Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него укрепват имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле. Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат.
За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле. Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност. Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества, пише още dariknews.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Всичката
12:17 31.10.2024
2 Ново начало със зеле
12:21 31.10.2024
3 дедо Герчо
12:25 31.10.2024
4 Калмук
Коментиран от #7
12:27 31.10.2024
5 Бендида
12:29 31.10.2024
6 Неkьпан Балkьнски, Б - ски Субект⚡️🪆🪆
13:04 31.10.2024
7 Съгласен
До коментар #4 от "Калмук":
Истинското кьосе се познава по петте жилки. Китайските сортове имат 3 или най-много 4.Коментиран от #8
13:14 31.10.2024
8 зелка
До коментар #7 от "Съгласен":
Истинското кьосе е бяло, сочно и с деееебееееели, подчертавам, с дебели жили, които трябва да са крехки и сочни. Няма значение, 3-4-5- жили. Другото важно нещо е, да искате да опитате жила+листо. Ако са сладки, зелето ще ферментира. Ако не са, ще има да го чакате.13:33 31.10.2024
9 12345
14:08 31.10.2024
10 ганю
По стар български обичай не е на кило зеле,
а на литър вода солта 3% 10л-300г сол морска без йод
изрязваш кочана разрязваш на кръст пълниш със сол
плага се хрян и царевица има захари става жълто
и се ускорява (ферментацията) процеса
може да сложите и една червена зелка става розов
бульона трезве.особено полезно след препиване с приятели
до насир....не сутрин рано на гладно
слага се след Арахангелов ден 15 ноември
19:37 31.10.2024