Мит е, че редовното ядене на пържена храна вреди на сърцето и причинява инфаркт. До този извод стигнаха учени, според които не ви грози сянката на сърдечни кризи, ако ползвате олио или зехтин.
Оказва се, че видът на мазнината, която слагаме в тигана, има огромно значение. Важно е също да я ползвате само по веднъж, съветват специалистите, цитирани от „Дейли телеграф“.
Доказателството идва от Испания, където традиционно се ядат много пържени храни. Изследвани са над 40 000 души, 2/3 от тях били жени. Разделили ги на четири групи в зависимост от количеството пържена храна, която приемат. Оказало се, че кардиолозите не открили значима разлика в здравето им, , отхвърляйки директната връзка между пържените храни и инфаркта.
Подобно изследване на немски учени в Коста Рика потвърдило същия извод.
Испанците обаче разнообразяват със средиземноморска кухня. И тъй като британците я нямат, те са по-зле със сърцето.
Въпреки разбития мит, учените съветват: не се нахвърляйте към пържени храни, защото съдържат много калории и вредите от тях са доказани.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА