Силата на цветята не е само в това да носят усмивка, надежда или пък извинение, но и в това да лекуват. Доказва го именичката 74-годишната Роза Иванова Гайдарова, която прави мед от глухарчета от незапомнени времена. В кюстендилското село Раждавица уверено казват, че той помага при различни болести, съобщава Нова тв.
„Казват ми баба Рози”, признава майсторката. Тя не крие рецептата за сладкия лек. „Оня ден съм набрала глухарчета и утре ще ги варя. Довечера ще ги накисна и утре ще ги сваря. После прецеждам и слагам един килограм захар на един литър вода. Аз обаче го правя с половин килограм захар и става чудесен мед. Като го сваря, го прецеждам, смесвам вече водата и захарта и пак слагам да се вари. Преди да го сваля, слагам лимонтузу, да не се захаросва медът. После го пълня в бурканчета и го кипвам за 5 минути”, споделя баба Рози.
Веднъж готов, медът от глухарчета помага на всеки, който го опита. „Много е ефикасен за бронхити, за бял дроб, изобщо за целия организъм. Коренът на глухарчето се използва против рак. Корените се изваждат, измиват хубаво, докато са пресни, може да ги смелиш и така да ядеш по две лъжички чаени. Може и като са корави да ги вариш като чай и да ги пиеш – по 400 грама на ден. Помага много!”, категорична е Роза Гайдарова.
Казва, че мед прави през една година. Рецептата ѝ завещали нейните баби. От тях е чувала и различни други интересни рецепти. За тях обаче няма как да последвате баба Рози в социалните мрежи. Гозбите ѝ може да усетите само в дома ѝ – в китната и тиха Раждавица.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
Коментиран от #8
08:43 13.04.2025
2 Ми така е, студа като
08:44 13.04.2025
3 И какъв
08:53 13.04.2025
4 Син на Слънцето
09:06 13.04.2025
5 Хараламби
09:09 13.04.2025
6 Фелдкурат Ото Кац
09:10 13.04.2025
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Калпазанин
До коментар #1 от "Пич":
Тва е m@@@ и това не е мед ,а мармалад .пак ще има днес тъп маров тормоз ,медът се прави от пчелите не от бабиКоментиран от #12
09:13 13.04.2025
9 Син на Слънцето
Мит (1) – Медът губи ценните си качества след като се взахари. Но истината е друга! Медът практически не е способен да се разваля и съответствено да губи своите изцерителни свойства. Но и затова срокът за съхранение на меда е неограчен. Интересен факт: малки бурканчета мед са намерени в гробниците на фараоните. Когато са го тествали се оказало, че той не е изгубил нито едно лечително качество и няма практически никакво изменение в своя състав. А при процеса на кристализацията на меда (това което наричаме на български „захаросване”) се променят не свойствата на меда, а неговото физическо състояние, тоест концентрацията на меда и неговия цвят. При което кристализира всякакъв вид мед, но в зависимост от сорта „захаросването” продължава от 3 седмици до 3 месеца. Даже ако видиш на пазара или в магазина след 1-ви октомври не кристализиран „взахарен” мед, значи е фалшив, понеже дотогава трябва да кристализира. Ако не се е взахарил значи е фалшив.
09:17 13.04.2025
10 Син на Слънцето
Мит (2) – горещ чай със мед. За съжаление медът в горещ чай не само, че е безполезен но е и опасен! Става дума за това, че при нагряване до 60 градуса целзий и над в него се образува опасно токсично вещество – хидроксиметил-фурфурол. Тази отрова е способна да се натрупва в черния дроб и става причина за хранително отравяне. А любителите на чайове регулярно пият горещ чай с мед и рискуват да получат ракови образувания в стомаха и червата. Затова мед може да се добавя само и само в топъл чай, а не в горещ. Освен това под въздействие на високата температура се разрушават всички витамини и ферменти. Затова запомнете: Изяжте няколко лъжички мед и след това изпийте чая. Понеже на езика ви се намират много миниатюрни кръвоносни съдове, по време на дъвчене на меда то медът мигновенно ще бъде доставен до всичките ваши жизнено важни органи. Медът никога не трябва да се подлага на термична обработка за да се втечнява, понеже става отровен.
09:20 13.04.2025
11 Син на Слънцето
Мит (3) – Медът в магазина е изкуствен! Това не е истина. Ако на бурканчето е написано, че той е естествен мед, то той е такъв. Съвсем е друго когато производителите правят така, че медът дълго време се съхранява в течно състояние и не се „взахарява” понеже добавят към него консерванти. Това, че гъстият мед е трудно да се разпредели автоматично в консервните заводи те го подлагат на специална термична обработка като го пропускат през филтри и получават рядък течен мед. В такова течно състояние лесно се разлива в бурканчетата. Но и това е минуса на „фабричния” мед. При нагряване в филтрите медът губи почти всички полезни свойства. Затова медът от магазина е вкусен, безопасен, но ползата от него за нашето здраве е минимална!
P.S. Мед се консумира само и само заедно с восъка на медна пита или изтекъл от нея в бурканче, па макар и да се е „ВЗАХАРИЛ”!
