Кой е най-полезният и най-вредният алкохол

17 Януари, 2025 12:16 2 577 8

  • алкохол-
  • полезен-
  • вреден-
  • здраве

Специалист по хранене и здраве на червата отговори за въпроса

Кой е най-полезният и най-вредният алкохол  - 1
Снимка: Shutterstock

За тези, които не искат напълно да се откажат от алкохола, известният специалист по хранене и здраве на червата д-р Дарил Джофри сподели пред New York Post своите препоръки за "най-полезните" и най-вредните алкохолни напитки за общото здраве.

Кой алкохол е „по-безопасен“?

Според д-р Джофри, джинът е най-добрият избор за тези, които искат да пият по-здравословно. Той обяснява, че джинът, който съдържа екстракт от хвойна, е най-малко киселинен алкохол с pH 7, което го прави по-близък до неутралното, за разлика от по-киселинните напитки като вино или бира, които имат pH от 3 до 4.

Това по-високо pH го прави по-нежен за стомаха и по-малко вероятно да наруши киселинно-алкалния баланс на тялото,“ казва специалистът.

Освен това джинът не съдържа захар, което е от съществено значение за избягване на резки скокове в кръвната захар и минимизиране на възпаленията. Въпреки това, д-р Джофри предупреждава, че трябва да се избягват коктейлите на основата на джин, тъй като те обикновено са богати на захар и калории.

Ползите от джина

Изследванията показват, че хвойновите плодове, основна съставка на джина, имат антистареещи свойства благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.

Тези антиоксиданти не само укрепват клетките, но и подобряват кръвообращението и подпомагат изхвърлянето на токсини от червата, което благоприятства цялостното здраве на храносмилателната система. Освен това, противовъзпалителните съединения в хвойновите плодове са известни с това, че намаляват оксидативния стрес и подобряват състоянието на кожата.

Най-вредният алкохол

Лоши новини за любителите на бирата – според д-р Джофри, бирата е най-вредният избор, оставяйки тежки последици за здравето и сериозен махмурлук на сутринта.

„Бирата комбинира висока киселинност, глутен, захар и странични продукти от ферментацията, което я прави истинска катастрофа за храносмилането и метаболизма,“ обяснява той.

Бирата се произвежда от ферментирали зърна като ечемик, пшеница и царевица, които често съдържат глутен – виновник за възпаления, дразнене на стомашно-чревния тракт и появата на синдром на пропускливите черва.

Вредите от бирата

За хората, чувствителни към глутен, бирата отслабва чревната бариера и води до системно възпаление, което с времето може да бъде свързано с хронични заболявания. Освен това, процесът на варене оставя след себе си конгенери – химични странични продукти от ферментацията, които усилват махмурлука и натоварват черния дроб.

Бирата често съдържа и консерванти и добавки, които допълнително увеличават възпалението, нарушават здравето на червата и влошават състоянието ви на следващия ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропаганда

    13 3 Отговор
    Да консумираме джин

    Няма полезен алкохол

    Коментиран от #8

  • 2 Чужденката

    6 7 Отговор
    Сега разбирам защо пиячите на бира хич ги няма в секса.

    Коментиран от #6

  • 3 Ха ха ха

    7 4 Отговор
    Няма полезен алкохол всичко е отрова
  • 4 Ракия

    2 1 Отговор
    Дезинфекцира, успокоява болки, схващания, сваля температура, кръвно, подобрява кръвообръщението и пулс. В комбинация с асмалък и шопска салата действа успокояващо и тонизиращо.
    Ракията не е алкохол, а елексир на живота.
  • 5 братвурст

    1 0 Отговор
    Не знам каква бира със захар пие господина

    Коментиран от #7

  • 6 пял срещу заплащане от Пеевски

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чужденката":

    Ама имах един състудент навремето дето пиеше по каса бира - от оная истинската по Тошово време. За капак удряше по 3 мастички и...
  • 7 Кuлър Бьлгароyбueцa Петков

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "братвурст":

    Сичкото днешно което наричат бира е с набутан фруктозен сироп като безалкохолните и саламите и дори във филетата и сякакви пушени има фруктозен сироп.. Колкото повече боледувате от диабет тип 2 толкоз по-добре за господарите..
  • 8 ъфрухамериканец чист еуруътлантик

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пропаганда":

    Това се пие само в Африка с тоник за да се дизенфеекцираш от мръсотията