31 Октомври, 2024 12:15 2 926 10

Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за коледните празници

  • кисело зеле-
  • зимнина-
  • здраве

Консумацията му има множество ползи за здравето

Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за коледните празници - 1
Снимка: Shutterstock

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него укрепват имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.

Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле. Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат.

За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле. Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.

Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност. Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества, пише още dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичката

    9 12 Отговор
    Мара втасала и до зелето опряла !
  • 2 Ново начало със зеле

    7 7 Отговор
    Три до четири седмици след Хелоуин, по стара народна традиция.
  • 3 дедо Герчо

    2 7 Отговор
    ЗАЕДНО СЪС СВИНСКОТО ...ХЪХЪХЪ,,,И ЗАЕДНО С ПУЙКАТА ЗА ДЕНЯ НА БЛАГОДАРНИТЕ ВСИ СВЕТИИ...ХЪХЪХЪ...
  • 4 Калмук

    20 0 Отговор
    По принцип всяка зелка става, но най-добре е "кьосе".

    Коментиран от #7

  • 5 Бендида

    26 0 Отговор
    Всяка година около Архангеловден. За Бъдни вечер е готово.
  • 6 Неkьпан Балkьнски, Б - ски Субект⚡️🪆🪆

    2 0 Отговор
    Когато и да е, винаги е добре.⚡️🪆🪆
  • 7 Съгласен

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Калмук":

    Истинското кьосе се познава по петте жилки. Китайските сортове имат 3 или най-много 4.

    Коментиран от #8

  • 8 зелка

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Съгласен":

    Истинското кьосе е бяло, сочно и с деееебееееели, подчертавам, с дебели жили, които трябва да са крехки и сочни. Няма значение, 3-4-5- жили. Другото важно нещо е, да искате да опитате жила+листо. Ако са сладки, зелето ще ферментира. Ако не са, ще има да го чакате.
  • 9 12345

    0 0 Отговор
    Мойто е готово - стана за една седмица.
  • 10 ганю

    3 1 Отговор
    Трактат за киселото зеле прочети бе Геле

    По стар български обичай не е на кило зеле,
    а на литър вода солта 3% 10л-300г сол морска без йод
    изрязваш кочана разрязваш на кръст пълниш със сол
    плага се хрян и царевица има захари става жълто
    и се ускорява (ферментацията) процеса
    може да сложите и една червена зелка става розов
    бульона трезве.особено полезно след препиване с приятели
    до насир....не сутрин рано на гладно
    слага се след Арахангелов ден 15 ноември