Консумацията на пилешко месо четири пъти седмично може да удвои риска от смърт от рак

26 Април, 2025 17:03 1 879 35

  • пилешко месо-
  • здраве-
  • рак

Изследователите подчертаха, че мъжете са по засегнати

Консумацията на пилешко месо четири пъти седмично може да удвои риска от смърт от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Редовната консумация на пилешко месо може да удвои риска от смърт от 11 различни вида рак, включително на червата и стомаха, сочи проучване, предава БГНЕС.

Докато червеното и преработеното месо се свързват с повишен риск от рак на червата, птичето месо досега се смяташе за по-малко рисков източник на протеини.

В това изследване италиански учени анализирали хранителния режим и информацията за здравословното състояние на близо 5000 души, предимно на възраст около 50 години, в продължение на почти две десетилетия.

Те установили, че тези, които консумират над 300 г птиче месо седмично, имат двойно по-голям риск да умрат от рак на храносмилателната система в сравнение с тези, които консумират по-малко.

Консумирането на повече от 300 г птиче месо седмично също е било свързано с 27% шанс за увеличаване на смъртността по каквато и да е причина.

Изследователите подчертаха, че този ефект изглежда е по-силен при мъжете.

Авторите от Националния институт по гастроентерология на Италия пишат в списание Nutrients, че макар да не могат да бъдат сигурни защо се наблюдава този повишен риск, съществуват няколко възможни теории.

Те предполагат, че пилешките протеини, изложени на високи температури по време на готвене, могат да образуват химикали, които могат да навредят на човешките клетки, предизвиквайки промени, които могат да се развият в рак.

Възможно е това да е резултат и от фуража, който се дава на домашните птици, или от хормоните или лекарствата, на които могат да бъдат изложени животните по време на отглеждането им.

За изследователите причината за по-високия риск при мъжете от птиче месо е загадка, която изисква допълнително проучване.

Но те смятат, че вероятно фактор е взаимодействието с различните хормони при мъжете и жените.

Друго потенциално обяснение е, че мъжете са склонни да ядат повече от жените, което теоретично им дава по-висока степен на излагане на въздействието.

Не е установено обаче, че консумацията на птиче месо увеличава риска от смърт от всички видове рак.

Повишената опасност е ограничена до 11 различни вида рак на храносмилателната или стомашно-чревната система. Това включва заболявания, засягащи стомаха, червата, жлъчните пътища, ануса, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, ректума, тънките черва и меките тъкани в корема.

Установено е, че консумирането на повече от 350 г червено месо седмично, което се равнява на около две пържоли, увеличава риска от всякакъв вид рак.

Изследването има няколко ограничения, които авторите признават.

Едно от тях е, че начинът на приготвяне и консумация на птичето месо не е бил отчетен в данните за хранителния режим.

Това означава, че учените не са могли да изследват евентуалната разлика между пилешкото месо под формата на бърза храна или като домашно приготвена храна.

Освен това, въпреки че авторите са взели предвид фактори като тютюнопушене и телесно тегло, те не са разполагали с данни за нивата на физическа активност на участниците. Те определят това като „потенциално сериозно ограничение“. | БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    6 6 Отговор
    По принцип всяко месо не е добре да се яде дългосрочно. Да не забравим за рибата тон повишава съдържанието на живак, натрупва се в костите. Има случаи някои меса да бъдат и канцерогенни все пак животните отделят адреналин, когато ги убиват. Четох, че примерно при повишено приемане на месо от кокошка, може да се развие и подагра, покачва се и пикочната киселина.
  • 2 пипито

    15 1 Отговор
    27% шанс за увеличаване на смъртността по каквато и да е причина. - трябва да има уволнения в тоя сайт!

    Коментиран от #11

  • 3 София Град

    11 1 Отговор
    Всичко с мярка а някои Хора и хич нямат Птиче месо или въобще нямат какво да ядът само Мнение

    Коментиран от #12, #13, #22, #23, #24, #26

  • 4 българка

    36 1 Отговор
    Как стои въпросът с жабешкото месо или с пастета от скакалци? Има ли въобще нещо на пазара, което човек може да сложи на масата си, без да го застрашава ужасна болест? Вече и зеленчуци и плодове не трябва да купуваме, защото са пълни с какво ли не. Медът и той не е безопасен, даже водата не става за пиене! Богатата на възможности България се превърна в консуматор на чуждестранни боклуци!

