17 Октомври, 2024 11:36 1 062 11

Японци не се отказват от "Ел Би Булгарикум“. Правят съвместна топ научноизследователска лаборатория в България

  • lb bulgaricum-
  • япония-
  • meiji-
  • ел би булгарикум-
  • мейджи-
  • кисело мляко-
  • бизнес-
  • иновации-
  • българия

В Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска

Японци не се отказват от "Ел Би Булгарикум“. Правят съвместна топ научноизследователска лаборатория в България - 1
Снимка: Министерство на икономиката

В значителна стъпка за млечната промишленост, България и Япония се обединиха, за да създадат пионерска изследователска лаборатория. Това сътрудничество беше формализирано на церемония, на която присъстваха д-р Петко Николов, министър на икономиката и промишлеността на България, и Хисаши Мичигами, японски посланик в България.

Стремеж към иновации

Новосъздадената лаборатория, съвместно дружество между българската LB Bulgaricum и японската Meiji, си поставя за цел да изследва ползите за здравето от българското кисело мляко. Тази инициатива има за цел не само да навлезе по-дълбоко в хранителните аспекти на българската закваска, но и да разкрие нови научни открития, които подчертават здравословните предимства на този обичан млечен продукт.

Десетилетие на стратегическо партньорство

Основата на това партньорство е затвърдена чрез 10-годишно споразумение, подписано от Живко Живков, ръководител на "Ел Би Булгарикум", и Шигеру Танигучи от "Мейджи". Това споразумение бележи началото на стратегически съюз, фокусиран върху изследването на млечнокисели бактерии, като лабораторията в София е на път да се превърне в център на научни открития.

Изследване на националните съкровища

Основно в техните изследвания ще бъде изследването на Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, местни за България бактерии, считани за национално богатство. Модерното съоръжение в София е оборудвано с най-новите технологии, за да улесни революционните изследвания на ползите за здравето от българското кисело мляко.

Крайъгълен камък в българо-японските отношения

Д-р Петко Николов подчерта значението на това начинание за българо-японските отношения, като изрази оптимизъм за иновативните здравни решения, които то ще донесе. Това мнение повтори и Живко Живков, който подчерта световната мисия за популяризиране на българското кисело мляко. Шигеру Танигучи потвърди, че най-добрите японски изследователи ще допринесат за това обещаващо начинание.

Повече от половин век партньорство

Това споразумение е доказателство за дълготрайното партньорство между "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи", благодарение на което българското квасено кисело мляко процъфтява в Япония от десетилетия.

На церемонията, отбелязваща този знаменателен повод, присъства и заместник-министърът на икономиката и промишлеността д-р Дейвид Сукалински, заедно с други високопоставени гости и корпоративни представители. Това сътрудничество между България и Япония предвещава нова ера на иновации в млечната промишленост, обещавайки вълнуващи разработки за ползите за здравето от киселото мляко в глобален мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 4 Отговор
    Ел Би Булгарикум е определена за г-н Пеев. Така че, никакви японци или други шупумиги не мога и няма как да се месят там! Той сега може и да е зает с други, по-важни неща, но ще дойде времето да се разправи с всички натрапници, посегнали на българското! Ако не вярвате, питайте кирчу и асенка!
  • 2 честен ционист

    0 2 Отговор
    Един от най-богатите китайци е най-големият производител на йогурт за китайския пазар. Разправят от Ел Би били му продали оригиналния щам на бацила.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Браво
  • 4 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    1 2 Отговор
    ИСТИНСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО ТРАЕ 3-4 ДНИ
    ..... А ДНЕШНОТО 30 ДНИ - НАПРАВО Е НЕЧОВЕШКО
    .... ОТДЕЛНО БЛЪСКАТ В НЕГО ЕДНО ВЕЩЕСТВО
    КОЕТО СТЯГА МЛЯКОТО И КОЛБАСИТЕ... В РУСИЯ Е ЗАБРАНЕНО
    ......
    А ОСВЕН КИСЕЛОТО МЛЯКО, ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ОТКРИЛИ И КЕФИРА - ОЩЕ ЕДНА МНОГО ПОЛЕЗНА ХРАНА :))
    .... ЛВ БУЛГАРИКУМ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВЪРТЯТ И КЪМ КЕФИР :))
  • 5 Карл три

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Оригиналния щам на бацила се продава срещу два лева за 400 гр, във всяко квартално магазинче. Само че, оригинално се развива и живее, само сред нашите пущинаци и джандеми. В Китай става нещо друго.
  • 6 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    БУЛГАРИКУМА КАТО ВСЯКА БАКТЕРИЯ СЕ ИЗРАЖДА В ЛАБОРАТОРНИ УСЛОВИЯ
    .... А В БЪЛГАРИЯ , В ЕДНО СЕЛО МОЖЕ ДА ИМА 5-6 ЩАМА :))
  • 7 Сталин

    6 3 Отговор
    Какво има да проучват джапанките,при Тодор Живков имахме най развитата и качествена хранителна продукция и хранехме Русия и половината арабски свят

    Коментиран от #8

  • 8 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Така беше, ама за кренвиршите имаше опашки. А месо кога пускаха, кога не. Вярно, беше евтино и една заплата стигаше за 40-50 кг свинско или 10-15 кг луканка.
    Ама тая идилия свърши и сега само мъка! Остана ни надеждата, че все пак един ден може пак да стане, както сибеше.

    Коментиран от #10

  • 9 Артилерист

    2 2 Отговор
    Купувах сирене и кисело мляко само от магазините на ЕлБи. Редяхме се на опашка и сиренето се изкупуваше почти с пристигането. Във фирмата обаче нещо се скараха, вдигнаха цената на сиренето над 20 лв/кг и след това сирене имаше в изобилие, но купувачи нямаше. Дано японците помогнат нещо с намаляване на цената, защото млечните продукти ЕлБи наистина бяха качествени...
  • 10 еФтино

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    евтино, колко па да е Евтино?!
    40-50 кг свинско 500-600 лв
    10-15 кг луканка пак толкова...

    Ти за 600 лв. ли работиш на месец?!
  • 11 ники

    0 0 Отговор
    Факт е, че Япония ползва българска закваска още от Татово време. За разлика от нас, тези хора ценят даденото от Природата. Дано да има полза от това сътрудничество.