Честваме световния ден на турското кафе

5 Декември, 2024 06:37 1 379 12

  • турско кафе-
  • юнеско-
  • наследство

То е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Честваме световния ден на турското кафе - 1
Снимка: Shutterstock

Класирано като седмото най-добро кафе в света – турското кафе, представя автентичните вкусове на страната и се отличава с уникалния си аромат и традиционен процес на приготвяне. Благодарение на дългогодишната си история, то се смята и за символ на гостоприемство и приятелство. Като част от турската култура е хората да се събират на по кафе, затова и се счита за символ на сближаване и задълбочаване на връзките между тях. Според турската поговорка: „Чаша кафе, изпита в компания, остава в сърцето четиридесет години“. През 2013 г. ЮНЕСКО добавя напитката в Списъка на нематериалното културно наследство и от тогава 5 декември се отбелязва като Световния ден на турското кафе. Ето и няколко интересни факта за него.

Традиция част от турската култура

През вековете кафето се е превърнало в неразделна част от турската култура. Това, което го прави толкова уникално е, че методът му на приготвяне е останал непроменен в продължение на векове. За вкусно турско кафе е необходимо много фино смляно кафе, което след това се приготвя в специален съд – джезве (cezve), и се сервира в малки чаши. Що се отнася до захарта в напитката, може да се пие обикновено – без захар, леко подсладено или сладко. Ключовото е че, за да си запази вкуса, кафето трябва да се приготви със захарта, а не да се добави, когато вече е готово.

Турското кафе обикновено се сервира с чаша вода, която помага за почистване на небцето, за да се усети максимално вкуса му. „Кahvaltı“ е турската дума за закуска, като буквалният ѝ превод е храненето преди кафето. По време на дълбоки разговори с приятели на по чаша кафе, гледането на кафе е забавна турска традиция. По време на нея, след като си изпие кафето, човек обръща чашата си надолу и след като, утайката на кафето се стече се образуват интересни символи и форми, по които се гадае на човек. Сервирането на турско кафе е задължително и при специални поводи – от религиозни празници до годежи.

Различни сортове за ценители

Въпреки че класическото турско кафе се консумира ежедневно в цялата страна, във всеки регион съществуват много разновидности. Например, в Егейския регион, се приготвя с мастикова смола, тъй като мастиковите дървета са характерни за тези географски ширини. Кюрдското кафе (menengiç), без кофеин и с по-плодов вкус, е местен „деликатес“ в Газиантеп. То се приготвя от зърна на дървото Терпентинов кукуч, което произхожда от югоизточна Турция. По подобен начин кафето мъра е предпочитано в югоизточните градове Мардин и Шанлъурфа. Мъра е едно от най-интензивните кафета в света и се сервира в малки чаши без дръжки. За тези, които предпочитат по-леко кафе, кафе дибек се смеля в глинени съдове и не е толкова силно. Видовете турско кафе се различават и според методите им на приготвяне, например върху нагорещен пясък, въглища или пепел.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шиши

    7 1 Отговор
    Да дойде киро и кокорчо да ги почерпа на баджак
  • 3 Турчин

    11 5 Отговор
    Много точна и изчерпателна статия.Поздрави от Турция

    Коментиран от #8

  • 4 Р Г В

    3 4 Отговор
    Г-н Пеевски честит световен празник ,предполагам че в този светъл ден ще ви е тъжно защото няма кой да е в ск....а ви , но за баланс прибавете в чашката малка лъжичка л...й. Живота е пред вас а органите на съ....та си....ма са зад вас.
  • 5 Пич

    11 2 Отговор
    Живи и здрави да са комшиите ! Ето защо ги уважавам - защото са като нас ! Обичат да си угаждат , не са сухари като западняците !

    Коментиран от #9

  • 6 дядо поп

    4 0 Отговор
    Интересно , на кафето приготвено по същия начин в Гърция му казват , гръцко. На времето в Бургас , под сладкарница "Малина" , в барчето на Перито го правеха на една плоча с черен пясък и заравяха джезветата в него. Беше най хубавото.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 иче

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    обичаш да си угаждаш с турски чеепове

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ииче

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    от фустатати?пак ли да го искаш в очкото?
  • 12 Арахнофоб с цигара

    0 0 Отговор
    Добре. Щом турското е седмо поред в класацията кои са първите шест тогава?