Необходими продукти:
- 4 големи моркова;
- сол и черен пипер на вкус;
- зехтин за поливане.
За соса:
- 100 г цедено кисело мляко;
- 100 г заквасена сметана;
- 50 г майонеза;
- 1 скилидка чесън;
- 1/4 връзка магданоз;
- 2 с. л. зехтин;
- 1/4 ч. л. кимион на зърна;
- сокът от 1/2 лимон;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Морковите се обелват и с помощта на белачка, от тях се оформят широки ленти. Поставят се в купа, заливат се със зехтин, подправят се със сол и черен пипер, и се разбъркват.
Лентите се подреждат в тави, застлани с хартия за печене. Пекат се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор – за около 8 минути до златисто.
Изваждат се от тавата и се подреждат върху решетка, за да се охладят за 2–3 минути.
Чесънът се стрива на паста, а магданозът се наситнява. Разбъркват се в киселото мляко, заедно със сметаната и майонезата. Сосът се овкусява с лимонов сок, сол и черен пипер.
Кимионът се запържва в 2 с. л. зехтин.
Изсипва се в соса и леко се разбърква. Морковите се поднасят със соса, пише bonapeti.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пърженица с моркови
10:14 15.05.2024
2 морковчетата са вкусни и сорови
10:22 15.05.2024