8 Октомври, 2011 16:25 5 005 1

Мисленето определя културата на хранене

  • здраве-
  • храна-
  • манчев
Мисленето определя културата на хранене - 1
Снимки: М. Богданова ©

„Много е важно, да създадем култура на хранене и в нашите деца и да ги научим да подбират това, което ядат, за да нямат здравословни проблеми след 20 години”. Това каза днес при старта на Първата национална кампания за култура на хранене Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи. „Най-добрият показател за това, дали се храним здравословно, е как се чувстваме и как изглеждаме. Трябва да се замисляме за произхода на храната, която ядем и всеки ден да отделяме по половин час за здравословен обяд, а не да набиваме сандвичи набързо”, допълни той.

Над 60% от българите не обръщат внимание каква храна консумират. Менюто им не е здравословно. Лошите хранителни навици и некачествените продукти не водят само до дисконфорт и наднормено тегло. Те причиняват заболявания на стомашно-чревния тракт – стомашни киселини, язвените болести и други.

Национална кампания „Културата на хранене – избор при стомашни киселини” се организира от „Софарма” АД. Тя ще се проведе в София, Варна, Пловдив и други градове на страната.

Поддържането на хармоничен баланс на тялото е препоръчително да се вземат под внимание следните правила при хранене:

1. Не пийте течности по време на хранене, а ако Ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.

2. 20-30 минути преди хранене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.

3. Избягвайте употребата на сладки неща след или между отделните хранения.

4. Картофите и оризът не са препоръчителна гарнитура към месото и рибата.

5. Яжте месо не повече от два пъти седмично, по възможност на скара, печено или варено.

6. Откажете се от консервите, концентратите и полуфабрикатите, съдържащи много сол иконсерванти.

7. Включете в менюто сурови плодове и зеленчуци, фибри и ядки.

8. Пийте повече вода (1.5-2 литра дневно).

9. Винаги закусвайте сутрин, а вечерята спокойно може да пропуснете.

10. Човек се чувства сит 20-30 минути след като се е нахранил.

11. Няма добри и лоши храни, важното е да се поддържа оптимален баланс на храненето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан Бистреков

    0 2 Отговор
    Суровоядство и хранене
    Суровоядната диета е богата на хранителни вещества. Тя съдържа много фибри и малко мазнини и захари.

    Суровоядците обаче, както и другите вегани, трябва да се стараят да си набавят достатъчно витамин В12, калций, желязо и омега-3 мастни киселини, повечето от които се съдържат в естествен вид в животинските храни.

    Диетолозите предлагат следните насоки:

    Консумирайте почти двойно количеството желязо за невегетарианци. Добри източници на желязо са тофу, варива, бадеми и кашу.
    Яжте поне осем порции на ден от богати на калций храни като бок чой (китайско зеле), зеле, соя, соево сирене темпе и смокини.
    Яжте обогатени зърнени закуски, хранителна мая и обогатено соево мляко за да си набавите витамин В12. Добавките също са добра идея.
    Яжте ленено семе и орехи. Използвайте олио от рапица, ленено, орехово и соево олио. Те са източници на омега-3 мастни киселини. Може също да вземате и добавка с омега-3 мастни киселини.
    Суровоядците обикновено си набавят същото количество белтъчини като невегетарианците чрез зеленчуковите ястия през деня. Понеже растителния протеин е по-трудно усвоим обаче, се препоръчва и консумацията на соя и бобови храни.

    Специалистите по храненето препоръчват също така суровоядците и веганите да увеличат приема на калций. Това е така, понеже техните диети са богати на серосъдържащи аминокиселини – ядки и зърнени храни, например – които могат да увеличат загубата на костна маса.

    Цинкът в месото се усвоява по-добре от орган