Проф. Кантарджиев разкри коя зимнина подсилва имунитета

17 Декември, 2024 11:36 1 950 14

  • проф. тодор кантарджиев-
  • кисело зеле-
  • зимнина

Той коментира и грипа

Проф. Кантарджиев разкри коя зимнина подсилва имунитета - 1
Кадър NOVA NEWS

Оказва се, че домашно приготвената зимнина подсилва имунитета. В студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че векове наред киселото зеле е бил единственият източник на витамин Ц за българите.

„В луканките, саламуреното сирене и киселото мляко се съдържат лактобацили, които са много полезни за човешкия организъм. Киселото зеле и туршиите ферментират благодарение на дрождите. Те са толкова полезни, че много фирми на Запад от години предлагат клетъчните им стени като имуностимулатор”, разкри професорът. Той обаче подчерта, че организмът ни има нужда от почивка и от витамините, и от антиоксидантите.

Проф. Кантарджиев коментира и настъпващия грип у нас. „Все още не сме достигнали нивата на заболеваемост от миналата година по това време. Пик се очаква в края на януари и началото на февруари, отбеляза бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не ги слушайте бре

    7 0 Отговор
    Правете си домашен антибиотик и си го пийте редовно и нищо не ви хваща ако се обличате топло. А луканката е само за рекетьорите от парламента.
  • 3 др Гей Билтс

    16 0 Отговор
    Бай Шиле боца туршия и цоца първак целогодишно. Така вече 5-та година бяга по тъч линията на Ковида.
  • 4 Дърт Вейдър

    12 0 Отговор
    Файзер, Зенека и Янсен подсилват имунитета най-много. И трите наведнъж, нали професоре?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Този е научно доказан простак, милионер.
  • 7 Отвратеняк

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "гpoбap-eкcxyматop":

    Време е да престанеш с глупостите, които ръсиш! Отврат!

    Коментиран от #9

  • 8 бай Ставри

    4 0 Отговор
    Трушия и Рикия ! Свинска пръжка, домашен суджук и червено вино !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Механик

    3 0 Отговор
    Професора да обясни, от кой магазин, можем да си купим храна с "живи микроорганизми/дрожди"??
    ЕС още преди доста години издаде строга заповед с която се забранява продажбата на такава храна. Разбира се пак в "името на нашето здраве".
    Агенцията по храните ходи по кооперативните пазари и пише актове на разни бабичици, за това ,,че продават кисело зеле, зелев сок и трушийки.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тома

    3 0 Отговор
    Те за това ли боко тиквата го храниха със суджук
  • 13 яна

    2 0 Отговор
    Няма ли кой да ги попита тези професори, как се отразяват на здравето НИТРАТИТЕ, с които са пълни всички зеленчуци, пестицидите, солта в киселото зеле ? Защото навсякъде препоръчват намаляване приема на сол, а всички знаем в какви количества е солта в киселото зеле и туршиите. За ефекта на пластмасовите бидончета , от които продават тези "деликатеси", върху човешкото здраве да не говорим...
  • 14 Тошо

    0 0 Отговор
    Лактобацили у луканката шашав пустиняк. И виното и ракията са трушии с дрожди