Редовната консумация на пилешко месо може да удвои риска от смърт от 11 различни вида рак, включително на червата и стомаха, сочи проучване, предава БГНЕС.
Докато червеното и преработеното месо се свързват с повишен риск от рак на червата, птичето месо досега се смяташе за по-малко рисков източник на протеини.
В това изследване италиански учени анализирали хранителния режим и информацията за здравословното състояние на близо 5000 души, предимно на възраст около 50 години, в продължение на почти две десетилетия.
Те установили, че тези, които консумират над 300 г птиче месо седмично, имат двойно по-голям риск да умрат от рак на храносмилателната система в сравнение с тези, които консумират по-малко.
Консумирането на повече от 300 г птиче месо седмично също е било свързано с 27% шанс за увеличаване на смъртността по каквато и да е причина.
Изследователите подчертаха, че този ефект изглежда е по-силен при мъжете.
Авторите от Националния институт по гастроентерология на Италия пишат в списание Nutrients, че макар да не могат да бъдат сигурни защо се наблюдава този повишен риск, съществуват няколко възможни теории.
Те предполагат, че пилешките протеини, изложени на високи температури по време на готвене, могат да образуват химикали, които могат да навредят на човешките клетки, предизвиквайки промени, които могат да се развият в рак.
Възможно е това да е резултат и от фуража, който се дава на домашните птици, или от хормоните или лекарствата, на които могат да бъдат изложени животните по време на отглеждането им.
За изследователите причината за по-високия риск при мъжете от птиче месо е загадка, която изисква допълнително проучване.
Но те смятат, че вероятно фактор е взаимодействието с различните хормони при мъжете и жените.
Друго потенциално обяснение е, че мъжете са склонни да ядат повече от жените, което теоретично им дава по-висока степен на излагане на въздействието.
Не е установено обаче, че консумацията на птиче месо увеличава риска от смърт от всички видове рак.
Повишената опасност е ограничена до 11 различни вида рак на храносмилателната или стомашно-чревната система. Това включва заболявания, засягащи стомаха, червата, жлъчните пътища, ануса, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, ректума, тънките черва и меките тъкани в корема.
Установено е, че консумирането на повече от 350 г червено месо седмично, което се равнява на около две пържоли, увеличава риска от всякакъв вид рак.
Изследването има няколко ограничения, които авторите признават.
Едно от тях е, че начинът на приготвяне и консумация на птичето месо не е бил отчетен в данните за хранителния режим.
Това означава, че учените не са могли да изследват евентуалната разлика между пилешкото месо под формата на бърза храна или като домашно приготвена храна.
Освен това, въпреки че авторите са взели предвид фактори като тютюнопушене и телесно тегло, те не са разполагали с данни за нивата на физическа активност на участниците. Те определят това като „потенциално сериозно ограничение“. | БГНЕС
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Анонимен
17:11 26.04.2025
2 пипито
Коментиран от #11
17:11 26.04.2025
3 София Град
Коментиран от #12, #13, #22, #23, #24, #26
17:12 26.04.2025
4 българка
Коментиран от #32
17:14 26.04.2025
5 Ханс
Коментиран от #10
17:15 26.04.2025
6 Фен
17:16 26.04.2025
7 бибитков
17:18 26.04.2025
8 Какъв
17:21 26.04.2025
9 Яжте
17:22 26.04.2025
10 Луд
До коментар #5 от "Ханс":
Мислиш ли че не са ГМО бъкано с химикали и пестициди? Гледай си домашно прасе и месото ще е по чисто от лещата!17:24 26.04.2025
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Бен Вафлек
Спортувам активно, не пуша, алкохол няколко чаши вино на месец
Коментиран от #17, #20, #35
17:30 26.04.2025
15 БеГемот
Коментиран от #18
17:31 26.04.2025
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 София Град
До коментар #14 от "Бен Вафлек":
Браво на ВасКоментиран от #19
17:32 26.04.2025
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Да падлудееш
Нали знаете, днес кафето било полезно, утре убивало. Днес яйцата полезни, утре сеели смърт. Това е то съвременната псевдомедицина. Не яжте препработена храна и ще сте добре.
17:39 26.04.2025
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 хахаха
18:02 26.04.2025
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Тореро
18:14 26.04.2025
28 Защото
18:29 26.04.2025
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Рон Джереми
19:01 26.04.2025
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Никой
До коментар #4 от "българка":
В момента и плодове не можеш да си купиш Праскови,нектарини по 25 лв,сливи 13 лв, боровинки 125 гр за 5-6 лв. Ягоди 15-20 лв.Естествено, всичко е внос. И какво остана? Едни банани,дето скачахме за тях като шебеци. Хуубавичко се наскачахме,европейците ще си ядат тяхното,ние ще купуваме турски и македонски боклуци на космически цени.19:27 26.04.2025
33 хаха
"Консумирането на повече от 300 г птиче месо седмично също е било свързано с 27% "
Значи умножаваме по 4 и айде готово а? Хайде по полека с тези "изводи".
хахаха
19:34 26.04.2025
34 Бай онзи
19:58 26.04.2025
35 Дедо
До коментар #14 от "Бен Вафлек":
За тебе знаем, много си активен отзад и избелен сигурно. Юнак.22:30 26.04.2025