Утре е Велика събота – последният ден преди Възкресение Христово и моментът, в който домовете ухаят на козунаци, а ръцете се потапят в багри – време за боядисване на великденските яйца. Всички знаем, че белите яйца поемат боите по-добре, придават по-наситени и ярки цветове и превръщат великденската трапеза в истински празник за очите. Но какво да правим, когато на пазара трудно се намират бели яйца?
Много хора се чудят защо някои яйца са бели, а други – кафяви. Отговорът е в генетиката на кокошките. Обикновено белите кокошки снасят бели яйца, а кафявите – кафяви. Цветът на яйцето зависи от пигментите, произвеждани в яйцепровода на птицата. Интересен факт е, че цветът на черупката не влияе на хранителната стойност или вкуса на яйцето – различна е само „опаковката“.
Домашен трик: Как да избелите кафяви яйца?
Ако не сте намерили бели яйца, не се отчайвайте – има начин да избелите кафявите в домашни условия. Процедурата е проста, а резултатът – забележимо по-светли черупки, които ще поемат по-добре боята. Ето какво ви трябва:
Необходими продукти:
- Кафяви яйца
- Вода
- Оцет (9%)
- Тенджера
- Лъжица
- Малка купа
- Четка или гъба за съдове
Стъпка по стъпка:
- Поставете яйцата в тенджера и ги залейте с равни части вода и оцет – например по една чаша от всяка течност, докато яйцата се покрият.
- Загрейте сместа и оставете да заври.
- По време на варенето ще се появи кафява пяна – отстранете я с лъжица.
- След като заврат, варете яйцата 10 минути.
- Извадете ги и ги накиснете в студена вода за няколко минути.
- Изплакнете всяко яйце под течаща вода, като нежно го четкате с гъба или четка. Така ще отстраните остатъците от пигмента по повърхността.
Важно е да отбележим, че яйцата може да не станат съвсем бели, но ще придобият значително по-светъл цвят – достатъчен, за да постигнете по-красиви и ярки великденски тонове при боядисване.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 въпроса е
18:59 18.04.2025
2 Абе
Коментиран от #7
19:21 18.04.2025
3 Бай онзи
20:33 18.04.2025
4 Някои
20:46 18.04.2025
5 Механик
Вероятно рецептата важи за щраусови яйчица.
21:51 18.04.2025
6 СПРАВЕДЛИВ
01:05 19.04.2025
7 СПРАВЕДЛИВ
До коментар #2 от "Абе":
Кафявите яйца са с по-здрави черупки, което е важно както за великденските празници, но и са по-безопасни по тази причина, защото по-трудно в тях могат да проникнат салмонели, а и са готови боядисани в бежово и върху тях може лесно да се рисува.01:13 19.04.2025
8 Уса
05:05 19.04.2025