"Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.
"Месото загуби стойността си"
Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите. "Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц. Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.
Ниски цени, евтина продукция
Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента предизвикваше едва ли не гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над 2 милиона животни. През 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.
Скандалите, от които не произтече нищо
Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите предприятия редовно стават обект на критики в медиите, при това от години. Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.
Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Но някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. Той също е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".
Автор: Барбара Бернер
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 бат Тонка
15:03 08.06.2021
2 Иван
15:04 08.06.2021
3 селянин
15:04 08.06.2021
4 Забравяте нещо
15:04 08.06.2021
5 Тошко
15:16 08.06.2021
6 тортиля
Авторка: Бара бара Бернер
15:19 08.06.2021
7 Норкос
15:19 08.06.2021
8 Вили
Сега искат да ни накарат и да не ядем.
Изроди долни.
Какво като не ям месо .Китай и Индия и всички като тях ще продължат да изхвърлят тонове химикали в името на евтино то производство от което си купуват всички включително и веганите
15:20 08.06.2021
9 Гого
Коментиран от #17
15:23 08.06.2021
10 гост
15:24 08.06.2021
11 Измама
15:30 08.06.2021
12 Работил в Германия
15:33 08.06.2021
13 Тази
15:42 08.06.2021
14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #15, #16
15:44 08.06.2021
15 Edg
До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
При частника е по-качествено големите вериги не е толкова добро имаше и репортажи по тази тема.17:10 08.06.2021
16 Айде
До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Стига ве,на месарницата при месар е не повече от 6-6.50евро свинско,заклано преди няколко часа,агнешко9-11евро в турска месарница клано както казва продавача на разсъмване.17:40 08.06.2021
17 Живея там
До коментар #9 от "Гого":
Лъжеш. Ако са на тази цена са преоценени по 50% което значи че срока им изтича днес. И пак не се връзва. Мариновани ребра на тази цена на няма, дори и Лидълски.Коментиран от #18
18:49 08.06.2021
18 Гого
До коментар #17 от "Живея там":
Бремен,Нойещадт,магазина е Netto.18:54 08.06.2021
19 От Германия
18:55 08.06.2021
20 Бай Шиле
21:27 08.06.2021
21 Този коментар е премахнат от модератор.