21 Октомври, 2024 12:45 1 953 18

Каква е тайната на добрата туршия

  • туршия-
  • рецепта-
  • тайна-
  • зимнина

Приготвянето на традиционната зимнина си има и своите тънкости

Каква е тайната на добрата туршия - 1
Снимка: Shutterstock

По традиция през този сезон българинът си приготвя домашна туршия. Някои от домакините се възползват от последните зеленчуци в градината, а други си набавят такива от хранителния магазин или зеленчуковия пазар.

Всяка есен Вера Качулска приготвя домашна туршия по традиционна рецепта със зеленчуци, откъснати от градината. Отнема ѝ само половин час да направи така любимата зимнина на цялото семейство.

"Ние си я наричаме парена туршия, защото се прави със заливка, топла заливка, смес от олио, оцет, вода, захар, сол и подправки – черен пипер и дафинов лист. Загрява се, завират повечето съставки, накрая се добавя олиото и всичко нарязано се залива“, споделя тайната пред БНТ Вера Качулска.

А тези, които нямат градина, но пък имат желанието да си направят туршия, избират внимателно зеленчуците, които купуват.

"Гледаме да бъдат от корпоративния пазар, където от село идват повече да продават. От хора, които са си произвели, не такива големи продукции, дето са пристигнали не знам от къде, от Турция ли, от къде“.

"Хубавите продукти в магазина си личат, не е нужно да се гони цена. Все пак това са зеленчуци, това не са кой знае колко скъпи. И като си представите, че приготвяте едни 3 или 6 килограма, както е пълната рецепта, не е кой знае колко пари да се вземат хубави неща“.

Приготвянето на традиционната туршия си има и своите тънкости. Например изборът на правилния оцет.

"Трябва да си пише на него оцет, винен или ябълков, няма значение, защото имаме продукти в магазините, на които пише кисела подправка или оцет ем-продукт, това не е оцет, не си разваляйте туршията с такива продукти“, апелира Вера Качулска.

А други предпочитат да го приготвят сами, за да са сигурни в качество му.

"Оцетът аз си го правя от ябълки, домашен. Това се прави с всичко студено, но се яде само 1 седмица. След това се разваля. Или пък трябва да се изварят за зимата ако искате по-дълго“.

Независимо как е приготвена – с домашни зеленчуци или такива от магазина, с гореща или студена заливка, според българина туршията има много ползи за човешкия организъм.

"Туршията е антиоксидант, особено зелето. Хубаво е да може да се консумира и от децата, но моите внуците не го искат“.

"Чисто е, даже мисля, че е по-чиста от много други зеленчуци. Даже викаме повече няма да взимаме краставици и домати да купуваме, ще почнем туршиите след 1-2 седмици“.

"Цяла зима си има салата и е вкусно“.

Заради топлото време повечето домакинства ще приготвят така популярната зимнина през следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 владетел

    0 2 Отговор
    Божидара найденова изкупува носени мъжки слипове от махленските пияници , гнъсна измамничка 🤭👺
  • 2 елизабет цветанова прошляка

    0 1 Отговор
    Продавам картини, продадох пежото ще хода на почивка в дубай с парите 🤭👺
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Царска Туршия един бидон 30л се прави цял ден!Какъв ти половин час!Качествен ябълков оцет,качествен мед за 30л бидон,оцет около 6 литра,мед около 3 кг,най трудно е приготвяне на камбите и пълненето им.какъв ти половин час.Да ядеш можеш за половин час,но за туршията е цял ден.Това е изкуство, не е да се изтропаш по интернет!Морска сол това да го направиш на марината на бавен огън и да залееш.След 2 дни проверяваш трябва ли още марината и чакаш 40дни да втасва!Половин час,е....икспертите сте!

