21 Септември, 2024 17:41 3 005 10

Шоколадът, съдържащ 70% какао, е изключително полезен за здравето

  • шоколад-
  • черен шоколад-
  • какао-
  • здраве-
  • полезен

Любителите на шоколада имат повод за радост

Шоколадът, съдържащ 70% какао, е изключително полезен за здравето  - 1
Снимка: Shutterstock

Любителите на шоколада имат повод за радост, тъй като един от водещите британски диетолози им донесе сладки новини.

Ученият и професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон Тим Спектър твърди, че любимото ви сладко лакомство може да има големи ползи за здравето ви - при условие че съдържа над 70% какаова маса. Според основателя на здравното приложение Zoe и автор на новата готварска книга „Храна за цял живот“ похапването на черен шоколад може да предотврати сериозни здравословни проблеми, съобщи Mirror.

Магията се крие в полифенолите - вещества, открити в шоколада с високо съдържание на какао, които помагат за намаляване на възпаленията - което потенциално може да предотврати заболявания като деменция, артрит и диабет. В последната си публикация в Instagram професор Спектър написа: „Всеки обича шоколад“.

Аз знам, че го обичам, и нямах нужда книгата ми да ми го казва. Но писането на книгата ми разказа много повече за това какво има в шоколада, което е не само вкусно, но всъщност е полезно за нашето здраве. И става дума за шоколади с добро качество, с над 70 % какао в него, защото всичко това е от растение, а самите зърна са пълни с полифеноли, които се увеличават чрез процеса на ферментация. Така че тези полифеноли са наистина полезни за нас и ни дават много от предимствата на консумацията на шоколад“, добави той, предава БГНЕС.

Спектър посочи, че първокласният шоколад е не само удоволствие за вкусовите рецептори, но и средство за увеличаване на приема на фибри, което е от решаващо значение, тъй като 90% от хората не достигат препоръчителните 30 г фибри дневно. Той твърди, че увеличаването на количеството фибри с 5 г всеки ден може да намали значително кръвното налягане, дори повече от солта.

В шоколада има и фибри, а нормална порция черен шоколад съдържа над два пъти повече фибри от еквивалентната филия пълнозърнест хляб. Така че шоколадът е чудесно нещо, което можеш да си вземеш като малко лакомство в края на деня, знаейки, че освен че е изключително вкусен, той е и много полезен, и аз със сигурност му се наслаждавам“, каза диетологът.

„Какаото е богат източник на полифеноли като флаваноли, които действат като ракетно гориво за чревните микроби, като засилват растежа на полезните чревни бактерии и намаляват броя на патогенните или лошите бактерии. Едно проучване установи, че общото съдържание на полифеноли в какаото на прах надхвърля това на така наречените „суперхрани“ акай, боровинки и нар“, заяви Спектър.

„Едно от нещата, които винаги изненадват хората, е колко много фибри има в шоколада - около 712 г в 100 г черен шоколад със 70% какао, чийто процент се увеличава с увеличаване на какаото. В 85-процентното блокче Lindt се съдържат 15 г фибри на 100 г блокче или 6 г на 40 г порция“, обясни професорът.

„Това са значителни количества, когато си спомните, че средният европеец консумира общо 15 г или по-малко на ден, въпреки че не ви предлагам да замените зеленчуците с черен шоколад. Някои шоколадови блокчета съдържат емулгатори, така че е най-добре да проверите етикета и да изберете най-високия процент, който можете да ползвате, за да намалите до минимум съдържанието на захар и да увеличите съдържанието на полифеноли и фибри“, добави Спектър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    11 10 Отговор
    Захарта в шоколада унищожава всички ползи от полифенолите и ви кара да ядете още повече сладко. Накратко, води до диабет, артериосклероза, деменция, инфаркти, инсулти, и рак.
  • 2 Пазете децата!

    4 7 Отговор
    Шоколадът е вреден, съдържа алуминий. Един цял шжколад надвишава многократно дневната допустима доза!

    Коментиран от #7

  • 3 6нтщ5ж

    3 6 Отговор
    Да давате на децата си шоколад, е все едно да им давате да пият кафе, защото шоколадът съдържа КОФЕИН!
  • 4 Има ли алуминий в шоколада?

    4 7 Отговор
    Чайовете са лидери по съдържание на алуминий, както и шоколадът и какаото. Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова повече алуминий има - но и толкова по-малко захар.
  • 5 Шоколадът съдържа ли алуминий?

    1 6 Отговор
    Средните концентрации на алуминий в какаото на прах бяха между 5 mg/kg и 290 mg/kg, а средните концентрации на кадмий бяха между 0,08 mg/kg и 0,68 mg/kg.
  • 6 Име

    3 1 Отговор
    Кафе, какао, ръж, малко захар!
  • 7 Случайно да знаеш,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пазете децата!":

    че мозъкът се храни единствено с въглехидрати, в частност захари? Така че, в умерени количества шоколадът е изключително полезен за децата, а и за възрастните. Освен това действа като антидепресант
  • 8 Тото 1 и Тото 2

    1 0 Отговор
    Шоколадът , особено черния , е носител на съединения , образуващи оксалати и оксалатни камъни в бъбреците !
    Но истината е , че е МНОГО ВКУСЕН !
  • 9 Реално

    0 0 Отговор
    Да де ама шоколада ако е горчив, то какъв е кефа т него? По-добре да не ям никакъв, отколкото горчиляк. Друго си е фин млечен - наслада за сетивата.
  • 10 Трртътътъ

    0 0 Отговор
    „Едно от нещата, които винаги изненадват хората, е колко много фибри има в шоколада - около 712 г в 100 г черен шоколад със 70% какао, чийто процент се увеличава с увеличаване на какаото. В 85-процентното блокче Lindt се съдържат 15 г фибри на 100 г блокче или 6 г на 40 г порция“, обясни професорът.

    Я, тоя дето го е писал, да го обясни.