    Коментиран от #32

  • 5 Ханс

    12 7 Отговор
    Затова яко фасул,ориз,леща и картоф и ще живееш 100г.

    Коментиран от #10

  • 6 Фен

    23 3 Отговор
    Ами такова ни го натресе ЕС. Пълно с хормони и антибиотици.
  • 7 бибитков

    22 1 Отговор
    те пилетата са ваксинирани и антибиотици им дават и какво ли не още за да оцелеят преди да ги заколят... после ги надуват с още "здравословни" химикали разредени в вода... така че ЗАЩО да са вредни!?
  • 8 Какъв

    29 1 Отговор
    Гаден памфлет! Протеините при готвенето образували химикали? Това като за европейски идиоти е писано. Месото не убива, химикалите и хормоните в него убиват!
  • 9 Яжте

    14 1 Отговор
    баници и хляб от китайско брашно със смлени печени червени и буболечки за здраве !
  • 10 Луд

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ханс":

    Мислиш ли че не са ГМО бъкано с химикали и пестициди? Гледай си домашно прасе и месото ще е по чисто от лещата!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бен Вафлек

    3 6 Отговор
    ям на ден по 300 грама пилешко филе,
    Спортувам активно, не пуша, алкохол няколко чаши вино на месец

    Коментиран от #17, #20, #35

  • 15 БеГемот

    12 2 Отговор
    Стига с тъпите статии молим....

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 София Град

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бен Вафлек":

    Браво на Вас

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да падлудееш

    17 1 Отговор
    Пълни глупости. Това е корелационне изследване, което се опитва да обясни смърността с един единствен фактор. Пълно ненаучно безумие. Хората които консумират много месо най вероятно се тъпчат в заведения за бързо хранене със всевъзможни химии и боклуци покрай пилешкото. Това няма нищо общо с домашно готвена здравословна храна.

    Нали знаете, днес кафето било полезно, утре убивало. Днес яйцата полезни, утре сеели смърт. Това е то съвременната псевдомедицина. Не яжте препработена храна и ще сте добре.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 хахаха

    20 0 Отговор
    как пък един не умря, че е работил на минимална заплата по 10 часа, 5 дена в седмицата 40 години тежък физически труд малко преди да се пенсионира на 67? все от месо, пиячка и цигари умираме?!?!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тореро

    1 1 Отговор
    Ха ха ха, уникална глупотевина!!
  • 28 Защото

    1 1 Отговор
    пилищата са канцерогенни !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рон Джереми

    7 0 Отговор
    Това е като вица за докторът, който не е знаел от какво е болен пациента и му предписал пилешко, защото имало 27 антибиотика и все някой щял да помогне.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Никой

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "българка":

    В момента и плодове не можеш да си купиш Праскови,нектарини по 25 лв,сливи 13 лв, боровинки 125 гр за 5-6 лв. Ягоди 15-20 лв.Естествено, всичко е внос. И какво остана? Едни банани,дето скачахме за тях като шебеци. Хуубавичко се наскачахме,европейците ще си ядат тяхното,ние ще купуваме турски и македонски боклуци на космически цени.
  • 33 хаха

    2 1 Отговор
    "Консумацията на пилешко месо четири пъти седмично може да удвои"

    "Консумирането на повече от 300 г птиче месо седмично също е било свързано с 27% "

    Значи умножаваме по 4 и айде готово а? Хайде по полека с тези "изводи".
    хахаха
  • 34 Бай онзи

    1 0 Отговор
    Значи хората ,които бъркат по кофите за боклук и никога не ядат месо ще живеят най-много.!!!!!!!!!!!
  • 35 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бен Вафлек":

    За тебе знаем, много си активен отзад и избелен сигурно. Юнак.