Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че има все повече доказателства за рисковете, които представляват.
Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене.
Професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло ще подчертае нарастващата опасност, която представлява вредната храна за децата и възрастните, на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица.
"Подобни храни увеличават своя дял и доминират в световната диета, въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания", каза Монтейро пред "Гардиън" преди конференцията в Сао Пауло.
"СПХ изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради вредните си свойства. Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето, като например диабет", посочи Монтейро.
Суровото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на СПХ, като зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки, готови ястия и други бързи храни.
В Обединеното кралство и САЩ повече от половината от средния хранителен режим вече се състои от свръхпреработени храни. За някои хора, особено за по-младите, по-бедните или от райони в неравностойно положение, е характерно хранене, включващо до 80% СПХ.
През февруари най-мащабният преглед от този вид в света установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни за здравето последици, включително по-висок риск от сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Танас
Коментиран от #2
19:30 27.06.2024
2 Хаха
До коментар #1 от "Танас":
Как иначе? Излезе за веган бургерите, че всъщност са канцерогенни и водят и до сърдечни проблеми, ама иди кажи да ядат истински пържоли. Сутрин задължително зърнени закуски с много захар и оцветители, соево мляко...Иначе за протеиновите барове разбирам нуждата им. От растения организмът усвоява към 10% от протеина спрямо 90% от месо. С желязото е същото- хем желязо(кръв, месо) се усвоява 90%, добавките с клизма до 10ина%. А тялото има нужда от 2-3гр протеин на кг тегло. Така бухай вместо 1 пържола 2 кила боклуци и се чуди що 70-80% в САЩ са затлъстели и децата са на 40-50% с предиабет.
23:19 27.06.2024