В Кюстендилско правят лековит мед от глухарчета

13 Април, 2025 08:36 9 122 26

  • мед-
  • глухарчета-
  • раждавица

Веднъж готов, медът от глухарчета помага на всеки, който го опита

В Кюстендилско правят лековит мед от глухарчета - 1
Кадър Нова тв

Силата на цветята не е само в това да носят усмивка, надежда или пък извинение, но и в това да лекуват. Доказва го именичката 74-годишната Роза Иванова Гайдарова, която прави мед от глухарчета от незапомнени времена. В кюстендилското село Раждавица уверено казват, че той помага при различни болести, съобщава Нова тв.

„Казват ми баба Рози”, признава майсторката. Тя не крие рецептата за сладкия лек. „Оня ден съм набрала глухарчета и утре ще ги варя. Довечера ще ги накисна и утре ще ги сваря. После прецеждам и слагам един килограм захар на един литър вода. Аз обаче го правя с половин килограм захар и става чудесен мед. Като го сваря, го прецеждам, смесвам вече водата и захарта и пак слагам да се вари. Преди да го сваля, слагам лимонтузу, да не се захаросва медът. После го пълня в бурканчета и го кипвам за 5 минути”, споделя баба Рози.

Веднъж готов, медът от глухарчета помага на всеки, който го опита. „Много е ефикасен за бронхити, за бял дроб, изобщо за целия организъм. Коренът на глухарчето се използва против рак. Корените се изваждат, измиват хубаво, докато са пресни, може да ги смелиш и така да ядеш по две лъжички чаени. Може и като са корави да ги вариш като чай и да ги пиеш – по 400 грама на ден. Помага много!”, категорична е Роза Гайдарова.

Казва, че мед прави през една година. Рецептата ѝ завещали нейните баби. От тях е чувала и различни други интересни рецепти. За тях обаче няма как да последвате баба Рози в социалните мрежи. Гозбите ѝ може да усетите само в дома ѝ – в китната и тиха Раждавица.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    19 3 Отговор
    Хм.....с толкова много захар , по скоро ми прилича на отрова...

    Коментиран от #8

  • 2 Ми така е, студа като

    9 5 Отговор
    им попари черешите ще гледат да избият отнякъде...
  • 3 И какъв

    12 3 Отговор
    мед е този бъркоч , бъкан със захар ? Или реклама ?!
  • 4 Син на Слънцето

    9 3 Отговор
    Сварен Мед = ОТРОВА! ИСТИНА Е, че Глухарчето е лековито - "ДА"! Винаги като видя ГЛУХАРЧЕ отивам набирам си и го ям на сурово. Здравословно е. Единствения истински мед е ВЗАХАРЕНИЯ МЕД! Ям ВЗАХАРЕН МЕД... Е Глухарчето е може би по - вкусно са се яде заедно с Взахарен Мед, понеже за някой ХОРА е горчиво. Глухарчето има бял горчив сок! Ям листенца от Жълтите Цветове! Ммммм Много го обичам! То расте между тревата. като млада мома на земята и пее: Елате и ме наберете. Накичете си с моя цвят Косата и си хапнете от мен с устата! Моля ви деца, млади кички, ученички, яжте ме и като станете възрастни да се радвате като цъфна през Пролетта!
  • 5 Хараламби

    9 0 Отговор
    Е па ние в северозапада си го правим от глюкоза и па си е лековит.
  • 6 Фелдкурат Ото Кац

    11 3 Отговор
    В кюстендилско правят "мед" от еФтина захар, производството на този "мед" срува 1лв буркана. А го продават по 18лв. на балъците. Такъв "мед" правят и в Гинци, и в Наречен, и в Самоковско, и на други места.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калпазанин

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Тва е m@@@ и това не е мед ,а мармалад .пак ще има днес тъп маров тормоз ,медът се прави от пчелите не от баби

    Коментиран от #12

  • 9 Син на Слънцето

    10 1 Отговор
    Митове за Меда

    Мит (1) – Медът губи ценните си качества след като се взахари. Но истината е друга! Медът практически не е способен да се разваля и съответствено да губи своите изцерителни свойства. Но и затова срокът за съхранение на меда е неограчен. Интересен факт: малки бурканчета мед са намерени в гробниците на фараоните. Когато са го тествали се оказало, че той не е изгубил нито едно лечително качество и няма практически никакво изменение в своя състав. А при процеса на кристализацията на меда (това което наричаме на български „захаросване”) се променят не свойствата на меда, а неговото физическо състояние, тоест концентрацията на меда и неговия цвят. При което кристализира всякакъв вид мед, но в зависимост от сорта „захаросването” продължава от 3 седмици до 3 месеца. Даже ако видиш на пазара или в магазина след 1-ви октомври не кристализиран „взахарен” мед, значи е фалшив, понеже дотогава трябва да кристализира. Ако не се е взахарил значи е фалшив.
  • 10 Син на Слънцето

