Месото е най-важно: то трябва да е агнешко или от теле на не повече от 16 месеца. Друго месо не може да бъде използвано за дюнер. Такова е настояването на Турската федерация по дюнерите. Тя е внесла искане в ЕС дюнерът да бъде защитен като "традиционен специалитет", което засяга не само месото, но и мариноването, нанизването му на шиша, както и точно определеното време за печене, информира германската обществена телевизия АРД.
Има и точни указания как трябва да бъде отрязано месото от шиша – отгоре надолу, на ивици от два до пет милиметра, със специален нож за дюнер с дължина от около 55 сантиметра. По отношение на другите съставки – хляба, соса и салатата – ограничения няма.
Изискванията са много детайлни
Ако внесената заявка бъде удовлетворена, дюнерът ще влезе в една и съща категория с италианската моцарела или шунката серано – те са сред 90 защитени до момента от ЕС "гарантирано традиционни храни". Оттам следва, че те могат да се произвеждат и продават под съответното име само съгласно критериите, които са били утвърдени от ЕС по искане на заявителя.
Продавачите на дюнер в ЕС ще трябва в бъдеще да се съобразяват с тези критерии. А това или ще доведе до повишаване на цената, или ще се наложи промяна на името, посочва АРД.
Дали в бъдеще дюнерът ще се казва "въртящ се шиш"?
Може да се стигне дотам, че досегашните дюнерджийници в бъдеще да се казват "заведения за въртящи се шишове", ако искането от Турция се увенчае с успех, прогнозира германската обществено-правна медия. "Оттам нататък ще се наложи дюнерите да бъдат наричани другояче, ще се стигне до липса на прозрачност, трудности при разграничаването и правна несигурност", предполагат от Германския съюз на хотелиерите и ресторантьорите.
Поради това оттам смятат, че актуалната инициатива от Турция е само във вреда на клиентите. "Тъй като във внесеното искане не става дума изрично за стандартите за качество, а за това какво се разбира в Германия под дюнер."
А в това отношение стандартите за качество в Германия са фиксирани в разпоредба още от 1992 година: тя предвижда делът на каймата в дюнерите да е максимум 60 процента. Пилешките дюнери изобщо не се споменават, макар междувременно да са широко разпространени.
Германия - центърът на дюнера в Европа
Дружеството на турските производители на дюнер в Европа със седалище в Берлин също се отнася по-скоро скептично към новите правила за защита, но засега се въздържа от официално изявление, пише АРД.
По данни на това дружество в Германия браншът има 2,4 милиарда евро оборот годишно, а в Европа като цяло – 3,5 милиарда. Експертката по защитата на потребителите Ана Кавацини, представителка на Зелените в Европарламента, смята, че в момента в обществения дебат има твърде голяма съпротива. "И това, че и много организации вече са изразили мнението си, ще окаже влияние."
Германската обществено-правна медия припомня тук обаче, че има и други хранителни продукти от държави извън ЕС, които са защитени в Европа като традиционен специалитет – например морската сол от Гвинея и турското кафе.
Много спорове във връзка с произхода
Федералната служба за селско стопанство и прехрана вече е отправила десет "обосновани възражения" от Германия срещу вписването на дюнера като гарантирано традиционен специалитет. Тези възражения ще бъдат предадени на Европейската комисия до 24 юли, пише АРД.
След това комисията ще започне консултативна процедура, която за период от шест месеца трябва да доведе до решение. Това едва ли ще е лесно, смята евродепутатката Марион Валсман: "Именно при дюнера има много спорове относно неговия произход. Така че не е ясно кой би трябвало да получи правата за интелектуална собственост". В крайна сметка Европейската комисия е тази, която трябва да вземе окончателното решение, включително на базата на препоръката на Европейската агенция за интелектуална собственост.
Валсман казва пред АРД, че е "много трудно въобразимо дюнерът да получи защитен статут на гарантирано традиционен специалитет, какъвто е например случаят с неаполитанската пица". Защото макар корените на дюнера да са в Турция, той става популярен благодарение на турските мигранти в Германия – и в различните си варианти почти се е превърнал в германско национално блюдо.
Катрин Шмид (ARD)
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния Софиянец
07:45 22.07.2024
2 питахте ли талибаните за това?
07:46 22.07.2024
3 Гост
07:47 22.07.2024
4 УРСУЛ
07:50 22.07.2024
5 Терзиев
Коментиран от #11, #33, #49
07:51 22.07.2024
6 При
Коментиран от #10, #45
07:51 22.07.2024
7 Викаш значи
07:52 22.07.2024
8 освен дюнера
07:52 22.07.2024
9 Казах ли ви
Браво на Дойче Веле, че не си мълчи!
Коментиран от #23, #47
07:52 22.07.2024
10 по точно
До коментар #6 от "При":
Най-малко 12 милиона са мюсулманите тамКоментиран от #17
07:54 22.07.2024
11 ШиВачев
До коментар #5 от "Терзиев":
питай "ромляните"! и ромляците..............07:54 22.07.2024
12 Злобното Джуджи
Умрел съм баш за смрадливото им агнешко ))))
Коментиран от #20
07:55 22.07.2024
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Цецу Сансьорния
07:58 22.07.2024
15 Тираджия
Коментиран от #29, #48
07:58 22.07.2024
16 Тираджия
До коментар #13 от "Механик":
Арабите правят шаварма. Подобно на дюнера.Коментиран от #30, #34
08:00 22.07.2024
17 Тони
До коментар #10 от "по точно":
По скоро са над 20 милиона . Който е ходил там знае че немците са вече малцинство.08:01 22.07.2024
18 реру
От РФ няма опасност да изчезне, защото McDonalds вече масово е заменен с Шаурма...
