Трикове за най-добрите палачинки

20 Април, 2025 09:08 1 073 8

  • палачинки-
  • тесто

Изненадващо, но тестото на бучки е добро

Трикове за най-добрите палачинки - 1
Снимка: Shutterstock

Всички можем да се съгласим, че първата палачинка често е провал. Обикновено тя е наполовина сурова, наполовина сготвена, и накрая отива в кошчето.

Следващите няколко палачинки са добри, равномерно златисти, изпечени, но след това понякога към края на партидата се получава изгоряла каша със сурова изненада вътре. Готвенето на палачинки в неделя сутрин някак си се превърна в стресираща задача (всичко, което една неделя сутрин не трябва да бъде).

Добре ли са бучките в тестото за палачинки?

Изненадващо, но тестото на бучки е добро. Може да звучи изненадващо, но не бъркайте тестото твърде много.

Според New York Post прекомерното смесване спира набухвателя да се активира, което води до жилаво, плътно тесто и следователно гумени палачинки. Така че, не забравяйте да смесите съставките - този път бучките в тестото са разрешени.

Кога трябва да обръщате палачинки?

Ще разберете кога да обърнете, ако изчакате този знак: балончета.

След като много мехурчета се образуват на повърхността на палачинките и започнат да пукат, е време за обръщане. Мехурчетата понякога могат да се появят преждевременно, така че друг знак е да "изчакате, докато краищата на палачинките започнат да се извиват“.

Можете да проверите какъв цвят е основата, като леко повдигнете палачинката с шпатула. Ако е златен, тогава знаете, че е време за обръщане.

Трябва ли да оставите тестото за палачинки да почива?

Не само това, но трябва да го охладите в хладилника.

Дайте на тестото време да почине, като го охладите за 30 минути преди готвене. Това време за почивка е от решаващо значение за пухкави палачинки, тъй като позволява на частиците брашно в тестото да се разширят.

Какъв е най-добрият тиган за готвене на палачинки?

Използвайте тиган с твърда основа и незалепващо покритие. Дебелата основа означава, че топлината на дъното на тигана ще бъде по-малко интензивна и ще осигури равномерно разпределение на топлината... и е по-малко вероятно палачинките да изгорят.

Печенето на палачинки на средно слаб огън е ключово. Това ще позволи на палачинките да се приготвят бавно, така че да се изпекат до центъра и да не изгорят.

Ето един неизвестен факт за приготвянето на палачинки. Много хора не знаят, че когато започнете процеса на готвене на палачинки, никога не трябва да хвърляте купче масло директно в тигана!

Вместо това първо разтопете маслото и използвайте хартиена кърпа или четка за сладкиши, за да покриете тигана с разтопеното масло. Това ще придаде хубав хрупкав ръб на палачинките.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един шофьор

    6 0 Отговор
    Неска сме на печено агнешко!

    Коментиран от #3

  • 2 Пич

    10 2 Отговор
    Какви набухватели бе ?! Правите си сами тестото от мляко , брашно и яйца ! И малко ванилия. Ключовото е , горещият тиган да бъде натрит с маслото , и така палачинката ще попие вкус на препържено масло !

    Коментиран от #8

  • 3 Професионален къркач

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един шофьор":

    и ракия…….
  • 4 Готвача

    7 0 Отговор
    Почти всичко в статията е лоша практика. Винаги бъркам с пасатор накрая да няма бучки.
    Не охлаждаш - кой има време за това.
    В статията пише хем да са пухкави - хем жилави - вие четете ли какви глупости пишете.
    Една статия за палачинки не може да извъртите.
  • 5 Моарейн

    8 0 Отговор
    Дали пък не тава въпрос за куБче масло, а? Може ли поне една статия да бъде без правописни грешки? Освен това на български се казва бучка, а не кубче. И да, знам, че пак ще ме цензурирате, но това не променя факта, че сте неграмотни.
  • 6 От чужбина

    2 0 Отговор
    Как се правят палачинки

    Първо трябва да знаете някои общи правила, чиста физика, да ФИЗИКА.
    Брашното се разбива на студено. Така получените бучки се разбиват по-лесно. Ако е на топло то бучките се обвиват в по-дебел набъбнал слой от нишесте и трудно се разбиват. На студено това набъбване е по-бавно и за това бучките се разбиват бързо. Когато разбивате брашното гледате сместа да е по-гъста. Гъстата смес има по-голямо вътрешно триене, т.е по-голяма сила се оказва върху бучките и те се разбиват по-лесно. Едва когато бучките са тазбити, тестото е гъсто и гладко, едва тогава започвате да добавяте млеко, вода или каквото и да е което разрежда сместа, тестото. Когато мешате два компонента с различен вискозитет /различна гъстота/ то колкото е по-голяма разликата между тях, толкова по-трудно се смесват. Пример: В гъстото тесто сипвате много млеко. Тогава тестото и млекото стоят разделени и се смесват по-бавно.

    И така, за палачинки: На студено се разбиват яйцата. Добавяте брашно и разбивате. Когато се получи гъста и равна, гладка смес започвате да добавяте по малко от млекото и продължавате да разбивате. Млекото може и да е подгрято. Налива се по малко и се бърка. Ако сипете много на веднъж ще ви трябва повече време да бъркате. В получената смес може да сипете и малко олио и разбивате добре. Олиото може да сложите и още в началото. Така палачинките няма да се захващат за тигана. Аз лично НЕ ползвам тефлонов тиган, а неръждаем с дебело дъно. Полученото течн

    Коментиран от #7

  • 7 От чужбина - продължение

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "От чужбина":

    Полученото течно тесто може малко да престои. Брашното поема от водата и набъбва. Така тестото се сгъстява и може да добавите пак млеко или вода.

    Рецептата: Нямам такава, правя всичко на око. Ако яйцата са много то палачинките стават по-здрави, леко по-жилави, но не означава, че не се ядат! Ако е много млекото палачинките стават много крехки и лесно се разпадат. Ако не ви достигне млекото може да го замените частично с вода. Ефекта е същия, крехка и разпадаща се палачинка. Тигана винаги се намазва с масло или олио за всяка отделна палачинка. Намазването е добре да е тънко и на всякъде. Пропуснах да кажа, че всичко това го разбивам с една по-голяма вилица.
  • 8 456

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Христос Воскресе!
    Браво! Най-точната рецепта. И аз така ги правя и винаги стават . Дори и първата