14 Март, 2023 11:36 2 910 12

Ново изискване към заведенията, опасения от повишаване на цените

  • цени-
  • храна-
  • ресторант-
  • ресторанти-
  • заведения-
  • разходи-
  • повишаване на цената

Румънците ходят все по-рядко на ресторант и спестяват от десерта

Ново изискване към заведенията, опасения от повишаване на цените - 1
Снимка: Shutterstock

От 15 март тази година влизат в сила нови изисквания към заведенията за хранене в Румъния, които според местните медии вероятно ще се отразят и върху джоба на клиентите. Според новите правила менютата на ресторантите освен общата информация трябва да съдържат и данни за количеството на продуктите, хранителната стойност, добавките и алергените, предаде БТА.

Изискванията, наложени с решение на Националната служба за защита на потребителите (НСЗП), ще важат за ресторантите и заведенията за бързо хранене в страната, включително за столовите и закусвалните. При онлайн поръчка клиентът също ще трябва да има достъп до подробна информация за съдържанието на ястията.

Новите правила трябваше да влязат в сила още през декември, но бяха отложени за март тази година. Ако управителите на ресторанти не се съобразят с тези изисквания, първоначално ще получат предупреждение, а на по-късен етап ще бъдат налагани и глоби, посочва изданието "Щир де Клуж". Според собствениците на заведения за хранене това решение означава допълнителни разходи за изготвянето на менютата. Това са разходи, които в крайна сметка ще бъдат поети от клиентите, отбелязват те.

В съобщение на НСЗП се отбелязва, че заповедта от 2022 г. съдържа "важни елементи за здравето на потребителите, смятани от специалистите на институцията за особено важни и в интерес на потребителите, тъй като, ако съгласно Регламента на ЕС 1169/2011 е задължително представянето на всички данни, свързани със съставките на хранителните продукти и хранителната им стойност, нормално е да присъства същият тип информация, която описва един кулинарен продукт, сервиран в заведение за обществено хранене". По този начин потребителите могат да вземат осъзнато решение, когато избират един продукт или друг в подобно заведение, отбелязва службата. Изискването за подробни опасания в менютата на ресторантите трябваше да влезе в сила на 20 декември миналата година, но мярката беше отложена за март, за да могат икономическите оператори да имат необходимото време да включат в менютата всички необходими информации с максимална точност, отбелязва "Евениментул зилей".

Ресторантьор: "Ако включим всички съставки и суровини, менюто ще заприлича на Библия"

Според изданието СтартъпКафе новият регламент изисква от заведенията за хранене да предоставят информация за типа и количеството на съставките, които превишават 20 г. в крайния продукт; да предоставят информации за хранителната стойност и използваните хранителни добавки, като при дистанционни поръчки тази информация трябва да бъде достъпна преди завършване на поръчката; информацията за хранителната стойност трябва да показва енергийната стойност и количеството на мазнините, на наситените мастни киселини, на захарите и на солта.

Всички тези информации трябва да бъдат посочени на видно и лесно достъпно място до съответния продукт, без да бъдат скривани от други текстови или фотографски материали, в книжното меню или на таблото, на което е обявено менюто. Информацията също така трябва да присъства и в онлайн менютата. Изданието цитира мнения на предприемачи от ресторантьорския сектор за новите правила. Според Даниел Миские, генерален директор на веригата ресторанти Сити Грил (City Grill), изготвянето на новите менюта ще изискват консултация с нутриционист.

"Очевидно ще трябва консултация, ще има нужда от нутриционист, който да изчисли този енергиен баланс. Освен този разход, според мен няма други. Разбира се, стига да не преминем в зоната, в която менюто ще трябва да включва абсолютно всички състваки, които съдържа продуктът, всички суровини, които съдържа крайният продукт, и менюто се превърне на практика в една Библия", коментира той. Миские смята, че за собствениците от ресторантьорския сектор може да бъдат от полза и приложенията, които изчисляват хранителния баланс. Но все пак, "ако се придържаме към буквата на закона, ще бъде трудно да напишеш какво съдържа сармата. Много сложно ще бъда да опишеш всичките продукти, да имаш двуезично меню - и на румънски, и на английски", отбелязва той.

НСЗП: "Не питаме за възрастта на прасето и къде е пасло"

Председателят на Националната служба за защита на потребителите (НСЗП) Хория Константинеску от своя страна обясни в интервю за СтартъпКафе, че новият регламент е румънска инициатива и че според него изискванията не са толкова трудно изпълними. "Трябва да знаем точно какви съставки са използвани, какви суровини са използвани, в какво количество. Да разберем дали например там, където се казва, че има сметана, не се използват всъщност растителни мазнини, да разберем дали съответният продукт съдържа сол, захар или мазнини", обяснява той.

Константинеску уточнява, че според заповедта на НСЗП до името на продукта в скоби трябва да се посочи броя на Е-тата, които съдържа, за да знаят хората "дали са започнали процеса на балсамиране още приживе". "От проучването на някои менюта на известни фаст-фууд ресторанти ще установите броя на Е-тата, присъстващи в продукта. Оказва се, че един свински/телешки гирос съдържа до 27 Е-та", казва още председателят на НСЗП, цитиран от в. "Адевърул".

