17 Ноември, 2024 11:12 1 001 12

Отбелязваме световния ден на баклавата

  • световен ден на баклавата-
  • десерт-
  • турция

Десертът се смята за един от най-вкусните в турската кухня, като освен неповторими вкусове, зад него се крие и богата история

Днес – 17 ноември, е световният ден на любимата на милиони хора в различни части на света баклава, съобщава турското министерство на културата и туризма, предава БТА.

Световният ден на баклавата е празник на една вековна традиция, възникнала в Месопотамия, а днес почитана на всички континенти. Десертът се смята за един от най-вкусните в турската кухня, като освен неповторими вкусове, зад него се крие и богата история.

Със своите хрупкави над 40 тънки кори, полети с шербет и пълнени с натрошени шамфъстъци, орехи или други ядки, баклавата е перфектният десерт за мнозина.

Приготвянето на баклава е усъвършенствано в кухните на високопоставените представители в Османската империя само от специално обучени майстори готвачи и тя е била задължителна част от менюто на тържества и церемонии.

Предавана от поколение на поколение с традиционния си вкус и сложна рецепта, баклавата е неизменна част от всяка трапеза. Поднасянето ѝ по време на специални дни като сватби и всякакви празници е ценна традиция.

Известно е, че най-добрата баклава се прави в град Газиантеп, Югоизточна Турция.

През 2013 г. Европейската комисия дава на газиантепската баклава статут на защитено наименование за произход, с което тя става първият турски продукт, вписан в този списък. Освен това, с вековното си кулинарно наследство, градът е част и от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО в областта на гастрономията.

В Газиантеп приготвянето на баклава се предава от поколение на поколение.

За да се постигне неповторимия ѝ вкус са необходими голям набор от умения, като внимание към детайлите и прецизност. Майсторите разстилат 40 или 45 слоя тънички кори, като ги пълнят с шамфъстъци и мажат с масло. След това десертът се пече в каменни пещи, а накрая шербетът се излива върху изпечените кори.

Въпреки че баклавата от Газиантеп е най-популярна, този десерт се отличава с безкрайно разнообразие на вкусове от всеки регион. Най-съществената разлика между разновидностите е в пълнежа. Във всеки регион пълнежът на баклавата се приготвя с наличните местни съставки. Тъй като Турция има обширна територия с различен микроклимат и местни продукти, съставките на пълнежа се различават във всеки край. Например в Газиантеп баклавата се пълни с шамфъстък, докато в Черноморския регион се използват лешници, а пълнежът от орехи е популярен в Централен Анадол. В района на Тракия пък се приготвя баклава с бадеми или със сусам, посочват от министерството на културата и туризма на Турция.

Другите разновидности на баклавата носят различни имена в зависимост от формата и съставки. Наименованието на някои от другите видове идва от начина, по който се разрязват, например „havuç dilimi baklava“ (баклава, разрязана във формата на моркови), „midye baklava“ (баклава с форма на миди) и „bülbül yuvası baklava“ (баклава с формата на гнездо на славей). Що се отнася до съставките, „sütlü nuriye baklava” се приготвя с мляко вместо с шербет, „fıstık sarma baklava“ (пълнена с шамфъстък) и „ceviz sarma baklava“ (пълнена с орехи) имат огромно количество ядки в сравнение с оригиналната баклава, а „kuru baklava“ (суха баклава) съдържа по-малко шербет.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    8 3 Отговор
    Да ви е сладко
  • 2 Баклавата

    11 13 Отговор
    Нито е създадена от турци или в Турция, нито е разпространена само в Турция. Всичко в турската кухня всъщност е създадено в Близкия Изток и Средиземноморието. Много преди в тези региони да пристигнат първите турци през 10-ти век.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Гунчо

    7 6 Отговор
    Интересно е, че руснаците умират за турска баклава, а за българска не щат и да чуят - "не прилича на баклава":-)

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Баклавата":

    Турците са създали и брика и ритуалът 4аламба.
  • 5 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гунчо":

    Руснаците умираха и за български ъглошлайфи, а за турски никой не беше чувал.
    От тогава, ъглошлайф на руски се казва болгарка.

    Коментиран от #8

  • 6 Алабала

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баклавата":

    Днешната баклава е създадена в Османската империя. Ако искаш приеми, ако искаш си вярвай в глупости. Преди това е имало сладки подобно на това.
  • 7 СЗО

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гунчо":

    То пък какво разбира руснак от баклава.
  • 8 А сега рускините умират за турци

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    А за българи не щат и да чуят...

    Коментиран от #11

  • 9 Баклавата е отровно сладка.

    2 3 Отговор
    Баклавата е прекалено сладко ядене, а захарта е битов наркотик. Турците масово боледуват от захарна болест и имат високо кръвно налягане - и мъжете, и жените особено. Поради ниска образованост, те не знаят, че пиенето на кафе и яденето на сладки храни, например баклава, значително уврежда тяхното здраве. Българите не ядат баклава, защото осъзнават проблемите, които може да им създаде този тестен сладкиш с отровно захарен сироп.
  • 10 Буха ха

    2 1 Отговор
    Божидара, а кога е международния ден на коп ро фагията? Отсега те каня да го отпразнуваме заедно.

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "А сега рускините умират за турци":

    Едва ли. Гладна анад0лска к0к06ка, просо сънува.
  • 12 Стоянке мари, не се обаждай неподготвена

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Буха ха":

    Няма ли да ви е по-джиджано на международният ден на коп роф или ята?