Протеините са една от трите групи хранителни вещества (макронутриенти), без които не можем.
От мускулните тъкани до ензимите, които разграждат храната, през клетките на кожата, че дори и в кръвта - протеините се намират навсякъде в човешкото тяло. Когато приемаме протеини с храната, тялото ни ги разбива на по-малки съединения, наречени аминокиселини. От 20-те аминокиселини, съдържащи се в храните — 9 са от съществено значение.
Ако лишим тялото си от протеини, то ще бъде принудено да разгражда мускулна маса, за да се снабдява с необходимите аминокиселини. В процеса на храносмилане организмът ни разбива техните вериги в отделни аминокиселини, като всяка една от тях има конкретна функция.
Обикновено хранещите се с месо и животински продукти ревностно отстояват твърденията, че пълноценен протеин, съдържащ всички 8 на брой незаменими аминокиселини, може да достави само месото. Науката обаче доказа, че това не е така, и че човек може да се снабдява с необходимия пълноценен протеин и от растителни източници, като обикновено трябва да комбинира няколко от тях. Например комбинацията от ядки и семена дава завършен растителен протеин — пълен протеин е бадем, слънчогледово семе и сусам.
По-долу ви са изброени растителни източници на протеин, съдържащи повече от 6 г протеин на 50 г продукт, което е повече от съдържанието на протеин в същото количество яйце.
Спирулина
Това е водорасло, съдържащо 28 г протеин в 50 г. В него има високо съдържание на магнезий, витамини от групата В — комплекс, витамин К и калий. Освен това се смята за един от най-мощните чистачи на токсини в тялото ни.
Хранителна мая
Не я бъркайте с бирената, тъй като двете са различен продукт. Хранителната съдържа 25 г в 50 г продукт. Богата е на витамин B-12, освен това има вкус на сирене и ядки, и често се ползва от вегетарианци и вегани като добавка към печива или салати.
Тахан
Направен от семена, обикновено от сусамено семе, в 50 г тахан има средно около 10 г протеин. Конкретно сусаменото семе е богато на витамини и минерали като магнезий, манган и цинк, и има силни противовъзпалителни свойства.
Бадемово масло или паста
В 50 г има средно около 10 г протеин, както и много ценни витамини и минерали.
Тиквено семе
В 50 г се съдържат 8 г протеин и много магнезий.
Ленено семе
Изключително хранителни тези семена съдържат 9 г протеин на 50 грама, както и много фибри, и омега-3 мастни киселини.
Хлорела
Това водорасло се ползва за пречистване и подпомагане на тялото при освобождаване на токсини и тежки метали. В 50 г се съдържат 29 грама протеин.
Конопено семе
Много богат източник на омега-3 мастни киселини и съдържа 16 грама протеин в 50 грама конопено семе.
Счукани какаови зърна
Съдържа много фибри, магнезий и калций и 7 грама протеин в 50 грама.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Дикембе Мутомбо
00:23 15.10.2017
3 Този коментар е премахнат от модератор.