По думите му идеята е дошла след разговори с асоциациите за защита на интересите на потребителите, които са заявили, че много хора са загрижени за това дали един продукт включва хранително добавки или не. Следователно, ако ние "търсим в магазините "чисти" етикети, тоест с възможно най-малко химикали в един хранителен продукт, защо, ако сме го извадили от опаковката и сме го поставили в чинията в един ресторант, тези информации да са ни чужди?", коментира Константинеску.

По думите му не става въпрос за прекомерни изисквания, както някои хора погрешно са разбрали. "Аз не съм питал за възрастта на прасето и къде е пасло", подчертава той. Председателят на Националната служба за защита на потребителите казва също, че това е румънска инициатива, която не е заимствана от европейските практики. Той отбеляза, че е уведомил Европейската комисия за издаването на заповедта и не е получил някакво предупреждение или мярка за спиране на тези нови правила в ресторантите. "Това не означава, че ще бъдат наложени на европейско ниво, но ето че можем да имаме инициативи и без да чакаме първо другите да ги предприемат и ние после да ги приложим", изтъква още Константинеску.

Румънците ходят все по-рядко на ресторант и спестяват от десерта

"Поскъпва ходенето на ресторант. Клиентите ще бъдат тези, които ще понесат в крайна сметка цената за измененията в менютата", пише по повод влизането в сила на новите правила в. "Евениментул зилей". Разходите за съобразяването на менютата с изискванията за подробно описание на продуктите несъмнено ще удари по джоба на клиентите, посочва изданието, като отбелязва, че румънците и без това все по-рядко посещават ресторанти заради инфлацията.

Проучване, осъществено през ноември 2022 г., показва, че един от всеки двама румънци ходи на ресторант по-рядко сега, отколкото преди нарастването на инфлацията (според данни от тази седмица годишното ниво на инфлацията през февруари тази година е достигнало 15,5 процента). Половината от анкетираните признават, че ходят рядко или много рядко на ресторант. Това показва рязка промяна спрямо навиците отпреди пандемията, когато мнозинството от румънците (53 процента) са излизали по-често. Данните сочат, че 27 процента от румънците ходят много рядко на ресторант (веднъж месечно или по-малко), докато 21 процента казват, че правят това 2-3 пъти месечно. Попитани какво правят, за да намалят цената на консумацията, 35 процента от анкетираните отговарят, че се ориентират към продукти от менюто, които имат по-достъпни цени. Също така 23 процента посочват, че се отказват от десерта, 12 процента - че споделят едно ястие с някой друг, а 3 процента казват, че не поръчват храна, когато излизат на заведение, а само нещо за пиене.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алибегов

    3 1 Отговор
    То и тук така-една пица за двама-пфууу,пинтии-ама за битов алкохолизъм и цигари има...
  • 3 Христо Иванов ДБ

    9 2 Отговор
    Заведения и ресторантите са само за баровци като Асен и Кирчо, и такива като мен, в ресторантите за бачкатори на заплата няма място

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Шеф Дън

    5 1 Отговор
    Мамалига с американска ГМО царевица, мммм ями, ями!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ти изобщо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Иванов ДБ":

    От Депутатската столова излизал ли си?

    Коментиран от #8

  • 7 инфлуЛенца

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Иванов ДБ":

    Ако ви заходят от погрешния ъгъл, ще има и за вас!
  • 8 Христо Иванов ДБ

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ти изобщо":

    Еее.. момче не се излагай за 2 години получих 800 хил долара от Америка за България купих си апартамент в Брюксел и обикалям по Европа в най скъпите ресторанти.
  • 9 Нема ляп в Руссия

    3 2 Отговор
    Ний тука се лигавим там хората ядът талаш от бор

    Коментиран от #10

  • 10 Обратен

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Нема ляп в Руссия":

    Скоро ще си лижеш кую за сол
  • 11 Баба Гица

    2 2 Отговор
    В ресторант ям пържени картофи. Най- безопасно е. А има всякакви алергични реакции. Един млад мъж си поръчал доматена салата и след като я изял, изпаднал в шок и починал. Доматите били гмо оранжерийни. Имали ген на Дълбоководна риба, за да са устойчиви на студ, а той бил алергичен към риба. Миналата седмица 17 годишна почина в испания след като пила кафе с приятели в кафене. Официалната версия беше, че кафето било замъвсено с остатъци от мляко, към което била алергична. Има много хора с всевъзможни алергии, които се размножават и всяко следващо поколение е все по-дефектно. А след инжектирането може всичко да им стане.
  • 12 Домнул домошар

    0 0 Отговор
    Каква Румъния бе,какви заведения????Аз у нас е заведение не влизам,камо ли в Румъния...
    Поркам си Грозданката и буча салатката у дома...
Новини по държави: