3 Септември, 2024 15:58 4 917 2

Грешно съхраняваме картофите: Лесен трик ги запазва свежи с месеци

  • картофи-
  • съхранение-
  • покълнали картофи-
  • грешка-
  • трик

Съхранявайки ги така, може да предпазите картофите от покълване и позеленяване

Грешно съхраняваме картофите: Лесен трик ги запазва свежи с месеци - 1
Снимка: Shutterstock

С отминаването на лятото много хора започват да се запасяват с различни храни, които са произведени през топлия сезон.

Картофите също често попадат в тази група храни, но предпазването им от преждевременно покълване е предизвикателство, когато нямаме правилната информация за съхранението им. Експертът по съхранение на Organic Cottonmart Карън Ламар обясни една често срещана грешка - поставянето на картофите в близост до определени зеленчуци на кухненския плот.

Карън обяснява: "Когато става въпрос за дългосрочно съхранение, лукът и картофите по някаква причина вървят заедно. И се чудите защо просто да не ги съхранявате заедно на едно и също място? Е, това може и да не е точно така, защото лукът отделя етиленов газ, който кара картофите да покълват." Оказва се, че картофите трябва да се пазят от лука, чесъна и доматите заради големите им газови емисии.

Високите нива на влага в зеленчуците могат да накарат картофите да покълнат твърде скоро, съобщава Express. Карън съветва да приберете картофите си на тъмно и сухо място, например в шкаф или чекмедже, далеч от слънчевата светлина, която може да ги накара да позеленеят от прекалено голямото производство на хлорофил.

Тя казва: "Добра идея е да държите картофите колкото се може по-далеч от слънчева светлина. Прекалено многото светлина може да предизвика позеленяване, подлъгвайки зеленчуците да произвеждат хлорофил. Позеленяването прави картофите горчиви и с високо съдържание на соланин - невротоксин. Такива картофи е по-добре да се избягват. Също толкова важно е да се пазите от места с висока влажност, за да запазите запасите от покълване и загниване.

Решението? Сухо и тъмно място, като например мазето, избата, килера или някое отдалечено кухненско кътче. Добрата вентилация е от решаващо значение, за да запазите запасите картофите си свежи за по-дълго време. Липсата на въздушен поток може да доведе до натрупване на влага в картофите и бързото им разваляне поради развитието на плесени и бактерии."

Складирайки картофите в отворени хартиени торбички, мрежести торбички или торбички от плат, вие им давате шанс да се преборят с плесента и ранното покълване. При правилно съхранение картофите могат да останат свежи до два-три месеца по-дълго от обичайното, което е хитър трик за намаляване на разхищението на храна и спестяване на някой лев от сметките за храна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kaлпазанин

    2 1 Отговор
    А аз досега си ги съхранявах във фризера тцтцтцт ти да видиш ,да науча и аз нещо ново и то от истински жорналист на свободна практика .абе факти с кастинг ли ги намирате такива умници бре
  • 2 Никси

    2 1 Отговор
    а що не казвате преди консумация трябва да се киснат у вода за да излезне високото съдържание на нишесте , така са и по сладки , дали на огретен или пържени и на пюре също , даже и картофени кюфтета !!!.