    6 0 Отговор
    Митове за Меда

    Мит (2) – горещ чай със мед. За съжаление медът в горещ чай не само, че е безполезен но е и опасен! Става дума за това, че при нагряване до 60 градуса целзий и над в него се образува опасно токсично вещество – хидроксиметил-фурфурол. Тази отрова е способна да се натрупва в черния дроб и става причина за хранително отравяне. А любителите на чайове регулярно пият горещ чай с мед и рискуват да получат ракови образувания в стомаха и червата. Затова мед може да се добавя само и само в топъл чай, а не в горещ. Освен това под въздействие на високата температура се разрушават всички витамини и ферменти. Затова запомнете: Изяжте няколко лъжички мед и след това изпийте чая. Понеже на езика ви се намират много миниатюрни кръвоносни съдове, по време на дъвчене на меда то медът мигновенно ще бъде доставен до всичките ваши жизнено важни органи. Медът никога не трябва да се подлага на термична обработка за да се втечнява, понеже става отровен.
  • 11 Син на Слънцето

    5 1 Отговор
    Митове за Меда

    Мит (3) – Медът в магазина е изкуствен! Това не е истина. Ако на бурканчето е написано, че той е естествен мед, то той е такъв. Съвсем е друго когато производителите правят така, че медът дълго време се съхранява в течно състояние и не се „взахарява” понеже добавят към него консерванти. Това, че гъстият мед е трудно да се разпредели автоматично в консервните заводи те го подлагат на специална термична обработка като го пропускат през филтри и получават рядък течен мед. В такова течно състояние лесно се разлива в бурканчетата. Но и това е минуса на „фабричния” мед. При нагряване в филтрите медът губи почти всички полезни свойства. Затова медът от магазина е вкусен, безопасен, но ползата от него за нашето здраве е минимална!
    P.S. Мед се консумира само и само заедно с восъка на медна пита или изтекъл от нея в бурканче, па макар и да се е „ВЗАХАРИЛ”!
  • 12 Пич

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Калпазанин":

    Много точно казано !
  • 13 Син на Слънцето

    4 0 Отговор
    Митове за Меда

    Пчелното млечице представлява секрет от горночелюстните жлези на "пчелите кърмачки". В този продукт присъстват всички вещества, необходими за изграждане на живия организъм. Препоръчва се при изтощение от различен характер (нервно, сексуално, след тежка болест и пр.). Забавя образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. Ефектът е очевиден при леки форми на хипертония. Разумно е да се приема в мрачни и студени дни, защото повлиява благоприятно обменните процеси и храненето на тъканите, ободрява тялото и психиката.
  • 14 Син на Слънцето

    5 0 Отговор
    Митове за Меда

    Прополисьт (пчелният клей) се отличава с широк антимикробен ефект. Проявява антибиотично действие, но за разлика от медикаментите с подобен ефект не убива полезната микрофлора в червата и не води до дисбактериоза, дори ако се приема продължително. Лечебната практика показва, че към прополиса са чувствителни дори болестните микроорганизми, устойчиви на обичайните антибиотици. Освен това този продукт стимулира защитните сили на организма, има възстановително действие, особено върху епителната, костната и нервната тъкан. Употребява се и заради своя противоболков и крьвоспиращ ефект. Тези свойства на прополиса го правят изключително полезен при лечение на язви, рани и изгаряния, на гнойни процеси и възпалителни заболявания.
  • 15 Син на Слънцето

    3 0 Отговор
    Митове за Меда

    Пчелният прашец отделно или в комбинация с мед, е целебен при заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит и язвена болест). Има способността да нормализира състоянието на стомашната флора и да регулира чревната перисталтика (движението на червата). Нормализира също обмяната на веществата и дейността на кръвотворните органи.
  • 16 Син на Слънцето

    5 0 Отговор
    Митове за Меда

    Пчелната отрова се използва само за лечение. Тя има подчертано невротично и противовъзпалително действие. С нея се постигат благоприятни терапевтични резултати при редица заболявания: възпалителни и дегенеративни ставни увреждания (артрити и артрози), нарушения в периферната нервна система (радикулити, ишиас и пр.). Прилагането на отровата при тромбофлебит и други съдови нарушения се дължи на противовъзпалителното и противосъсирващото й действие. Приета в терапевтични дози, пчелната отрова не води до странични явления и не уврежда организма. Не е подходяща обаче за хората, склонни към алергични реакции. За приложението на пчелните продукти, които са не само храна със силна биологична активност, но и мощни лекарства, е създадена отделна наука - апитерапия.
  • 17 Син на Слънцето

