Колкото и популярни да са пържолите и хамбургерите, червеното месо има лоша слава в света на здравето. Попитайте всеки лекар или диетолог за здравословното хранене и те вероятно ще ви посъветват да ядете по-малко червено месо и повече фибри.
Диетолозите разказаха пред Parade дали червеното месо е здравословно или не и как редовната му консумация може да повлияе на организма.
Когато определяме дали червеното месо е здравословно, важно е да знаем точно за какъв вид месо говорим. Диетоложката Патриция Колеса обясни, че червеното месо се отнася към мускулните меса като говеждо, телешко, свинско и агнешко.
„Въпреки че червеното месо поражда противоречия през последните години, то може да бъде включено в балансирана диета“, казва тя. Според нея това месо съдържа хранителни вещества като протеини, желязо и цинк, които не се срещат в много други видове храни.
"Червеното месо е един от най-добрите източници на хем желязо, форма на желязо, която е с висока бионаличност и лесно се усвоява от тялото. Това го прави особено ценно за хора с ниски нива на желязо или недостиг на желязо", каза диетологът Кристина Илиен.
В същото време тя препоръчва червеното месо да се яде не повече от два пъти седмично.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
14:19 11.02.2025
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Коприва
Коментиран от #7
14:21 11.02.2025
4 пенсионер от Варна
14:21 11.02.2025
5 хищник
Това е една от най-качествените храни, НО няма за всички, затова ще четете колко било вредно...........
А в комбинация с чаша червено вино е трепач.
14:41 11.02.2025
6 мани беги
14:59 11.02.2025
7 Баба Гошка
До коментар #3 от "Коприва":
Ти руппай копривата и не ни я препоръчвай. Вече телешкото поскъпна яко. Яжте, докато можете да си го позволите! Пък тревопассните да се тъпчат с трева.15:00 11.02.2025
8 Спаси дърво
15:02 11.02.2025
9 Преводач
15:28 11.02.2025