15:14 13.03.2025
4 П.У.Т.а.р.А.К 🐱
15:14 13.03.2025
5 ГанЯ
15:17 13.03.2025
6 Враца баце
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
А не бе, на Дончо рофити яйчица ке му белим..15:18 13.03.2025
7 Иван
15:19 13.03.2025
8 Да бе, да
15:20 13.03.2025
9 Вуте
15:20 13.03.2025
10 Значи
Коментиран от #13
15:21 13.03.2025
11 Иван
15:24 13.03.2025
12 МирО
15:26 13.03.2025
13 Атина Палада
До коментар #10 от "Значи":
Тръмп ще пие шампанско без да плаща 200% по скъпо,като си го купи от другаде,където няма 200% мито...Толкова е просто..Коментиран от #15
15:28 13.03.2025
14 И Киев е Руски
15:31 13.03.2025
15 Ханс
До коментар #13 от "Атина Палада":
То шампанското не се произвежда навсякъде така , че не се изказвай неподготвен.Коментиран от #17
15:31 13.03.2025
16 Троян
15:34 13.03.2025
17 Атина Палада
До коментар #15 от "Ханс":
Айде бе,то само у Францията се произвежда ха ха ха15:34 13.03.2025
18 Ирландско и шотландско
15:34 13.03.2025
19 773
Коментиран от #30
15:43 13.03.2025
20 е ми
15:44 13.03.2025
21 ООрана държава
15:46 13.03.2025
22 Роко Сифреди
Същото важи и за останалите стоки. Американският гъзар ти казва: "Моята баня е от Италия." Американският гъзар кара Мерцедес и носи Ерменеджилдо Дзеня.
Такива ми ти работи, г-н Портокал.
Коментиран от #25, #37
15:47 13.03.2025
23 Боруна Лом
15:48 13.03.2025
24 🇺🇸😁Европейският Алкохол и без
15:52 13.03.2025
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Троян
Коментиран от #32
15:57 13.03.2025
27 Ибряяя
16:00 13.03.2025
28 Карибски пирати 6
16:00 13.03.2025
29 Пловдивчанин
Коментиран от #33
16:01 13.03.2025
30 Два Дебила ето Сила
До коментар #19 от "773":
Може и да си прав ,аз от години пробвам от джибри от вино да варя ракия но добра не става въпреки ,че спазвам технология от -до.Не е лоша ,глава не боли ,но и хубава като скъпата магазинска не е .Просто за мен виното е важната част ,а ракията остатъчен продукт .Коментиран от #53
16:01 13.03.2025
31 Хъм...?!
16:02 13.03.2025
32 Два Дебила ето Сила
До коментар #26 от "Троян":
МаШалла !Преди две години направих малко сливова от плодове с много малко захар и без костилки(такова рязане на сливите падна),ами засега се очертава по хубава от тази която я продават за отлежала по магазините .Коментиран от #36
16:05 13.03.2025
33 Троянчянин!
До коментар #29 от "Пловдивчанин":
Бай Дончо само веднъж да опита от моята домашна Троянска-сливовица и ще забрави за своите измислени...-Бърбъни-Мърмъни...!
16:05 13.03.2025
34 Тате каза,
Нямало да може да я продава в Ню Мексико 🤣🤣🤣🤣
16:14 13.03.2025
35 Роко Сифреди
До коментар #25 от "Ром Жарами":
Г-н Аграр, знаете ли въобще какво е Dom Perignon? Какви 47 $? Говоря Ви за шампанското, а не за пърцуцата, която се предполага, че произвеждате. Не е лесно да си с аграрен манталитет.16:19 13.03.2025
36 Троян
До коментар #32 от "Два Дебила ето Сила":
Остави другият път 10 дни да ферментира леко. Разбъркай със добре, всичките костилки да паднат на дъното, махни ги изчакай до пълна ферментция. При варенето намажи вътрешната страна на капака на казана със мед. На 45 градуса я спри. После повторна преварка. Разреди със чиста изворна вода до 48 градуса, дръж я 10 дни във отворен съд покрит със марля. После я запечатай добре във бутилки, чакай две години и си я пий. Наздраве.Коментиран от #52
16:19 13.03.2025
37 Атина Палада
До коментар #22 от "Роко Сифреди":
И къде го пие тоя Дон Периньон? В кашона на тротоара ?16:19 13.03.2025
38 Бай Ганьо
Коментиран от #42
16:22 13.03.2025
39 Гост
16:23 13.03.2025
40 Весел Патиланец
Ще купуват и ще си плащат митото - хайде да е хаирлия!
Големите консуматори не пестят от жълтите стотинки за лукс - 100$ ще стане 200$ все тая!
