Ново проучване на американски учени доказа ползите от яденето на риба срещу Алцхаймер. Оказва се, че възрастните хора, които ядат риба поне веднъж седмично имат между 3 и 5 пъти по-малък риск да развият болестта, пише британският вестник „Дейли телеграф“.
Има обаче една особеност – рибата трябва да е сготвена по начин, който да запазва важните и полезни за мозъка Омега 3 киселини. Те ускорят притока на кръв към мозъка.
Това означава, че рибата трябва да е печена на фурна или скара, но не и пържена.
Учените от Питсбърг изследвали 260 души над 76-годишна възраст. За десет години се оказало, че любителите на риба са в много по-добро състояние и имат по-добра памет.
Остава да се проучат кои видове риба са най-полезни. Счита се, че сьомгата е сред тях.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Явор Иванов
17:02 01.12.2011