Българските потребители консумират хляб, произведен от изключително нискокачествено украинско зърно, заразено с канцерогенни патогени. Уж зърното от Украйна трябваше само транзитно да минава през България и да отива към крайни дестинации от нуждаещи се и бедни страни, а хиляди тонове от него влизат в България и никога не излизат от нея. Това обяснява защо много български зърнопроизводители, които отглеждат пшеница с изключително високи хранителни качества, вече са пред фалит, а стоката им стои непродадена по складовете.
Това каза в интервю за БГНЕС Радослав Христов, бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обработва 8 хиляди декара и отглежда пшеница и слънчоглед. Повод за разговора е Споразумението за износ на зърно от Украйна, сключено през юли между Русия, Украйна и ООН с помощта на Турция, което би следвало да изтече след няколко дни. Дали ще бъде продължено, все още не е ясно.
Преди дни у нас бе удължен срока по хартата за движение на украинско зърно през България до 2024 г. Може би са наясно, че войната изобщо няма да приключи дотогава, коментира Христов. Вносът на зърно от Украйна се отразява ужасяващо тежко на цените на пшеницата у нас, чиито цени вървят надолу заради евтиното предлагане на вносната стока у нас. Ситуацията е много трудна, защото при продажба на висококачествената българска пшеница, известна с богатите си хранителни качества, производителите ще са на абсолютна загуба.
Скандално е, че преди дни на заседание на Консултативния съвет по зърното български зърнопроизводители са занесли проба от пшеница, внесена от Украйна. „Всички държавни органи видяха заключението на независимата лаборатория, която е изследвала зърното. Заключението на пробата е, че житото е „негодно за ползване“, заразено е с микротоксини, и има допълнително замърсяване от торове, забранени за ползване в ЕС“, съобщи Христов. На въпрос къде отива това зърно, което се внася у нас, отговори: „никой не знае“.
Идеята на транспортните коридори беше това украинско зърно ако мине през Дуранкулак, да отиде във Варна или Бургас, и да замине за Тунис, Алжир или други остро нуждаещи се страни. „Обаче, уви, то влиза в България и се губи тук, просто изчезва. Не излиза от страната“.
Всички ние ядем хляб от това нискокачествено, заразено с канцерогенни патогени, зърно, категоричен е Христов. Тези въпроси са поставяни многократно на Консултативния съвет по зърното, но досега не са видели бял свят за широката общественост, допълва експертът.
Лабораторната проба, потвърдила, че украинското зърно е негодно за ползване, е потвърдена и от друга, направена от държавната лаборатория на Българската агенция по храните. Пробата на БАБХ, взета лично от служители на агенцията, също не вижда бял свят извън заседанието на Консултативния съвет, твърди Христов. „Българският потребител и консуматор на уж български хляб трябва да знае какво се случва. Не казвам, че всичкото украинско зърно е заразено и негодно, но една голяма част е“.
Членове на Асоциацията на зърнопроизводителите в Бургас също правят собствени лабораторни проби на зърно, внос от Украйна и разтоварено в бургаски зърнени бази. Пробите са взети още през юли, като те показват същото: украинското зърно съдържа канцерогенни патогени, остатъци от забранени в ЕС торове, и хранителният му състав е изключително незадоволителен като качество.
По идентичен начин стои въпроса с вноса на слънчоглед от Украйна. „Слънчогледът се внася и остава у нас. В България той се преработва, после фирмите го изнасят накъдето искат – една част в Гърция, една остава в България, а друга отива като наливно в Ротердам“, обяснява Христов.
И при слънчогледа от Украйна са правени лабораторни проби. „У нас се търгува реколта слънчоглед, ожъната преди две години. След първата година на жътвата, слънчогледът започва да се вкислява и качеството му пада значително, всъщност става почти негоден за консумация. А до онзи ден Украйна изнасяше само стари реколти. Това олио го ядем ние, нали разбирате“, коментира Христов.
И пита: защо, след като слънчогледът се търгува за 2 лева, олиото от 3 лв. стана 6 лв. Обаче вече няколко месеца цената на слънчогледа е 1 лв. Защо тогава олиото все още стои на цена от 6 лв., пита Христов. „Обяснявам си го с това, че някой в момента реализира толкова огромни печалби, че вие дори не можете да си представите за какви мащаби“, коментира експертът. Заради некачествената украинска продукция тонове висококачествен български слънчоглед също залежава по складовете.
Спрямо миналата година цената на земеделските торове е скочила с над 500%. „Не мога да си позволя да продавам пшеница със супер качество за 60 ст. Дори и така в складовете, пшеницата пак има своите разходи: за заплати на работниците, за горива, за осигуровки, за кредити, свързани с производството“, допълва зърнопроизводителят и допълва, че напролет ще трябва да се поръчват торове, семена и консумативи. „Има Програма за развитие на селските райони, но тя изобщо не работи за земеделските производители“, коментира Христов. /БГНЕС
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
Коментиран от #48
10:20 28.10.2022
2 Експерт
Коментиран от #6
10:22 28.10.2022
3 тарикат зърнен бос
10:22 28.10.2022
4 Пешо с калибрата
10:25 28.10.2022
5 Стига си ревал!
