Домашните компоти и туршии са любима част от зимното меню на много домакинства, но те имат строго определени срокове на годност. Елизавета Ли, преподавател по обща биология и биоекология , сподели пред NEWS.ru основни препоръки за правилното съхранение на домашни консерви.
Срокове за съхранение на компоти и сладка
Според Ли, домашно приготвените компоти в добре затворени буркани могат да се съхраняват до шест месеца. Специално внимание трябва да се обърне на тези, които съдържат костилки – те също трябва да бъдат консумирани в рамките на половин година. Причината? С течение на времето от костилките може да се отдели амигдалин, който при по-продължително съхранение се превръща в токсична синилна киселина.
Туршии и кисело зеле – как да ги съхраняваме?
Средният срок за съхранение на домашни туршии, включително мариновани гъби, е до една година, а в някои случаи – до две години, ако бурканите са затворени правилно. Важно е консервите да се съхраняват при ниска температура – в хладилник или мазе. Експертът отбелязва, че киселото зеле е изключение: то може да се съхранява „много дълго време“, стига да не се развали.
Как да разпознаем развалени консерви?
- Ако капачката на буркана е подута, съдържанието вече не е годно за консумация.
- Не трябва да има ръжда върху капачките или кафяви/черни петна по самите буркани.
- Маринатата не трябва да е гъста или с консистенция, наподобяваща слуз.
- Миризмата също е индикатор – при неприятен аромат бурканът трябва да се изхвърли.
Експертът напомня, че в домашните консерви, включително туршии, може да се съдържа токсинът на ботулизма, който е продукт на бактерията Clostridium botulinum. Това е сериозно инфекциозно заболяване, което може да доведе до летален изход.
Как да се предпазим?
- Съхранявайте консервите в хладни и сухи места.
- Проверявайте състоянието на капачките и бурканите преди употреба.
- Консумирайте компоти и сладка в рамките на препоръчаните срокове.
- Изхвърляйте всякакви продукти със съмнителен вид или мирис.
С правилно съхранение и внимание към детайлите, домашните компоти и туршии могат да бъдат не само вкусни, но и безопасни за цялото семейство.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Голям експерт ,
15:50 15.11.2024
2 консерва
15:50 15.11.2024
3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
15:54 15.11.2024
4 Механик
Аз съм ял компоти на по 3-4 години. Вярно, нямат нито вкуса, нито цвета дето трябва, ама ей на, не съм умрял. Бутолиновата бактерия не се появява от нищото. Ако я има в компота (консервата), значи си я вкарал ти, при напълването на съдовете. Само месец след това, вече тя в произвела достатъчно отрова. Така, че тук няма срока на съхранение.
Зелето не може да трае дълго, освен ако не си го набумкал с консерванти. Но ако сложиш същите консерванти в каквато и да е консерва, тя автоматично става с много голям срок на годност. Друг е въпроса дали си струва да ядем тая химия.
Какво ще каже въпросната УМНИЦА за испанското месо на 25 години? А за киселото мляко, дето трае по 3-4 месеца? Ами за бирата, дето не се размътва за година?
Коментиран от #8
16:01 15.11.2024
5 Мъдрият
И в къщи сме яли буркани с домати, чушки, доматено пюре и др. на по няколко години, защото родителите ми правеха като за световно, и винаги ни оставаха много за следващи години.
Но на никой нищо не му е станало!
16:19 15.11.2024
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Злогош
16:53 15.11.2024
8 Про Стачка
До коментар #4 от "Механик":
За зелето не съм много съгласна , последната глава зеле зготвих през Юли - пресякла съм му ферментация с аспирин после вакумирах и сложих в хладилника и нищо повече !Коментиран от #11
16:59 15.11.2024
9 Слави
17:00 15.11.2024
10 Евро Пейка
17:02 15.11.2024
11 бай Даньо
До коментар #8 от "Про Стачка":
Амдобре де, аспиринът какво е... химически консервантКисело зеле търпи до постопляне на времето, сокът/чорбата/ помътнява, става точеца си и мириша неприятно, товз са признаците на развалено зеле
22:07 15.11.2024
12 МИНУВАЧ
Едра сол от Алжир или Тунис, а дали е истинска или химичен продукт, както захарта например
Ето а това е развалят и развиват разни бактерии и т.н.
22:11 15.11.2024