На прага на новия туристически сезон, пандемията промени търсенето и предлагането на работа. Професията „готвач” се оказва една от най-търсените и най-високо платените сред сезонните работници в Европа. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие, предаде NOVA News.
Калина Гочева е опитен готвач със стаж над 30 години. С нетърпение очаква новия сезон, в който вече е ангажирана като главен готвач. „Нашето основно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е несигурно в момента. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с ресторантите със свободна консумация”, споделя Калина Гочева. Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, но в момента предпочита да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с един и същ работодател. И посочва, че с опита се е научила да подбира и екипа си от помощници.
„Заплащането е важно, но не е най-важното. Първо трябва условията за работа да са добри”, смята Калина. Заради епидемията много от колегите ѝ вече са се насочили към друг вид работа. „Голяма част от качествения персонал са се пренасочили в друг вид работа, защото няма как тези хора, от миналата година имат работно три-четири месеца, да издържат чисто финансово”, коментира Манол Тодоров – ресторантьор.
Въпреки несигурната обстановка сред бранша се оказва, че една от най-търсените професии преди лято 2021 е тази на готвач. „През месец февруари отчитаме значителен ръст в търсенето на готвачи от страна на работодателите. Обявени в бюрата по труда в бургаска област 101 работни места за готвачи при 6 работни места през месец януари”, обясни Пенка Кирилова, директор на РСЗ-Бургас. Повече са и новорегистриращите се готвачи у нас търсещи работа. За разлика от преди година обаче в мрежата на европейските служби по заетостта няма нито един готвач от чужбина заявил желание да работи по родното Черноморие.
„Бяха приети документи на работодатели за регистриране на сезонни работници на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, главно от Украйна. Към момента в регионалната служба по заетостта са входирани документи за 9 сезонни работника, но нито един от тях не е по професията готвач”, обясни Пенка Кирилова. За това пък заплатите за готвачи започват от 2000 лева, като опитен главен готвач подписва договор за над 4000 лева месечно възнаграждение. „В някои по-големи бази хотелски може да достигне дори по 5000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в крайна сметка това е породено от липсата на кадри”, обяснява Ваня Андонова - хотелиер и ресторантьор. В бранша смятат, че очаквания летен туристически сезон по Черноморието ще бъде по-добър от миналото.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния Софиянец
Коментиран от #22
09:45 21.03.2021
2 щамов работник
09:47 21.03.2021
3 Чорбакаша
Коментиран от #21
09:48 21.03.2021
4 Възхитен
09:49 21.03.2021
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Затова
09:50 21.03.2021
7 Да си
09:51 21.03.2021
8 Готвач
09:52 21.03.2021
9 Психо от Курило
09:52 21.03.2021
10 Аз40🏴☠️
09:54 21.03.2021
11 Баба Зоя
- Бай Гошоооо, кво стана с пържолата бе?
- Пикаяаааа!
- Пичеш ли я, пикайш ли?
- Пика я ти казах!
10:00 21.03.2021
12 БАЙ Х@Й‼
Коментиран от #13, #16
10:03 21.03.2021
13 шкембе чорбата
До коментар #12 от "БАЙ Х@Й‼":
Надницата им е 120-150лв.Коментиран от #15
10:07 21.03.2021
14 ами
10:08 21.03.2021
15 мечти
До коментар #13 от "шкембе чорбата":
за редови или пом. готват 800 лв !10:11 21.03.2021
16 един от стадото
До коментар #12 от "БАЙ Х@Й‼":
за заготовки цаца калкан и лефер от миналото лято, и аз го мога10:15 21.03.2021
17 нннн
Коментиран от #20
10:19 21.03.2021
18 РАСО
10:23 21.03.2021
19 пешо
вместо инженери, агрономи и пр.
но в банановите територии е така, трябва обслужващ персонал. някой трябва да прислугва на сахибите.
10:23 21.03.2021
20 БАЙ Х@Й‼
До коментар #17 от "нннн":
Иска се да си природно Т.Ъ.П ! / "Пекин е в Китай" ли не беше , " Ви АЙ Ай" за римско седем ли не беше , "Държавата Нубия" ли е беше , една дето харесва картините на Панчо Владигеров ли не беше ...... Абе "Еб@хти държавата щом аз съм и министър!"Коментиран от #26
10:26 21.03.2021
21 Учуден
До коментар #3 от "Чорбакаша":
Та какво им е на Румънците и на БГ туристите?Кой е казал, че трябва да имаш бизнес на морето и да станеш милионер за едно лято?
Отмина тази вълна, сега трябва да фалират 50% от ненужните играчи и който оцелее ,
да заложи на работа и уважение?
Коментиран от #31
10:27 21.03.2021
22 Даааа
До коментар #1 от "Последния Софиянец":
Ти пак ли си тук бе....?! Сигурно си най-изрядния "ресторантьор" в държавата.....Коментиран от #23
10:32 21.03.2021
23 Последния Софиянец
До коментар #22 от "Даааа":
Аз работя на открито,пред всички.А не в някой скрит склад ,като далавераджиите на Бойко и Доган.10:35 21.03.2021
24 Абе Денисчо
Ти да не повервА на Боко, че сме рай?
Коментиран от #32
10:38 21.03.2021
25 Азззззззззз
10:49 21.03.2021
26 ЛАУРА КЙОВЕШИ
До коментар #20 от "БАЙ Х@Й‼":
ТО КАКЪВ ТО МИНИСТЪРА , ТАКАВА И ДЪРЖАВАТА ВИ !!!😄😆😅😃😂😂😭😁!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️❤️♥️ !!!.10:57 21.03.2021
27 чичака
10:57 21.03.2021
28 САТЪРА НА ХАНА
10:58 21.03.2021
29 маргинал
Ха-ха-ха...
М'чи кък...нали са ...ШЕФ-ове...
А ШЕФОВЕТЕ, навсякъде са най-добре платени :)
10:59 21.03.2021
30 ЛАУРА КЙОВЕШИ
11:03 21.03.2021
31 правилно
До коментар #21 от "Учуден":
А тоя, който не става за нищо, да се преориентира към политиката. Тука има един такъв, дето от сутрин до вечер, бълва лозунги.11:03 21.03.2021
32 1234
До коментар #24 от "Абе Денисчо":
е как да има чужденци ти бъзикаш ли се :1во заплатата е фейк
2ро карат те 7сена 12часа да бачкаш в кухня без никакви стандарти
в един кипър отиваш готвач и за всяка станция си и ма човек един бели картоф,втори морков,трети лук,4ти ,5ти и 6ти десерт и тни т.нвземаш си двата бона за 8 часа и т. н и т.н,ако трябвам има 2ра и 3та смяна готвачи по 4 и 5 звезни хотели и круиз кораби Тука мародерство над здравето на човека
11:06 21.03.2021
33 123
11:26 21.03.2021
34 Павел Пенев
11:57 21.03.2021
35 Срамота
14:42 21.03.2021
36 костов
15:18 21.03.2021