Доматите, освен вкусни и най-добър приятел на краставиците, както сме свикнали по нашите географски ширини, са естествен източник на витамин С и провитамин А (бета-каротин). По съдържание на Витамин С не отстъпват както на лимоните, така и на кайсиите. Само в 100 грама домати се сърдържа каротин, достатъчен да осигури 50 процента от нуждите на човешкия организъм.
Доматите съдържат и значителни количества от витамините К, РР, В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина. В тях има цяла поредица от соли на калий, калций, фосфор, мед, цинк и йод.
Лечебните качества на доматите са многобройни, затова трябва да се консумират в изобилие, предимно в прясно състояние, пише zdrave.to
10 причини да добавим доматите към ежедневното си меню:
- 1. Високото съдържание на голям брой микроелементи прави доматите отлична храна при болни от диабет.
- 2. В състава им има органични киселини, фитонциди, белтъчини, целулоза, пектинови вещества. В голямо количество са ябълчената и лимонената киселина. Освен че възбуждат апетита, те активизират и процесите в храносмилателната дейност.
- 3. Доматеният сок има много благоприятно действие при хора с високо кръвно налягане, при изтощения и претоварване на нервната система.
- 4. Доматът действа и бактерицидно, като унищожава различни видове вредни микроорганизми. Заради това му действие в народната медицина препоръчват доматения сок за лечение на гнойни рани.
- 5. Доматите са със силно изразено антиоксидантно действие. Това се дължи на високото съдържание на каротиноиди, флаваноиди и фенолови киселини. Биоактивните вещества са със силно изразено противораково действие. Предпазват кръвоносните съдове от запушване и предотвратяват развитието на атеросклероза, инфаркт и инсулт, предпазват очите от перде.
- 6. Лечебното действие на доматите се дължи на богатото им съдържание на витамини и минерални соли, което ги прави добра храна при проблеми с черния дроб, бъбреците и при запек. През 18-и век в Европа ги смятали и за афродизиак.
- 7. Доматите понижават риска от рак. Научно изследване, проведено с 14 000 мъже от САЩ и 3000 в Норвегия, е установило, че консумацията на домати, зеле или моркови над 14 пъти месечно рязко намалява опасността от ракови заболявания.
- 8. Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества.
- 9. С високото си съдържание на калций доматите укрепват костите и формирането им в тялото. Полезни са и за поддържането на здравето на зъбите.
- 10. Доматите правят чудеса с кожата. Нанасянето на доматен сок или натъркването с половинки домати свива порите, изравнява цвета и възстановява блясъка и здравия вид на кожата.

Болести, при които доматите помагат:
- При изтощена нервна система.
- Предотвратяват развитието на тумори и рак.
- Против високо кръвно налягане.
- Забавят развитието на атеросклерозата.
- Подобряват дейността на черния дроб и бъбреците.
- Предотвратяват развитието на запек.
- Намаляват нивото на лошия холестерол, с което предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
- Консумацията на голямо количество домати предотвратява инсулта и инфаркта.
- Предпазват очите от перде и влошаване на зрението.
- Смятани са за афродизиак - увеличават половата потентност.
Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества. Доматите са противопоказна храна при болни от диабет, киселини в стомаха, гастрит и язва. При тези заболявания преди консумация на домати трябва в сока им да се сложи 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.
Как да консумираме доматите:
- Доматите са един от най-ценните зеленчуци, защото подобно на морковите съдържат почти всички витамини, минерални соли и антиоксиданти.
- Най-голям лечебен ефект доматите имат консумирани като салата в комбинация с лук, чесън, чушки и други зеленчуци или като доматен сок.
- Пресният доматен сок е богат на натрий, калций, калий, магнезий - важни за всички системи на човешкото тяло.
- Домати не трябва да се ядат варени и консервирани, както и като сосове, в които има нишесте или захар, защото при някои случаи, особено при хора с подобно предразположение, се образуват камъни в бъбреците.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Защото
14:32 24.04.2025
2 Зарзаватчия
Коментиран от #3, #5
14:32 24.04.2025
3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #2 от "Зарзаватчия":
А тук ПО ПЕЙКИТЕ ги хрупат барабар с колците ‼️14:37 24.04.2025
4 Ела и виж
14:37 24.04.2025
5 Про стачка
До коментар #2 от "Зарзаватчия":
Ти пък кога си виждал руснак на живо?14:45 24.04.2025
6 Слава
14:50 24.04.2025
7 ООрана държава
14:52 24.04.2025
8 Салата "Мари"
Коментиран от #10, #11, #12
14:53 24.04.2025
9 Злогош
14:54 24.04.2025
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Про стачка
До коментар #8 от "Салата "Мари"":
Това "дресинг" някакъв вид дри-сня ли е ?14:57 24.04.2025
13 Не всяко червено е домат
Коментиран от #21
15:07 24.04.2025
14 Констатираща
Коментиран от #16
15:12 24.04.2025
15 Мастика с таратор
Коментиран от #17
15:15 24.04.2025
16 СПРАВЕДЛИВ
До коментар #14 от "Констатираща":
Действително, доматите, както и зелето са най-богати на всички витамини и минерали, а и в зелето има един витамин U, който го няма в повечето плодове и зеленчуци, освен в червеното цвекло, а той има епителизиращи и заздравяващи свойства, което също допринася за защитата от рак и възпаления.Когато ядем салата с домати, извара или изкиснато сирене, зехтин и пълнозърнест хляб, ние получаваме всички необходими продукти за нормалната работа на организма ни, особено ако добавим и кисело мляко към порциона си и можем да не приемаме други хранителни продукти, а да сме в добро здраве. Това е стара изпитана рецепта. Жалко е само това, че едно време България беше на първо място в света по производство и износ на домати, а сега внасяме домати, които се продават повсеместно и не са от най-хубавите, защото са оранжерийни и богати на химикали, но въпреки всичко, си остават незаменими.
Коментиран от #20
15:23 24.04.2025
17 Констатираща
До коментар #15 от "Мастика с таратор":
Не е желателно, както се практикува, салатата от домати да се съчетава с ракия, защото тогава се губят всички полезни свойства, тъй като алкохолът коагулира белтъчините в организма и отравя черния дроб, който синтезира витамините от храната.Коментиран от #18
15:29 24.04.2025
18 Луд Скайуокър
До коментар #17 от "Констатираща":
Напротив , салатата от домати се консумира с ракия която убива вредните вещества16:50 24.04.2025
19 Хмм
17:14 24.04.2025
20 Ами
До коментар #16 от "СПРАВЕДЛИВ":
най-полезният зеленчук е червеното цвекло, но на мен ми мирише на пръст17:15 24.04.2025
21 Този коментар е премахнат от модератор.