Пилешкото месо е едно от най-популярните – щадящо към стомаха, приготвя се бързо и е сравнително евтино. Но мнозина са предпазливи към закупуването му в магазините, предполагайки, че то може да е "натъпкано“ с антибиотици и други опасни вещества. УНИАН дава няколко прости и ефективни начина за премахване на хормоните и антибиотиците от месото у дома, пише "Фокус".
За съжаление, няма как да се разбере дали има антибиотици в пилето, което купуваме в магазинната мрежа. Остава само да разчитаме на почтеността на производителя - че месото от щанда не съдържа вредни вещества.
Смята се, че продаваното в магазина пиле е безопасно - според хигиенните изисквания количеството на хормони и антибиотици в месото е нормализирано. Във всеки случай, ако има съмнения относно качеството на месото - независимо от това къде е закупено - има няколко прости начина да се отървете от опасните вещества:
Накисване в марина
Накисването във вода – чешмяна или минерална, за поне един час, се счита за ефективен начин за изчистване на антибиотиците от пилешкото месо. Към нея може да се добавят 3-5 супени лъжици сол и още толкова лимонов сок. Така приготвената марина ще "издърпа“ вредните вещества.
Гответе във вторичен бульон
Готвенето във вторичен бульон също помага да се отървете от "добавките“ - след като заври, гответе месото за 10 минути, след това изцедете бульона, добавете чиста вода и гответе както обикновено. Някои дори приготвят месото дори не с втория, а с третия бульон.
Преди готвене отстранете кожата и мазнините от месото - там се натрупват най-много вредни вещества.
Не пържете - печете
Топлинната обработка при високи температури също помага да се отървете от вредните вещества. Преди печене, трябва да се отстранят кожата и мазнината, както и всички вътрешности. Поставете птицата така, че мазнината да се стича в съда за приготвяне, а не да се абсорбира обратно в месото.
29 Март, 2024 16:45 4 665 18
Три лесни начина за отстраняване на антибиотиците от пилешкото месо
За съжаление, няма как да се разбере дали има антибиотици в пилето, което купуваме от магазина
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Последния Софиянец
Коментиран от #8
16:51 29.03.2024
3 Механик
Във вода със сол, ще издърпате соковете от месото и после ще ядете сух цървул.
Силното нагряване на месото отново води до това да ядете сух цървул.
Да разчиташ на порядъчност от производителя е кауза пердута. Отделно, след като месото попадне в магазинната мрежа, то се "тумблира" във вода, което води до повишаване на теглото. Това става дори още при производителя.
Ще го разберете дали има антибиотци, ако дадете проба в лаборатория (струва безкрайно скъпо).
А и няма нужда. Бъдете сигурни, че месото съдържа антибиотици и не само. В същност те са най-малко опасното нещо там. Там има хормони на растежа (много) както и ГМО (много).
Коментиран от #4, #15, #18
16:59 29.03.2024
4 Абе върти си отверката
До коментар #3 от "Механик":
и не се напиняй с биохимията. Нищо не вдяваш от нея.17:03 29.03.2024
5 Бохем
Наскоро открих пилешко от Румъния. Много е добро. Има си вкус на домашно пиле, цвят на пиле, и при сваряване си мирише на пиле.
А навремето румънците само по агнешко ни задминаваха.
17:03 29.03.2024
6 БеГемот
17:04 29.03.2024
7 ха ха
17:11 29.03.2024
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 уплашихме се
И то залежава. Трябва да има някаква широка разяснителна кампания, която да разсее мнението, че пилешкото месо е натъпкано с хормони и лекарства. Имаше години, когато всички се "целехме" в пилешкото, като по-леко и по-достъпно месо. Но сега страхът надделя.
Коментиран от #10
17:37 29.03.2024
10 Бохем
До коментар #9 от "уплашихме се":
При промишлено отглеждане на пилета, винаги се използват антибиотици, в малки дози, на определен интервал от растежа им.И това е било така и преди шейсет години.
Въпросът е, че те ни набутват най-гадното си качество. Не може да сложиш да вариш пиле и то да мирише с извинение - на мърша. И да има вкус на пластмаса.
Заведенията затова масово го използват със сосове, запеканки и прочие.
17:48 29.03.2024
11 Гълъбов
19:18 29.03.2024
12 патето Яки
19:27 29.03.2024
13 инж. Ганчо Илков
19:38 29.03.2024
14 СТИГА БЕ
Ами оскъпява се самото ястие с разходите по изваждадане на пестицидите от месото, пък и без кожичка и тлъстичко, какво ще ядем, иглените кокали ли.
Ох, а дали из ресторанти и закусвални предварително кисне във вода със сол и лимонов сок
19:56 29.03.2024
15 ИМПЕРИАЛИСТ
До коментар #3 от "Механик":
Простичко...Хормоните на растежа са нещо много скъпо и няма как да изкараш на пазара пилешко на 6-7 лева за килограм, ако ползваш хормони...Антибиотиците са деликатни вещества с много къс период на разпадане след като попаднат в организма...20:23 29.03.2024
16 хитачи
20:38 29.03.2024
17 Гост
21:14 29.03.2024
18 Гост
До коментар #3 от "Механик":
Търговията и индустрията съсипаха качеството на стоката.21:16 29.03.2024