Вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда, пише в проектозакона за виното и спиртните напитки, одобрен от Министерски съвет.
Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки.
Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия.
Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.
Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти.
Това изключва добавянето на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките.
Глобите за лица, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, са от 10 000 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3000 до 30 000 лв.
Вчера земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че предстои ракията да бъде вписана като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 жоро
14:16 28.12.2011
2 Чичо Скрудж
16:32 28.12.2011
3 градус С
медицинският спирт и други видове синтетични вещества в напитките,а аз питам:ами водата,след като не е синтетика,значи
МОЖЕ,щом не е изрично упомената,нали??!!
Не,не е куриоз-ТОВА Е ЧИСТ ИДИОТИЗЪМ!
За "творците",разбира се,не за нас-винаги потърпевшите потребители....
Ама-ако ни е,дето се вика,.....
19:05 28.12.2011
4 хущр
12:49 29.12.2011