"Господи, изпрати ни вода!" - думите на епископ Себастиан Чико засега изглежда остават нечути. От месеци в южната испанска провинция Хаен не е валяло. Наскоро епископ Чико поведе през едноименния главен град на провинцията църковна процесия, в която се включиха и много производители на маслини от региона. Те също отправиха своите молитви за дъжд.
И има защо: ако не завали дъжд, те ще трябва да отпишат реколтата - за втора поредна година. Последиците от това обаче са за всички, а не само за фермерите: и без друго високите цени на зехтина ще продължават да нарастват.
"Без вода няма маслини. А без маслини, провинцията страда", казва епископ Чико. "Икономиката ни зависи от производството на маслини." 66 милиона маслинови дръвчета растат в хълмистата провинция Хаен с население от 630 000 души. Това е най-важният регион за отглеждане на маслини в света, там основно се прозвежда зехтинът, консумиран в Европа.
Вода за жители и туристи, но не и за фермите
И метеоролозите не могат да зарадват испанските земеделски производители с добри новини. Недостигът на вода в страната причинява проблеми не само на маслиновите фермери в Хаен. Поразена е и голяма част от останалото селско стопанство в страната. Испанската държавна метеорологична служба съобщи, че не се очакват по-сериозни валежи чак до есента. А изследователите на климата отправят още по-отрезвяващи предупреждения: в дългосрочен план Испания ще трябва да се приспособи към по-високи температури и по-малко валежи.
Водната драма на Хаен може да се наблюдава и в язовирите във вътрешността на страната. Сега, през пролетта, те са запълнени едва на 25 процента. Това може и да е достатъчно за снабдяването на населението и туристите с питейна вода, но фермерите получават едва четвърт от нормалните количества.
Дори и издръжливите маслинови дървета са в опасност
"Положението е катастрофално", признава Хуан Луис Авила, производител на маслини от Хаен. "Тази година е застрашена не само реколтата, но и бъдещето на маслиновите плантации", казва той. Имаше няколко горещи вълни напоследък и цветовете на много дървета буквално изгоряха при почти 40 градусовите температури, обяснява още той. Голяма част от маслиновата реколта, която обикновено се прибира между ноември и февруари, вече е загубена, посочва Авила. Според него положението никога досега не е било толкова лошо. Миналият сезон беше лош, а недостигът на дъжд и горещите вълни се усетиха още през 2022 година. Това беше и най-топлата година в Испания, откакто се водят метеорологични регистри. "Реколтата беше със 70% по-слаба в сравнение с предишни години", казва Авила. Той прогнозира, че през следващия сезон реколтата вероятно ще бъде още по-слаба.
Не само Испания страда от сушата
През сезон 2021/22 г. Испания все още е произвеждала почти 1,5 млн. тона зехтин. През 2022/23 г. това количество вече е било 680 000 тона - по-малко от половината спрямо предишния. Ако мрачните прогнози се сбъднат, през 2023/24 г. отново може да се стигне до мащабни загуби.
Ситуацията не е по-добра и за производителите на маслини от Португалия и Италия. Това допълнително вдига цените на зехтина на европейския пазар. Някои испански производители дори са започнали да предлагат нов продукт, в който смесват скъпоценния зехтин с далеч по-евтиното слънчогледово олио. Тази смес е с по-изгодна цена. За разликата в съставките спрямо обикновения зехтин може да се разбере единствено от дребния шрифт на етикета.
През 2021/22 г. европейските земеделски производители са произвели малко под 2,3 млн. тона зехтин, според статистически данни от ЕС. През 2022/23 г. това количество вече е било малко под 1,4 милиона тона. Ако секторът не е още по-зле, това се дължи на Гърция, където недостигът на вода се усеща по-слабо. Това е и единствената европейска страна, която в последния сезон успя да увеличи производството на зехтин. Проблемите на маслинените плантации доведоха до рекордно поскъпване на зехтина. Неговата стойност в Европа вече е средно с 50% по-висока, отколкото е била преди 12 месеца, сочи проучване на ЕС. Всичко това означава, че има риск зехтинът, който е незаменима част от средиземноморската кухня, да се превърне в луксозна стока.
Автор: Ралф Шулце
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Танте Урсула
Коментиран от #3
23:48 10.05.2023
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Последния Софиянец
До коментар #1 от "Танте Урсула":
А ватите кушат кюмур!Коментиран от #4, #5, #9
23:51 10.05.2023
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
00:05 11.05.2023
8 Бам Бам
00:18 11.05.2023
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Гръч
01:44 11.05.2023
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Козел
09:22 11.05.2023
15 Този коментар е премахнат от модератор.