15 Ноември, 2024 15:45 2 473 12

Колко дълго можем да съхраняваме домашни компоти и туршии

  • компоти-
  • туршии-
  • съхранение-
  • срок на годност

Ето няколко важни препоръки

Колко дълго можем да съхраняваме домашни компоти и туршии - 1
Снимка: Shutterstock

Домашните компоти и туршии са любима част от зимното меню на много домакинства, но те имат строго определени срокове на годност. Елизавета Ли, преподавател по обща биология и биоекология , сподели пред NEWS.ru основни препоръки за правилното съхранение на домашни консерви.

Срокове за съхранение на компоти и сладка

Според Ли, домашно приготвените компоти в добре затворени буркани могат да се съхраняват до шест месеца. Специално внимание трябва да се обърне на тези, които съдържат костилки – те също трябва да бъдат консумирани в рамките на половин година. Причината? С течение на времето от костилките може да се отдели амигдалин, който при по-продължително съхранение се превръща в токсична синилна киселина.

Туршии и кисело зеле – как да ги съхраняваме?

Средният срок за съхранение на домашни туршии, включително мариновани гъби, е до една година, а в някои случаи – до две години, ако бурканите са затворени правилно. Важно е консервите да се съхраняват при ниска температура – в хладилник или мазе. Експертът отбелязва, че киселото зеле е изключение: то може да се съхранява „много дълго време“, стига да не се развали.

Как да разпознаем развалени консерви?

  • Ако капачката на буркана е подута, съдържанието вече не е годно за консумация.
  • Не трябва да има ръжда върху капачките или кафяви/черни петна по самите буркани.
  • Маринатата не трябва да е гъста или с консистенция, наподобяваща слуз.
  • Миризмата също е индикатор – при неприятен аромат бурканът трябва да се изхвърли.

Експертът напомня, че в домашните консерви, включително туршии, може да се съдържа токсинът на ботулизма, който е продукт на бактерията Clostridium botulinum. Това е сериозно инфекциозно заболяване, което може да доведе до летален изход.

Как да се предпазим?

  • Съхранявайте консервите в хладни и сухи места.
  • Проверявайте състоянието на капачките и бурканите преди употреба.
  • Консумирайте компоти и сладка в рамките на препоръчаните срокове.
  • Изхвърляйте всякакви продукти със съмнителен вид или мирис.

С правилно съхранение и внимание към детайлите, домашните компоти и туршии могат да бъдат не само вкусни, но и безопасни за цялото семейство.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям експерт ,

    20 4 Отговор
    бе ? Киселото зеле можело да се съхранява много дълго време , стига да не се развали.....
  • 2 консерва

    13 4 Отговор
    Консервите са за зимата и ранната пролет. Като се стопли времето и се появят новите плодове и зеленчуци,консерви не отваряме.Сега ядем домати от Испания,защото не можем да си отгледаме нашите.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 8 Отговор
    Акоса вакумирани правилно може да ги съхранявате -ВЕЧНО!Като мумията на ленин!
  • 4 Механик

    18 3 Отговор
    Абсолютен тюрлю-гювеч.
    Аз съм ял компоти на по 3-4 години. Вярно, нямат нито вкуса, нито цвета дето трябва, ама ей на, не съм умрял. Бутолиновата бактерия не се появява от нищото. Ако я има в компота (консервата), значи си я вкарал ти, при напълването на съдовете. Само месец след това, вече тя в произвела достатъчно отрова. Така, че тук няма срока на съхранение.
    Зелето не може да трае дълго, освен ако не си го набумкал с консерванти. Но ако сложиш същите консерванти в каквато и да е консерва, тя автоматично става с много голям срок на годност. Друг е въпроса дали си струва да ядем тая химия.
    Какво ще каже въпросната УМНИЦА за испанското месо на 25 години? А за киселото мляко, дето трае по 3-4 месеца? Ами за бирата, дето не се размътва за година?

    Коментиран от #8

  • 5 Мъдрият

    13 1 Отговор
    В случая ще подкрепя Механика!

    И в къщи сме яли буркани с домати, чушки, доматено пюре и др. на по няколко години, защото родителите ми правеха като за световно, и винаги ни оставаха много за следващи години.

    Но на никой нищо не му е станало!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Злогош

    6 0 Отговор
    У назе компот не се разваля , или се яде или се тура у джибрето и се пече на ракия !
  • 8 Про Стачка

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    За зелето не съм много съгласна , последната глава зеле зготвих през Юли - пресякла съм му ферментация с аспирин после вакумирах и сложих в хладилника и нищо повече !

    Коментиран от #11

  • 9 Слави

    0 6 Отговор
    Айде селковците с бутканите на софията па ша се изпотрепат извънградско.
  • 10 Евро Пейка

    3 0 Отговор
    За една консерватория е важно да е стерилизирана и да няма достъп на въздух и може да изкара вечно!
  • 11 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Про Стачка":

    Амдобре де, аспиринът какво е... химически консервант
    Кисело зеле търпи до постопляне на времето, сокът/чорбата/ помътнява, става точеца си и мириша неприятно, товз са признаците на развалено зеле
  • 12 МИНУВАЧ

    3 0 Отговор
    От какво не търпят домашните консерви, компоти, зеле,... ами предимно продуктите са купени, не собствено производство, бъкани както се казва с аминиева селитра, пръскани със знайни и незнайни препарати...
    Едра сол от Алжир или Тунис, а дали е истинска или химичен продукт, както захарта например
    Ето а това е развалят и развиват разни бактерии и т.н.