Изследователите са открили една хранителна съставка, която може да е от решаващо значение в борбата с рака. Витамин D се свързва с потенциалното намаляване на смъртността при ежедневен прием, съобщи Mirror.
Едно от проучванията, които доказват това, е проведено през 2023 г. от Германския център за изследване на рака. В систематичния преглед са оценени резултатите от 14 различни проучвания, в които са участвали почти 105 000 души, за да се разбере по-добре връзката между рака и недостига на витамини.
Въпреки че при „обединяването“ на всички проучвания не се очертават статистически значими тенденции, учените разпознават една важна закономерност при разделянето им въз основа на честотата на дозите витамин D3. Четири проучвания, в които участниците са приемали нередовни, но високи дози, не са имали „ефект върху смъртността от рак“.
Резултатите обаче не са същите при ежедневното приемане на витамина, като в 10 проучвания се наблюдава статистически значимо намаляване на смъртността от рак с 12 %. По това време епидемиологът Бен Шоткер заяви: „Наблюдавахме това 12-процентно намаление на смъртността от рак след нецеленасочено приложение на витамин D3 при лица с и без дефицит на витамин D. Следователно можем да предположим, че ефектът е значително по-висок при хората, които действително имат недостиг на витамин D“.
Други изследвания от миналата година показват, че повишеното съдържание на витамин D може да „повлияе на чревните бактерии“, като в резултат на това „подобри“ имунотерапията на рака и противотуморния имунитет.
Важно е да се отбележи, че това проучване е ограничено до мишки и са необходими допълнителни доказателства, за да се провери дали тези тенденции са забележими сред хората. Но учените остават обнадеждени, че витамин D може да бъде важен за потенциалната „превенция или лечение на рака“, пише още БГНЕС.
Старшият автор Каетано Рейш е Соуса от Института „Франсис Крик“ заяви: „Това, което показахме тук, беше изненадващо - витамин D може да регулира чревния микробиом в полза на вид бактерии, които дават на мишките по-добър имунитет срещу рак“.
„Това един ден може да бъде важно за лечението на рака при хората, но не знаем как и защо витамин D оказва този ефект чрез микробиома. Необходима е още работа, преди да можем категорично да твърдим, че коригирането на недостига на витамин D има ползи за превенцията или лечението на рака“.
Въпреки тези обнадеждаващи резултати е важно да се отбележи, че всеки шести възрастен в Обединеното кралство страда от недостиг на витамин D. За това може да помогне консумацията на повече мазни риби, червено месо, яйчни жълтъци и някои зърнени храни, както и престоят на слънце.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 кленя
13:19 22.02.2025
2 Надгробен надпис
13:22 22.02.2025
3 бг камион
Коментиран от #4
14:06 22.02.2025
4 Лекар
До коментар #3 от "бг камион":
То от тираджия няма какво друго да чуеш15:29 22.02.2025
5 Баба Гошка
20:21 22.02.2025