Коментиран от #47
16:25 13.03.2025
41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
Коментиран от #45
16:25 13.03.2025
42 Последния Софиянец
До коментар #38 от "Бай Ганьо":
100% факт, а копейките само на него се надяваха да ги спаси!16:26 13.03.2025
43 Атина Палада
Коментиран от #46
16:28 13.03.2025
44 ДЖАК ДАНИЕЛ Е ЧИСТО МЕНТЕ
16:29 13.03.2025
45 Ивайло Крачунов
До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Викай за кой си искаш и надувай ФлиГорни на който си поискаш ,мен кво ме брига в случая ?16:32 13.03.2025
46 Гай Баньо
До коментар #43 от "Атина Палада":
Най хубавото е че нашите козячета пак хванаха дебеуия .16:33 13.03.2025
47 Абре
До коментар #40 от "Весел Патиланец":
МуНьоо,колко хора мислиш че има в Сащ които редовно хвърлят 100$ за бутилка ,каквото и да е ?16:35 13.03.2025
48 604
16:36 13.03.2025
49 Дон Корлеоне
16:37 13.03.2025
50 Патенцето
16:40 13.03.2025
51 Тръц!
16:42 13.03.2025
52 Два Дебила ето Сила
До коментар #36 от "Троян":
Ферментира не знам точно 23-26 дни с винени дрожди плюс ензим за пектин почти до нула градуса. Варя я в малко казанче 90л традиционен тип при роднини .Преварка не правя ,защото първият път като правих от сини сливи преди 10 години първата ракия излезе с прекрасен аромат на слива и след преварката всичко изчезна напълно .Мъчих да я лекувам със сушени сливи или леко печени но не стана както трябва.След това я държа 10 дена да диша с малко дюли или зелени ябълки и отскоро ги нагрявам бавно на котлон с термометър и гледам да задържа да къкри едвам 15 -20 мин между 63 °-75 °където се изпарява метиловия алкохол .16:48 13.03.2025
53 Киро казана
До коментар #30 от "Два Дебила ето Сила":
Земи си грозде мускат отонел, изкарай чепките и семките после ферментитай и дестилирай и разкажи тук дали е боклук.Коментиран от #54
16:52 13.03.2025
54 Два Дебила ето Сила
До коментар #53 от "Киро казана":
Абсолютно прав си ,моя позната направи и стана същото като тези скъпите магазински мускати .Проблема е че в нашият край от южна България гледат основно мерло ,памид и тук таме каберне и си е голяма галимация да ходя да го търся някъде из северна България или по морето ,при положение че колата ни е малолитражка .Знам че за всичко се намира решение обикновенно е свързано с пари Това е за човек или семейство което много употребяват ракия ,да отиде с бус да си вземе грозде и да свари поне 30-35 литра ракия .При нас виното е приоритет 1 ,ракия се пие чат пат лятото със салата .Коментиран от #55, #57
17:02 13.03.2025
55 Киро казана
До коментар #54 от "Два Дебила ето Сила":
Зависи колко на юг си но и в Ямболско и Хасковско се намира, а сам казваш че не ти трябва количество. 150-200кг грозде в колата не е проблем и ще имаш като ти дойдът добри гости, за празници. Наздраве!Коментиран от #56
17:15 13.03.2025
56 Два Дебила ето Сила
До коментар #55 от "Киро казана":
В Хасковско съм но за такива лозя в района не съм чувал ,а иначе за 150-200кг си прав ,сигурно от 150кг ще излезнат 15 -16л ракия което е напълно достатъчно .Жив и здрав ,🍷наздраве !17:23 13.03.2025
57 Киро казана
До коментар #54 от "Два Дебила ето Сила":
От кабернето също става много добра ракия щом го има във твоя край, пробвай с него но му извади чепки семки и люспи и не го насилвай със захар. Инвестирай във едно 20-30 лт буренце от черница и остави ракията в него да отлежава. После ми кажи дали съм те излъгал.Коментиран от #58, #59
17:24 13.03.2025
58 Киро казана
До коментар #57 от "Киро казана":
Буренцето ако е ново или неизползвано задължително да е напълнено с вода колкото се може по дълго че много пие. А и е красота да наточиш от него допълнително стопля сърцето и подобрява обстановката.17:28 13.03.2025
59 Два Дебила ето Сила
До коментар #57 от "Киро казана":
Абе беше извадил преди 12-13години тук на пазара един човечец някъде от другаде, едно буренце от акация 30-35 л и ми хареса много,искаше му 65-75 лв ,а беше събота, а нямах толкова пари в мен в момента и до банка не ставаше да отида .Каза че е последно и така и не се появи повече.Пасваше ми перфектно защото живеем в панелен блок и нямам място ,а имаме една къщица тук наблизо в град -село,ама там и онази работа да оствавиш ще я откраднат .17:48 13.03.2025