В търговската мрежа все по-често се предлагат продукти, които на пръв поглед изглеждат истински, но крият рискове за здравето ни. Сред тях е и млякото – един от най-консумираните продукти, чиято чистота вече не е гарантирана. В опит да увеличат печалбите, недобросъвестни производители прибягват до добавяне на вещества като нишесте и урея, които са сериозна заплаха за организма.
Добрата новина? С няколко съвсем обикновени съставки, които вероятно вече имате вкъщи, можете сами да проверите дали млякото, което консумирате, е истинско или фалшифицирано.
Тест с бетадин – за откриване на нишесте
Според Лалит Мохан Пандей, регионален служител по храните в щата Утаракханд (Индия), течният антисептик бетадин – добре познат от аптечката за третиране на рани – може да се използва и за проверка на млякото.
Как се прави тестът:
- Вземете 2 супени лъжици мляко.
- Капнете 2 капки бетадин.
- Ако течността промени цвета си в син или шоколадов оттенък, това е индикация за наличие на нишесте – знак, че млякото е подправено.
- Ако млякото остане бяло – най-вероятно е чисто от тази добавка.
- Важно е да се знае, че този тест открива само нишесте, но не и други добавени химикали.
Тест с куркума – за откриване на урея
Фалшифицирането с урея също е честа практика – вещество, което при продължителна консумация може да повлияе неблагоприятно на бъбреците и черния дроб. За да го откриете, може да използвате куркума на прах, добре позната и като природен антисептик.
Как се прави тестът:
- Добавете малка щипка куркума към млякото.
- Изчакайте няколко минути и наблюдавайте цвета.
- Ако течността придобие червен или оранжев оттенък, това е сигнал за наличие на урея.
- Ако млякото остане в жълтеникавия си тон – то не съдържа тази опасна съставка.
Защо е важно да проверяваме?
Тези прости тестове не изискват никакво лабораторно оборудване, а могат да ви дадат бърза и ориентировъчна представа за качеството на млякото у дома. Те са малка, но важна стъпка към по-информирано и здравословно потребление, особено в свят, в който фалшификациите в хранителната индустрия стават все по-изтънчени.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Мъко мисирска
16:25 10.04.2025
2 Гецата
16:26 10.04.2025
3 Червената шапчица
- Успях да приготвя само кюфтенца. Хапни си!
- Четири може ли?
- Изяж ги всичките! Половин час след като Киро е омел кюфтаците, жена му се провиква изнемощяло:
- Кире, а ти добре ли си?
- Да. Що?
- Е, аз от какво ще съм се натровила тогава?
16:27 10.04.2025
4 Факт
Коментиран от #7, #23
16:30 10.04.2025
5 А не трябва ли
Коментиран от #14
16:31 10.04.2025
6 Факт
Коментиран от #20
16:35 10.04.2025
7 Глупости
До коментар #4 от "Факт":
Това как го разбра ? Моля те обясни ФАКТА ?Коментиран от #19
16:37 10.04.2025
8 Хасковски каунь
16:37 10.04.2025
9 Ей аллоу факти,
Вместо да проверявате киселото мляко за не нам кво си, купувайте кисело мляко което е "проверено", тоест със Стандарт?
16:41 10.04.2025
10 Ами някой иска да ви продаде застояла
16:43 10.04.2025
11 Механик
От сега ви казвам, че каквото и мляко да купиш от който и да е магазин, задължително е фалшиво.
Истинско може да купиш от някоя баба, ама то тогава няма какво да го проверявате.
16:45 10.04.2025
12 Просто е, Факти обичат нервозни,
жълти факти.
16:45 10.04.2025
13 СТАМАТ МАГАPЕТО
16:50 10.04.2025
14 Реалностите
До коментар #5 от "А не трябва ли":
Не те имат друга функция на бухалка да вкарват в правия път овцете, които не слушат феодалите на ГЕРБ Ново начало16:58 10.04.2025
15 Баба Хаба
16:59 10.04.2025
16 12340
Съдържа същото активно вещество.
Цена около 5лв.
17:19 10.04.2025
17 Сюзън
17:39 10.04.2025
18 Факт
17:50 10.04.2025
19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #7 от "Глупости":
Глупостите не ги пише колегата❗ Ти кога за последно видя кисело мляко да вкисва за три дни ❓18:08 10.04.2025
20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #6 от "Факт":
Това БЕШЕ. Сега трябват спИцИални реактиви от 10лв🤣18:10 10.04.2025
21 n√Варна
Коментиран от #22
20:18 10.04.2025
22 Гост
До коментар #21 от "n√Варна":
Синко, йода не реагира с модифицираните нишестета . Като ви чета ,,познанията" по химия на всичките изказали се по въпроса, още дълго ще ядете кисело мляко ....истинско. Киселото мляко много леко трябва да намирисва на кравешки г..з ,,почти недоловимо и като отвориш кофичка 3,6% ,отгоре трябва да се виждат млечни мазнини,каймак дето му викат.. Другото е чесане на езици02:49 11.04.2025
23 НВа
До коментар #4 от "Факт":
Има.В Южна България може да намерите Герзовица - прави го държавния затвор в Смолян. Има и едно Родопчанка, но то е с 2 % масленост. Кофичка, не големите кутии, че има няколко с подобно име.
В Северна България - Вълови, Плевенско. Да знаете.
Имат и каймак, пускат цвик, и се развалят бързо.
09:44 11.04.2025
24 фен
09:54 11.04.2025
25 инж. Ганчо Илков
16:09 12.04.2025