    4 0 Отговор
    Медът удължава живота Хапвайте пчелния еликсир заедно с пчелната пита вместо захар, съветват лекарите Сигурно мнозина са чували лекарския съвет: "Ако изпитвате глад за сладко, по-добре хапнете лъжичка мед вместо бонбони, вафли, близалки и други захарни примамки". Неслучайно напоследък ги наричат "джънк фут" (най-общо - лоша храна). Така е, защото в повечето случаи продуктите от рафинирана захар са източник на безполезни калории, а медът представлява букет от необходими за организма вещества. Без да ги познава кои са, праисторическият човек боготворял пчелния мед като "дар от небето" и "еликсир на младостта". В древността приготвяли питиета от мед, ароматизирани с билки. А средновековният арабски лекар Авицена го препоръчвал като средство за удължаване на живота. Днес е доказано, че медът представлява концентрирана, пълноценна храна наситена с жизненоважни вещества - витамини, ензими, хормони.
  • 18 Ами не мед, но е лековит, Сладко от

    2 2 Отговор
    Глухарчета, в Германия се предлага Салата от Глухарчета, в България по Царско време съм чел в Книжки от онова време са правени опити да се извлича Каучук от Глухарчета, Немеца е гледал да набави Суровина за Автомобилни Гуми които в началото на миналият Век основно са се изработвали от Каучук, внасян от South East Asia основно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Син на Слънцето

    4 0 Отговор
    Изсмуква рака от тялото като нищо друго! Расте навсякъде, но не знаем! Лекува още хепатит, черен дроб, бъбреци, стомах. Коренът от глухарче се използва за лечение от много години. Той е в състояние да лекува алергии, да понижава нивата на холестерола, да подобрява работата на жлъчката и да подпомага детоксикацията на черния дроб. Също така, има диуретични свойства и е подходящ за бременни жени и за тези в менопауза.
    Пролетта е най-доброто време за събиране на реколтата от корени на глухарче, особено в началото на април. Най-добре е да го събирате от места, които са по-малко замърсени, като области далеч от града и пътя.
  • 21 Син на Слънцето

    4 0 Отговор
    Може би не знаете, но всички части на глухарчето имат лечебни свойства. Листата му са богати на витамини и можете да ги консумирате в салати, или с картофи и яйца.
    Стъблото на глухарчето има силата да облекчава стомашни проблеми, да стимулира функцията на жлъчния мехур, да регулира обмяната на веществата, и да пречиства кръвта. Също така, стъблото може да се прилага за лечение на диабет, а млякото от стъблото може да се използва за отстраняване на брадавици.
    В допълнение, хората могат да използват цвета на глухарчето, за да си приготвят домашен сироп. Той ще помогне на тялото да пречисти кръвта, ще облекчи кашлицата и ще подобри храносмилането.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Син на Слънцето

    3 0 Отговор
    Корен от глухарче – ползи за здравето и свойствата, които могат да преборят рака:
    Глухарчето е отдавна използвано и популярно със своите лечебни свойства. В днешно време, съвременната медицина потвърждава ползите за здравето на това цвете и казва, че е в състояние дори да лекува рак.
    Ако искате да подготвите и да съхраните корени от глухарче е необходимо да ги обелите, нарежете и да ги оставете да изсъхнат на чист въздух. Оставете ги да съхнат в продължение на 2 седмици или докато не станат толкова крехки, че да се трошат под пръстите. Когато изсъхнат ги поставете в буркан и го съхранявайте на тъмно и хладно място.
    Корените от глухарче са в състояние да пречистят бъбреците, черния дроб, лимфата, и жлъчния мехур. Те са много полезни при лечение на камъни в жлъчката, запек, хепатит, акне, оток и ревматизъм. Освен това, те са ефективни при жените за превенция и лечение на проблеми с кърменето, кисти, тумори и рак.
  • 24 Син на Слънцето

    3 0 Отговор
    Ето как можете да приготвите чай от глухарче:
    Изсушете, натрошете или накъсайте няколко листа от глухарче. Поставете ги след това в буркан, за да може да ги използвате и в бъдеще. Запарвайте по половин чаена лъжичка от тази смес в чаша с вода и чаят ви е готов.
    Друг вариант е да се комбинират 60 грама пресни и 30 грама изсушени корени от глухарче. Сместа се поставя в тенджера с 80 грама вода и щипка сол.
    Изчакайте да заври, покрийте съда и оставете да къкри за около 20 минути. След това прецедете сместа и пийте по три чаши на ден.
  • 25 Илко

    2 0 Отговор
    Бабат вместо сироп му вика мед, а то няма нищо общо с истинският пчелен мед.
  • 26 Идън

    0 0 Отговор
    Набрах цветове от глухарче и ги суша за чай. Това правя за първи път и не зная до колко запазват свойствата си и за какъв период от време.Малко се разпухаха и разхвърчаха... Дали не е по- добре да ги накисна в зехтин...защото това със захарта не ми допада...