Гости от цяла България се очакват на празника на сланината и греяната ракия в Априлци днес и утре (11 и 12 февруари), съобщи кметът на общината Тихомир Кукенски.
"Поради огромния интерес, тази година обособихме ново, по-голямо пространство от 10 декара, където да посрещнем гостите от страната и чужбина. Зарадвах се, когато с мен се свързаха групи на българи от Турция и Съединените щати, които ще се приберат в Родината специално за празника. Априлци е приказно място, което си заслужава да бъде посетено не само заради кулинарните си традиции, но и заради уникално красивата си природа. Вярвам, че голяма част от хилядите хора, които очакваме да ни гостуват, ще се върнат отново в Априлци, за да разгледат природното богатство на нашия край", сподели Кукенски.
След две години прекъсване заради ковид пандемията празникът се завръща с богата програма.
Специални гости е екипът на "Хелс Китчън", който ще снима епизод от предаването. Ще звучат емблематични за родната ни музика изпълнители. Празникът ще започне с детския гайдарски състав "Родопски полъх" от село Челопеч. След официалното откриване от кмета в 9:30 часа, следват изпълненията на Райко Кирилов, внучките на Гуна Иванова - Ива и Велислава Костадинови, Валя Балканска и Петър Янев.
Народен оркестър „Развитие“ – гр. Стражица, ще дадат началото на втория ден от празника, след това е Лилия Семкова - народна певица, участник в телевизионното предаване „Фермата“.
В културната програма ще участват още ловешката фолклорна формация "Елит" и Народен оркестър "Развитие", гр. Стражица.
Всички посетители ще имат възможност да опитат от т.нар. бабина гозба, сготвена в огромния „чорбаджийски тиган” - ястие, станало радост и символ на събитието.
Ще има и разнообразни конкурси с участието само на местни производители: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба - базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.
„Претендираме, че една от най-хубавите сланини произвеждаме ние. Това е от климата – нямаме големи температурни разлики, дълбоки мазета. Балканската сланина е известна от години. Греяната ракия също се консумира откакто се помня. В студените земни дни се сгрява ракия с малко захар и това е било основното лечение на балканджиите“, каза за БТА Николай Еремиев от Априлци. Той е на 64 години и още от прадеди в семейството му винаги са се гледали прасета и в домове си са имали сланина.
По думите му, за да е хубава сланината трябва да се храни животното с качествена, разнообразна храна. „Основно ги храним с картофи, ябълки, тикви, круши, коприва, царевица, жито, ечемик, без смески и набухватели, които предизвикват бърз растеж“, посочи Еремиев.
Той разказа още, че сланината със сол се подрежда в дъбови качета, тъй като запазват постоянна температура. Между редовете от сланина се поставя и червено свинско месо, което дава допълнително по-добър вкус. Затваря се и престоява около седмица до 10 дни. След това се прави саламура от вода и сол, залива се, затиска се сланината с тежък съд и след около месец е готова за консумация.
„Балканджия без сланина и без ракия пиши го бегал“, шегува се Николай Еремиев.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 да де
08:53 11.02.2023
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 НЗОК
Коментиран от #9
08:57 11.02.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Евроджендик
Коментиран от #14, #16
08:59 11.02.2023
8 Ром Бакарди
09:01 11.02.2023
9 РЕАЛИСТ
До коментар #5 от "НЗОК":
Напротив, докторите се кефят, че идват повече пациенти и правят повече кинти. Както автотенекеджиите много харесват " Бързи и яростни"09:02 11.02.2023
10 Оха
09:02 11.02.2023
11 Айде бе Герберази
09:16 11.02.2023
12 Ебачо
09:18 11.02.2023
13 🇧🇬🇪🇺💯
Сланина всякаква, любимата ми е с подправки, дафинов лист, оваляна в едро счукан черен пипер, също “бекон” овалян в едро счукан черен пипер❗️
Балкански табиети не, сланина да, whiskey да.
Пиши ме “бегал балканджия”, :) има ги и такива comprende compradore❓
И моля спестете ми “гледжосаните” глинени чашки за ракия, “не пью”.
10:14 11.02.2023
14 евраzийскипендел
До коментар #7 от "Евроджендик":
дааа една буба лази буба лази в тупето ти полази 😁11:11 11.02.2023
15 Хасковски каунь
Св. Валентин и Хелоуин са празници на атлантическияпедераслък.
12:00 11.02.2023
16 УСА боклук
До коментар #7 от "Евроджендик":
Комитетът от отдавна е застанал зад теб - и не само застанал12:03 11.02.2023