По празниците консумацията на алкохол се увеличава. В празничните ни чаши обаче може да попадне фалшива, дори опасна напитка.
Обикновено нелегалният алкохол се намира в големи пластмасови туби. Той може да се пласира в ресторанти, хотели и заведения – навсякъде, където се празнува.
По данните на Агенция „Митници” за периода януари-ноември 2019 г. са задържани над 60 л. етилов алкохол. Касае се предимно за ракия, но и за чист спирт, както и алкохол без бандерол.
„За нас борбата с нелегалния алкохол не е кампанийна. Ние проверяваме през цялата година съвместно с другите органи, които отговарят за това”, коментира Варя Генова от Агенция "Митници" пред bTV.
В този сезон активно се проверяват легални и нелегални казани. От началото на кампанията са установени 26 обекта, като съоръженията са иззети.
Съмнителни складове, пълни с бидони, в които ароматът на разреден спирт се смесва с аромата на ракия, уиски или водка. Така изглежда фалшивият алкохол, който по празниците много лесно може напълни чашите ни.
„Основно идват спиртни напитки тип ракия, от различен произход. Пристигат и различни имитации на спиртни напитки, но имитират различни търговски марки, които са произведени чрез смесване на етилов алкохол с добавки”, обясни Албена Димитрова, Централна митническа лаборатория.
В лабораторията на Агенция "Митници" са изследвани хиляди проби от огнени течности без платен акциз, със съмнително, дори опасно съдържание.
В масовия случай става въпрос за разреден спирт с добавени аромати. По този начин нелегалният търговец спестява време и произвежда алкохола бързо и евтино.
Имитира се водка, уиски - дори и мента. Предполага се, че отново не става въпрос за оригинален продукт.
Алкохолният градус при нея е по-нисък, което влошава качеството на напитката и ощетява потребителя.
Най-често фалшивата и безакцизна стока се пласира в хотелите и ресторантите. Затова призивът е да се следи внимателно какъв алкохол ни наливат в чашите и при възможност е хубаво да се иска затворена бутилка, чийто етикет може да се прочете.
Сред топ 4 на напитките, които консумираме по празниците, са уиски, ракия, водка и шампанско.
„Препоръчваме в заведение да се поръча неотворена бутилка, на която може да се прочете етикетът. На гърба на всяка бутилка трябва да има етикет, на който са посочени производител, контакт с производителя, сайт и други информационни данни”, обясни Ралица Скорчева от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол в България.
По празниците сме склонни да дадем около 40 лв. за една бутилка, сочат данни на асоциацията. Подаръчните опаковки през декември са над 40% от продажбите на алкохолни напитки.
Логично огромна част от годишния обем на марките шампанско са през декември месец.
„Всички институции упражняват контрол върху заведенията и хотелите. Аз апелирам най-големият контрол да е от потребителите. Да разглеждат бутилката или да си поръчват по-малко популярни и екзотични марки, тъй като при тях фалшификатите са по-малко”, посъветва Ралица Скорчева.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 опитен
Коментиран от #9
23:09 15.12.2019
2 Япа Я
23:33 15.12.2019
3 Гост
23:35 15.12.2019
4 Ганчо
23:45 15.12.2019
5 Кико
Коментиран от #6
23:47 15.12.2019
6 Кулинар
До коментар #5 от "Кико":
Ментетата ги пият балъците като теб Кико аз си правя всичко домашно и си пия моята марка ракия и вино, а също и всякакви животни гледам и зеленчуци и плодове даже и хляба си го правя аз и се чудя как може да има такива балъци като теб Кико дето купуват боклука от магазините ?????00:06 16.12.2019
7 007
00:21 16.12.2019
8 дЖамбазки
00:39 16.12.2019
9 КЛУБ НА АНОНИМНИТЕ АЛКОХОЛИЦИ
До коментар #1 от "опитен":
ДАВА КРИЛА,ДРУГ ПЪТ....ДАВА 4×4....
ЩОТО СА ПРИБИРАШ НА 4 КРАКА......
РЪЦЕ И КОЛЕНЕ.....МУХАХАХА
01:10 16.12.2019
10 Иво
01:39 16.12.2019
11 ОНЯ С КОНЯ
0898 481 401 васко ибача съм
02:09 16.12.2019
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Кукуригу
08:20 16.12.2019
14 Студент
08:24 16.12.2019
15 Табаков
08:39 16.12.2019
16 onq s konq
09:24 16.12.2019
17 Ивайло
09:27 16.12.2019
18 Гост
09:34 16.12.2019
19 Този коментар е премахнат от модератор.