08:02 22.07.2024
19 Приеха ЕС в Азия
08:03 22.07.2024
20 Урсула
До коментар #12 от "Злобното Джуджи":
свинско, пилешко или кълцана наденица..абе аз казах ли ви, че всички в ЕС вече ядете само насекоми!!!08:04 22.07.2024
21 Хахаха
08:06 22.07.2024
22 Калпазанин
08:13 22.07.2024
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Като гледам
08:24 22.07.2024
25 в германия имат хамбургери
08:55 22.07.2024
26 Ха сега де...
09:10 22.07.2024
27 Германистан на три минарета
09:14 22.07.2024
28 любител
09:18 22.07.2024
29 Ко речи?
До коментар #15 от "Тираджия":
И тук, ако поискаш, няма да ти сложат бял чеснов сос, а жълт с майонеза.09:25 22.07.2024
30 Този коментар е премахнат от модератор.
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Жжжжж
09:33 22.07.2024
33 Жжжжж
До коментар #5 от "Терзиев":
А тези "цигански ядения"са в твоята кухня от 600 години насам. Като изключиш свинското ,всичко друго е турска кухня09:35 22.07.2024
34 Иван Иванов
До коментар #16 от "Тираджия":
В руските кавказки републики, където населението е предимно мюсулманско, това ястие се нарича шаурма. В северните части на Русия е шашлъйк.Коментиран от #50, #54
09:43 22.07.2024
35 Пилотът Гошу
09:49 22.07.2024
36 Няма, няма да изчезне
- Гледай бе Мехмет, какво интересно име, Гюнтер!
- Да бе Али, отде се е взел тоя?
Коментиран от #39, #43
10:34 22.07.2024
37 Напротив
До коментар #13 от "Механик":
Дюнера си е турско ястие ,както и кебаба само че по различно. Арабите също имат тяхна версия ,която е шаварма ,но шаварма на турски е чевирме и значи върти се или нещо което се върти т.е думата дюнер на турски има същото значение. В Германия дюнера е различен от този в Турция. В Германия и в други държави дюнера от турци и кюрди ,които живеят в самата държава с малко по различни съставки .10:52 22.07.2024
38 От чужбина
.
Коментиран от #41
10:57 22.07.2024
39 От чужбина
До коментар #36 от "Няма, няма да изчезне":
Третата Световна война. Руската армия е обградила Берлин. От руските окопи: -Немецо, предай се!В берлинския окоп: -Хасане, от къде да им намерим сега немец?
11:02 22.07.2024
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Дюнерът не е арабски
До коментар #38 от "От чужбина":
Началото му идва от турските яничари които нанизвали месо на огромни въртящи се шишове15:22 22.07.2024
42 Листопад
16:13 22.07.2024
43 Третата световна война
До коментар #36 от "Няма, няма да изчезне":
Руснака стои пред райхстага и вика: Немецо, предай се! Вътре Али и Мехмед си говорят: Откъде да му намерим сега немец на тоя.19:57 22.07.2024
44 Забравихме
23:55 22.07.2024
45 фикс
До коментар #6 от "При":
Според Statistisches Bundesamt (Федерална статистическа служба на Германия) през 2021 г. в Германия е имало 3,7 милиона души с турски произход и 1,4 милиона души с турско гражданство.13:54 23.07.2024
46 ганю
не е цяло парче мръвка
една лъжица катран цяла каца с мед разваля
немското си е немско
18:53 23.07.2024
47 ганю
До коментар #9 от "Казах ли ви":
затова и концлагерите стоят яза всеки случай
18:54 23.07.2024
48 ганю
До коментар #15 от "Тираджия":
аромата на чесъна маскира този на опиумасигурно затова го слагат
18:56 23.07.2024
49 ганю
До коментар #5 от "Терзиев":
арабско е18:56 23.07.2024
50 ганю
До коментар #34 от "Иван Иванов":
шашлъйк това е шишче на скара по руски а не дюнер19:02 23.07.2024
51 ПънкТуФънк
04:16 30.07.2024
52 мишо
Коментиран от #55
13:40 27.08.2024
53 Ценителка
15:10 27.08.2024
54 ама
До коментар #34 от "Иван Иванов":
шашлика е нещо съвсем друго, името му произлиза от "шашка", в автентичния му вид кавказките юнаци са нанизвали парчета овнешко месо на шашките и са го пекли на огъня, след като получава широко разпространение се променя и инструментариума, използуват се специални големи шишове, както и различни видове месо, а познатите ни шишчета ги оприличавам с шашлик в детска възраст, но и шишчето може да си е много добро ако е от добро месо, а не от обрезки, които за да не се чуди какво да ги прави "майстора ги превръща в шишчета.00:12 15.10.2024
55 хъхъ
До коментар #52 от "мишо":
наскоро ми попадна някаква статия за преживяванията на някаква английска звезда във Варна, забравих кой беше, но човекът споделяше със своите почитатели и сънародници, че е имал удоволствието да опита български домат "Биволско сърце" и с възторг заявява, че дори само за това пак би дошъл тук, а "пластмасовите топки", които ядем (в Англия и Европа) са далече от истината, ама за съжаление и тука е така с "пластмасовите топки", затова ям домати само в сезона, когато местни производители продават стока от нивите, защото от другите имам проблеми със стомашно-чревния тракт.00:31 15.10.2024