10:28 28.10.2022
6 Няма такава държава
До коментар #2 от "Експерт":
А аз познавам тарикати които и майка си ще продадат за печалба ... Има ги такива които взимат тази укра пшеница и продават хляба на по висока печалба ... И не забравяй българина е алчен вечен хич не му пука какво продава .. голямо реване на Украйна ... Май се видя за какво да изнесат боклука ...Коментиран от #41
10:28 28.10.2022
7 пишманготвач
10:30 28.10.2022
8 аман от зърнари
10:30 28.10.2022
9 Бате Ачо
10:31 28.10.2022
10 Само питам
Коментиран от #51
10:32 28.10.2022
11 Бандера
10:32 28.10.2022
12 истината
Коментиран от #33
10:33 28.10.2022
13 Сандо
10:33 28.10.2022
14 тарикати
10:36 28.10.2022
15 Гертруд
10:36 28.10.2022
16 сирене
10:37 28.10.2022
17 Корги
10:38 28.10.2022
18 Българин
10:38 28.10.2022
19 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷
Коментиран от #46
10:39 28.10.2022
20 ехаааа
Коментиран от #22
10:40 28.10.2022
21 ганю
аиде в Алкатрас всички замесени
10:42 28.10.2022
22 Няма такава държава
До коментар #20 от "ехаааа":
Тя е една конкуренция.. отрова .. и това ние го ядем ... Тия които го плюят не си дават сметка че тая отрова се продава свободно .. а Украйна е гледала да се отърве... Ся видяхте ли как се работи в Украйна10:42 28.10.2022
23 един
Коментиран от #26
10:43 28.10.2022
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Отворко
10:47 28.10.2022
26 много ги разбираш .
До коментар #23 от "един":
Кое му е нормалното бе . Бъкат го с набухватели и подобрители за да може да стане на хляб . Иначе може и половин хляб да изядеш и пак да се чувстваш гладен .Коментиран от #34
10:49 28.10.2022
27 всичко е гмо
10:51 28.10.2022
28 Копейката
Коментиран от #53
10:52 28.10.2022
29 Мемфис
Коментиран от #32
10:53 28.10.2022
30 мушенгии
10:55 28.10.2022
31 Пешо от блока
10:57 28.10.2022
32 много знаеш
До коментар #29 от "Мемфис":
По времето на комунизма един бял хляб беше 36 ст за килограм . И си беше истински хляб от хлебна пшеница . Обаче добивите са 350 - 380 килограма от декар . Не като сегашните боклуци 800-900 килограма от декар .10:57 28.10.2022
33 1957
До коментар #12 от "истината":
Украински зърнари ще имат джипове. Това добре ли за теб?Коментиран от #36
11:00 28.10.2022
34 един
До коментар #26 от "много ги разбираш .":
Когато станеш хлебопекар,ще си отговориш на въпроса защо слагат подобрители и т.н.!Правят го по различни причини,за да не изсъхва бързо,да стои мек хляба с дни,да не се рони и т.н.!А до тогава,приготвяй си хляб у дома,купувай си качествено брашно,печи си вкусен хляб твое производство,и никой няма да ти е виновен че ядеш некачествен хляб!Не ме разбирай, че адвокатствам на хлебарите,вероятно и те си имат кусурите,но и са зависими от ред обстоятелства!Коментиран от #37
11:02 28.10.2022
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 всичките за пандиза . няма един редовен
До коментар #33 от "1957":
За мене е добре зърнарите да сеят хлебна пшеница , не Гмо боклуци . Ако ще и волска каруца да карат . За 10 години всичките станаха милионери . Все едно наркотици са продавали .11:07 28.10.2022
37 много ги разбираш
До коментар #34 от "един":
То за това на третия ден хляба мухлясъл . И то във всички цветове на дъгата . Червено , жълто , синьо ,зелено ... Не съхне - направо мухлясва .11:09 28.10.2022
38 Мрънкялник
11:10 28.10.2022
39 Този коментар е премахнат от модератор.
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Този коментар е премахнат от модератор.
43 123456
Коментиран от #44
11:22 28.10.2022
44 един
До коментар #43 от "123456":
Германците не консумират много хляб/за твое сведение/!11:28 28.10.2022
45 Мнение
11:42 28.10.2022
46 БИОлогията,
До коментар #19 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":
Е наука за живота! Абсурдно е да се консумират живи храни! Поне в България !11:54 28.10.2022
47 Калъчев
12:00 28.10.2022
48 ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #1 от "Гост":
НАПЪЛНО сте ПРАВ12:04 28.10.2022
49 Клиент
12:17 28.10.2022
50 А така!
12:35 28.10.2022
51 Минувач
До коментар #10 от "Само питам":
Не си наясно май, но зърнарите си имат и тяхна земя, но много по-голямата част от отглежданата земя не е тяхна, а на обикновени хора, които се наричат арендодатели, а зърнарите - арендополучатели. Зърнарите обработват земята, имат печалба, на която плащат данък печалба. Собствениците на земя са освобдени от данък собственост и данъл печалба от рентите. Разбира се има и фондове и всеки зърнар си имат немалко и техни декари, но повечето я вземат под наем и дават рента.13:25 28.10.2022
52 жито за смет
окъпани от нуклеарен дъжд.
Но ний ще им ги изкупим без остатък,
пък ще търсим Спасител във цъфналата ръж.
13:29 28.10.2022
53 1957
До коментар #28 от "Копейката":
Завиждаш че нямаш пари за лютеница.14:20 28.10.2022
54 Ние това го знаем
15:58 28.10.2022
55 Ние това го знаем
16:04 28.10.2022
56 Инъче цените
Коментиран от #57
16:11 28.10.2022
57 ми аре ври
До коментар #56 от "Инъче цените":
стига си квичал16:22 28.10.2022
58 бг зърнар
16:37 28.10.2022
59 Абе
17:31 28.10.2022
60 Матей преображенски
17:37 28.10.2022
61 избирател
17:02 15.12.2022