    Коментиран от #8, #10

  • 4 цербер

    1 1 Отговор
    По традиция през този сезон българите си приготвят домашна туршия.
  • 5 Бен Вафлек

    2 2 Отговор
    Абсолютни глупости. Истинска туршия, натурално ферментирала, богата на пробиотици се прави само с вода и сол!
  • 6 Про Стачка

    3 2 Отговор
    1 глава карфиол
    1 малка зелка
    1 кг моркови
    2 бр пръчкова целина
    3 камби - разноцветни
    1 чаена чаша олио
    1 чаена чаша оцет
    1 супена лъжица сол
    1 чаена лъжица захар
    1 бутилка ракия

    Зеленчуците се измиват и почиства , ремарке се на кубчета 2х2 , карфиол се накъсва на малки китки и се сипва в подходящ съд . В малка тенджера се сипва олиото , оцет, солта и захарта и се слагат на котлона за да заврат за 1-2 минути . Готовата машината така както е гореща се изсипва върху зеленчуците и всичко се разбърква . През това време ракията е оставена в хладилника да се изстудява. Туршията периодично се бърка и след два часа е готова за консумация с изстудената ракия . В хладилника може да изтрае около 10 - 12 дена , но немога да потвърдя това защото при нас не се задържа толкова дълго .
    Добър апетит и наздраве.

    Коментиран от #12, #14

  • 7 бомбата

    2 0 Отговор
    Чурешката на портата.
  • 8 Про Стачка

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Нямам време за губене (не че имам нещо против твоята рецепта) . Моята рецепта е точно за половин час ! Пробвай и сам ще се увериш !
  • 9 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    Вера Качулска цитира правилото за правене на туршия,взето от технологичен учебник.

    Коментиран от #11

  • 10 Айрян мен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Е то ако чакам 40 дни да ми фтаса туршията зимата ще мине ! Зелето става за две седмици а по твоята рецепта нещо много ми се виждат тия 40 дена .

    Коментиран от #13

  • 11 Злогош

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "инж технолог по хранене":

    Ние си правим туршия как баба ни е учила а она се е учила от нейната баба . Убавата туршия се прави с мерак , сърце и ръце а не с технологичен учебник !
  • 12 Благодаря

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Про Стачка":

    Ще опитам ! Мисля , че вашата е някакъв бърз вариант на класиката описана от ком.3 !
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Айрян мен":

    Това е нещо ,което е относително.При нормални температури и други втасва като зелето за 40дни!Дори като направиш заготовка за ракия я чакаш ОКОЛО 40дни и проверяваш кога спира процеса на Ферментация и вариш.това е същото проверяваш.Знаете ли каква амброзия е това.Изяжда се много по бързо затова ще направим още заготовка ,като дойдат за Коледа , а после да има до март месец!Голямо майсторство е да направиш Кисел млад чесън!Много важно е да изчакаш ферментацията.Никой от вас не знае,че ябълковия оцет продължава да ферментира бавно Вечно!Имам оцет бутилиран над 25г и продължава съвсем незабележимо да работи.Оцета е вероятно най важната съставка заедно с Пчелния мед в изкуството на туршията!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Про Стачка":

    Пак четете печатни грешки.Как ще сложиш 1чаена чаша олио???Ти книги четеш!Ако слагаш олио то е много по малко от написаното в книгите дето четеш.По книги не се става ни гъбар ни шахматист-Запомни.Гъбар и шахматист се става като намериш такъв като мен да те учи!

    Коментиран от #16

  • 15 ннннннннн

    0 1 Отговор
    Много знаеш,баба ти на какво те е учила!
  • 16 Про Стачка

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Просто се заяждаш !
    Неползвам книги а изпитани с години рецепти предавани от уста на уста . Направи я веднъж и ела да коментираш дали е печатна грешка !

    Коментиран от #17

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Про Стачка":

    На 30литра бидон се слага под една чаена чаша олио,а тук за една доза.Точно това го пишат книгите и то вси книги и е голяма лъжа ! Недей да говориш за парена и непарена и тинтири минтири туршия.Прави си я кактоси знаеш и ако ти е малко слагай и повече олио!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.