Какъв е срокът на годност на великденските яйца?

18 Април, 2025 17:48 1 750 8

  • великденски яйца-
  • боядисани яйца-
  • срок на годност-
  • рискове за здравето

Ето какво казват експерти

Какъв е срокът на годност на великденските яйца? - 1
Снимка: Shutterstock

Боядисаните яйца са неизменна част от великденската трапеза, но зад пъстрите им цветове се крият и някои здравословни рискове, ако не бъдат съхранявани правилно. Ако сте сред онези, които обичат да шарят много яйца, специалистите предупреждават, че трябва да сте наясно с това какъв е техният срок на годност.

Първото, на което трябва да се обърне внимание, е целостта на яйцата. Внимателно огледайте всяко едно – дори и леко напуканите черупки, маскирани под боята, са потенциален вход за бактерии. Особено опасни са яйцата, които са престояли няколко дни на стайна температура – обичайна практика по време на празниците, когато се използват и като украса.

Колко време са безопасни за консумация?

Експертите са категорични: всяко яйце, престояло повече от два часа извън хладилник, може да се превърне в подходяща среда за развитие на бактерии като салмонела. Това означава, че боядисаните яйца, държани на стайна температура, трябва да бъдат изядени в същия ден или най-късно в рамките на следващите 48 часа.

Ако все пак сте по-внимателни и съхранявате боядисаните яйца в хладилник, срокът им на годност може да се удължи до 6 дни, при условие че черупката им е напълно здрава.

За да се насладите на Великден без стомашни неразположения, следвайте тези основни препоръки:

  • Избягвайте консумацията на пукнати яйца, особено ако са престояли извън хладилника.
  • Съхранявайте боядисаните яйца на хладно място веднага след празника.
  • Не използвайте яйцата единствено за украса – ако ще останат на трапезата, по-добре подберете такива, които няма да ядете.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,да

    7 3 Отговор
    Левите яйца са с дълга трайност, десните повече!
    Паулу Куелю
  • 2 не знам

    12 5 Отговор
    Знам едно, че у нас като наближи Великден, яйцата поскъпват драстично,а в Германия ги намалят за да може всички да купуват колкото си искат. Тази комунистическа идея не я разбирам честно. Така беше по време на тоталитаризма, така е и сега. Защо комунистите в България като тръгнаха да се правят на капиталисти,поне едно нещо да бяха взели от капиталистите.
  • 3 Юрданка

    8 0 Отговор
    Срок?докато се изядат.Нищо не хвърлям.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 123456

    9 0 Отговор
    Четвъртък се боядисват , в неделя се закусва с тях , а вечетра се слагат в салатата ,понеделник се подушват и евентуално пак се закусва с тях и вторник се хвълят .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост666

    2 4 Отговор
    Ако свариш 10 15 яйца няма проблем но ако свариш 30 или повече . Аз не варя и не боядисвам защото не вярвам в тези неща .
  • 8 СПРАВЕДЛИВ

    2 0 Отговор
    Яйцата, месото и млякото са животински продукти и около тях има доста особености, за да бъдат те безопасни и действително полезни, без да ни излагат на опасност. Никога не трябва да забравяме, че когато са сурови, са още по-опасни, за да внесат някаква зараза в кухнята ни или в хладилника. Обработката им, преди и докато минат термична обработка трябва да е много внимателна и на тях трябва да се гледа като извор на зараза, а след термична обработка, трябва да се съхраняват правилно, за да не се замърсят.
    Много честа практика е, когато боядисани яйца се поставят в корите, с които са купени. Дори и не се замисляме колко мръсни са тези кори и как замърсяват сварените и боядисани яйца със салмонели, орнитовируси и птичи грип, защото суровите яйца са стояли в тези кори. Доста често, естетиката не е съвместима с хигиената.