Диетолог предупреждава, че повишаването на приема на определени храни може да бъде от ключово значение за намаляване на риска от смъртоносния рак на дебелото черво, пише DailyMail.
Статистиката показва тревожна тенденция – случаите на заболяването, което отнема живота на 17 000 души годишно във Великобритания, са нараснали с 52% сред хората под 50 години през последните три десетилетия.
Според експерти една от основните причини за това нарастване е липсата на достатъчно фибри в съвременния начин на хранене. Данни от Cancer Research UK сочат, че до една трета от случаите на колоректален рак, известен още като рак на дебелото черво, могат да бъдат свързани с недостатъчния прием на фибри.
Фибрите – част от растителните храни, която не може да бъде напълно разградена от организма – играят важна роля за регулирането на храносмилателната система и изхвърлянето на вредни вещества.
„Бавният храносмилателен процес оставя токсините в тялото по-дълго от необходимото, което увеличава риска от рак на червата,“ обяснява регистрираният диетолог Джена Хоуп пред The Telegraph.
Препоръчителният дневен прием е на 30 г фибри, които се съдържат в зеленолистни зеленчуци, бобови култури и пълнозърнести храни. Въпреки това, средният британец консумира едва 18 г на ден.
Десетте най-богати на фибри храни
Хоуп подчертава, че докато всички плодове и зеленчуци съдържат фибри, някои са особено богати на тях. Тя идентифицира 10 храни, които могат бързо да ви помогнат да достигнете препоръчителния дневен прием.
- Овесени ядки – 9,1 г фибри на 100 г. Порция от 50 г осигурява 4,6 г фибри, което е почти една шеста от дневната доза.
- Грах – 5,6 г фибри на 100 г. Три супени лъжици съдържат 4,48 г фибри, което прави граха лесен начин за увеличаване на приема на фибри.
- Сини сливи – 7,9 г фибри на 100 г, съдържащи както разтворими, така и неразтворими фибри. Те подпомагат храносмилането и намаляват запека.
- Малини – 6,8 г фибри на 100 г, повече от боровинките, ягодите и черешите.
- Черен боб – 10,3 г фибри на 100 г. Половин консерва може да осигури две трети от дневния ви прием.
- Пуканки – 4 г фибри на 25 г. Те са нискокалорична и здравословна алтернатива, ако се приготвят без излишно количество сол и захар.
- Бадеми – 5,3 г фибри на голяма шепа. Консумирането им цели, вместо нарязани, повишава ползите за здравето.
- Чиа семена – 4,8 г фибри в една супена лъжица. Те могат да се добавят в смутита, овесени ядки или върху препечен хляб с фъстъчено масло.
- Авокадо – 3,4 г фибри на 100 г. Освен високо съдържание на фибри, то е богато на здравословни мазнини.
- Сладки картофи – 6 г фибри в един картоф, особено ако се консумира с кората.
Хоуп предупреждава, че внезапното увеличаване на фибрите в диетата може да доведе до подуване на корема, но подчертава, че редовната консумация на тези храни значително подобрява храносмилателното здраве.
Освен че помагат за по-доброто храносмилане, фибрите допринасят за разнообразието на чревната микрофлора, което е от съществено значение за цялостното здраве.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 дон Вито
18:04 25.01.2025
2 Ако
18:06 25.01.2025
3 Божидаро
18:21 25.01.2025
4 Ползвам ги, остави
18:22 25.01.2025
5 Мале, какви
Коментиран от #8
19:01 25.01.2025
6 Трябва
Да се превърнем в Хербарии Ли ?
Стига вече с тези Знахари !
Кажете нещо Конструктивно ! - Научно доказано !
19:27 25.01.2025
7 Едина вика!
Яж Яйцеа !
Другия !
Не мой! Вредни са !
19:29 25.01.2025
8 Непознат
До коментар #5 от "Мале, какви":
От все сърце ти пожелавам да го пребориш и да го победиш. Успех.20:18 25.01.2025
9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
20:47 25.01.2025