Вегетарианството защитава от диабет, но носи риск от хранителни липси

14 Март, 2025 16:31 500 2

  • вегетарианец-
  • вегетарианство-
  • зеленчуци-
  • хранителен режим-
  • здравословно хранене-
  • диабет

Ново изследване показва предимствата и недостатъците на вегетарианството

Вегетарианството защитава от диабет, но носи риск от хранителни липси - 1
Снимка: Shutterstock

Вегетарианците са по-малко застрашени от диабет тип 2, дори от някои видове рак и стомашно-чревни заболявания, но трудно покриват хранителните си нужди по отношение на омега-3 мастните киселини и витамин D, съобщи АФП, позовавайки се на френските здравни власти.

След като анализира научните изследвания по темата, Френската национална агенция по безопасност на храните (Anses) оценява "ползите и рисковете за здравето, свързани с вегетарианските диети" в становище, което е придружено от препоръки за хранене на хората, които спазват такава диета, предава БТА.

Целта на първите публикувани от агенцията препоръки за хранене на вегетарианци е да им дадат възможност да "оптимизират хранителния си прием, като вземат предвид хранителните си навици и ограничат излагането си на замърсители".

Вегетарианците, т.е. хората, които не консумират никакво месо, риба, мекотели или ракообразни - се делят на две категории. Едните са лактовегетарианци, които приемат яйца, млечни продукти и мед, а другите - вегани, изключват всички храни от животински произход.

Според този доклад вегетарианците са с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с невегетарианците. Според други проучвания при тях може да е по-нисък и рискът от развитие на някои видове рак - на простатата, на стомаха, на кръвта, и на някои офталмологични и стомашно-чревни заболявания.

От друга страна, при вегетарианците има по-висок риск от фрактури на костите и те по-трудно задоволяват нуждите си от желязо, йод, омега-3 мастни киселини, витамини В12 и D - въпреки че при последния данните са същите като за общото население. При мъжете вегетарианци има недостиг и на цинк.

Тези резултати могат да се използват в работата по хранителни добавки и обогатяването на храните, казват от Anses.

Що се отнася до наличието на замърсители в храните, което е "основен проблем" за всички начини на хранене, агенцията "отново подчертава необходимостта от намаляване на излагането" на населението на "най-устойчивите вещества в околната среда, особено металите".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хмм

    1 3 Отговор
    вегетарианството не носи никакъв риск, хранителни липси носи веганството и компенсират с хранителни добавки