09:23 13.04.2025
12 Пич
До коментар #8 от "Калпазанин":
Много точно казано !09:24 13.04.2025
13 Син на Слънцето
Пчелното млечице представлява секрет от горночелюстните жлези на "пчелите кърмачки". В този продукт присъстват всички вещества, необходими за изграждане на живия организъм. Препоръчва се при изтощение от различен характер (нервно, сексуално, след тежка болест и пр.). Забавя образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. Ефектът е очевиден при леки форми на хипертония. Разумно е да се приема в мрачни и студени дни, защото повлиява благоприятно обменните процеси и храненето на тъканите, ободрява тялото и психиката.
09:24 13.04.2025
14 Син на Слънцето
Прополисьт (пчелният клей) се отличава с широк антимикробен ефект. Проявява антибиотично действие, но за разлика от медикаментите с подобен ефект не убива полезната микрофлора в червата и не води до дисбактериоза, дори ако се приема продължително. Лечебната практика показва, че към прополиса са чувствителни дори болестните микроорганизми, устойчиви на обичайните антибиотици. Освен това този продукт стимулира защитните сили на организма, има възстановително действие, особено върху епителната, костната и нервната тъкан. Употребява се и заради своя противоболков и крьвоспиращ ефект. Тези свойства на прополиса го правят изключително полезен при лечение на язви, рани и изгаряния, на гнойни процеси и възпалителни заболявания.
09:27 13.04.2025
15 Син на Слънцето
Пчелният прашец отделно или в комбинация с мед, е целебен при заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит и язвена болест). Има способността да нормализира състоянието на стомашната флора и да регулира чревната перисталтика (движението на червата). Нормализира също обмяната на веществата и дейността на кръвотворните органи.
09:28 13.04.2025
16 Син на Слънцето
Пчелната отрова се използва само за лечение. Тя има подчертано невротично и противовъзпалително действие. С нея се постигат благоприятни терапевтични резултати при редица заболявания: възпалителни и дегенеративни ставни увреждания (артрити и артрози), нарушения в периферната нервна система (радикулити, ишиас и пр.). Прилагането на отровата при тромбофлебит и други съдови нарушения се дължи на противовъзпалителното и противосъсирващото й действие. Приета в терапевтични дози, пчелната отрова не води до странични явления и не уврежда организма. Не е подходяща обаче за хората, склонни към алергични реакции. За приложението на пчелните продукти, които са не само храна със силна биологична активност, но и мощни лекарства, е създадена отделна наука - апитерапия.
09:29 13.04.2025
17 Син на Слънцето
09:34 13.04.2025
18 Ами не мед, но е лековит, Сладко от
09:41 13.04.2025
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Син на Слънцето
Пролетта е най-доброто време за събиране на реколтата от корени на глухарче, особено в началото на април. Най-добре е да го събирате от места, които са по-малко замърсени, като области далеч от града и пътя.
09:54 13.04.2025
21 Син на Слънцето
Стъблото на глухарчето има силата да облекчава стомашни проблеми, да стимулира функцията на жлъчния мехур, да регулира обмяната на веществата, и да пречиства кръвта. Също така, стъблото може да се прилага за лечение на диабет, а млякото от стъблото може да се използва за отстраняване на брадавици.
В допълнение, хората могат да използват цвета на глухарчето, за да си приготвят домашен сироп. Той ще помогне на тялото да пречисти кръвта, ще облекчи кашлицата и ще подобри храносмилането.
09:55 13.04.2025
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Син на Слънцето
Глухарчето е отдавна използвано и популярно със своите лечебни свойства. В днешно време, съвременната медицина потвърждава ползите за здравето на това цвете и казва, че е в състояние дори да лекува рак.
Ако искате да подготвите и да съхраните корени от глухарче е необходимо да ги обелите, нарежете и да ги оставете да изсъхнат на чист въздух. Оставете ги да съхнат в продължение на 2 седмици или докато не станат толкова крехки, че да се трошат под пръстите. Когато изсъхнат ги поставете в буркан и го съхранявайте на тъмно и хладно място.
Корените от глухарче са в състояние да пречистят бъбреците, черния дроб, лимфата, и жлъчния мехур. Те са много полезни при лечение на камъни в жлъчката, запек, хепатит, акне, оток и ревматизъм. Освен това, те са ефективни при жените за превенция и лечение на проблеми с кърменето, кисти, тумори и рак.
09:58 13.04.2025
24 Син на Слънцето
Изсушете, натрошете или накъсайте няколко листа от глухарче. Поставете ги след това в буркан, за да може да ги използвате и в бъдеще. Запарвайте по половин чаена лъжичка от тази смес в чаша с вода и чаят ви е готов.
Друг вариант е да се комбинират 60 грама пресни и 30 грама изсушени корени от глухарче. Сместа се поставя в тенджера с 80 грама вода и щипка сол.
Изчакайте да заври, покрийте съда и оставете да къкри за около 20 минути. След това прецедете сместа и пийте по три чаши на ден.
09:59 13.04.2025
25 Илко
22:35 13.04.2025
26 Идън
11:37 14.04.2025